Blog Coronavirus

Hoe voor te bereiden op de anderhalve meter-vakantie?

Ze kwam tijdens een lokale lockdown vast te zitten in Mendoza in Argentinië en daar leek weinig verandering in te komen. Maar zie, Judith Eyck, oprichter en ceo van Vakanties.nl, haalde de laatste repatriëringsvlucht naar huis. En in deze blog kijkt ze langzaam maar zeker weer vooruit.

Van onze redactie 9 april 2020

Terkeuze2019 vakantiesnl041

Weer thuis

'Het is 23:00 ‘s avonds, de avond voor onze binnenlandse vlucht van Mendoza naar Buenos Aires en de Argentijnse regering heeft alle binnenlandse vluchten opgeschort. Wat nu? Binnen 24 uur moeten we een nieuwe manier bedenken om de luchthaven van Buenos Aires te bereiken. Daar vandaan vertrekt nog één KLM-vlucht naar huis, naar Nederland.

Vanuit heel Argentinië proberen gestrande reizigers de luchthaven te bereiken, terwijl de Argentijnse autoriteiten ons dat liever niet zien doen. Maar wij gaan ook en na een zenuwslopende taxirit van 1100 kilometer en ontzettend veel politiecontroles bereiken we net als vele anderen de luchthaven van Buenos Aires. Met behulp van de Nederlandse ambassade in Argentinië komt uiteindelijk bijna iedereen weer veilig thuis.

'De vraag is dus niet of we nog op vakantie kunnen, maar hoe?'

Voorzichtig vooruit kijken

Op 1 april zijn we weer thuis. Een week in Nederland biedt perspectief om ook weer verder te kijken dan de huidige crisis. Nu de signalen in de media voorzichtig wat minder grimmig worden, is het voor iedereen tijd om te denken over de toekomst. De 'anderhalve meter-samenleving' wordt niet alleen het woord van 2020, maar zeer waarschijnlijk ook de onvermijdbare uitdaging voor heel veel bedrijven. Ook voor de reisindustrie. Daarbij zit iedere werknemer straks met een overschot aan vakantiedagen. De vraag is dus niet of we nog op vakantie kunnen, maar hoe?

'Overvolle stranden met rijen zonnebedjes tot aan de zee zijn misschien ook wel verleden tijd'

Vliegtuigstoelen

In het vliegtuig zullen veel minder stoelen beschikbaar zijn om anderhalve meter te kunnen garanderen. Bijkomend voordeel is dat je minder last zal hebben van die luidruchtige buurman in de stoel naast je. En ook in je hotel zal er gekeken moeten worden naar de maximaal beschikbare capaciteit wanneer iedereen anderhalve meter afstand houdt. Overvolle stranden met rijen zonnebedjes tot aan de zee zijn dan misschien ook wel verleden tijd. Geen drukte meer bij het all-inclusive buffet en een excursie met gids helemaal voor jezelf en de kinderen. Minder massa, maar ook minder plek. De anderhalve meter-vakantie wordt misschien ook wel een stukje duurder dan de vakanties die we voorheen boekten.

'Ik wil er voor strijden dat de anderhalve meter-vakantie niet voor de ‘lucky few’ wordt'

Massatoerisme

Hoewel we best kunnen stellen dat we een beetje zijn doorgeslagen in massatoerisme, wil ik er voor strijden dat de anderhalve meter-vakantie niet voor de ‘lucky few’ wordt. Vakantie vieren, genieten in de zon en zwemmen in de zee of in het zwembad moet voor iedereen haalbaar blijven! Iedereen verdient vakantie. En daar blijf ik dan graag voor vechten.'