Nieuws Coronavirus
Historische omzetdaling horeca door corona, detailhandel ziet cijfers fors stijgen
De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de sector nam in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. Vooral in april kreeg de branche rake klappen.

Boven en onder: terrasjes in Utrecht en Amsterdam. Foto's: ANP
De opbrengsten van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde in het tweede kwartaal met 64 procent. In het eerste kwartaal daalde daar de omzet al met bijna 15 procent. Hotels zagen de omzet ineenstorten, met 75 procent ten opzichte van de eerste meetperiode van het jaar.
''De omzet van fastfoodrestaurants daalde het minst sterk, maar met bijna 25 procent is de daling nog altijd aanzienlijk''
Omzet cafés nam het sterkst af
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, zagen de opbrengsten in het eerste kwartaal met 14 procent kelderen, in het tweede kwartaal werd bijna de helft minder omgezet. Met een daling van bijna 60 procent nam de omzet van cafés het sterkst af. De omzet van fastfoodrestaurants daalde het minst sterk, maar met bijna 25 procent is de daling volgens het statistiekbureau nog altijd aanzienlijk.
Lees ook: VNO-NCW en MKB-NL: 'Derde noodpakket biedt goede basis voor komende maanden'
Ondernemers horeca blijven zeer pessimistisch
Ondernemers in de horeca zijn nog altijd erg pessimistisch, zo constateert het CBS dan ook. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het derde kwartaal uit op min 52,4. Dit is historisch gezien nog steeds een hele lage score, maar wel een stuk beter dan aan het begin van het vorige kwartaal. Toen kwam het vertrouwen uit op min 84,3.
Lees ook: Horecatycoon Laurens Meyer: 'Mijn bedrijf wordt naar de klote geholpen'
Bijna recordgroei omzet detailhandel
- De detailhandel heeft in juli 9,7 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder, becijferde het CBS. Het is de op een na grootste groei sinds het begin van de publicatie van de cijfers in 2005.
- Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online ruim 38 procent meer omgezet. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juli. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 12 procent hoger dan in juli vorig jaar.
- De omzet van de winkels in non-food groeide in juli met ruim 10 procent. Daarbij zagen winkels in meubels en woninginrichting, doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in recreatie-artikelen de opbrengsten het sterkst aandikken. Ook de winkels in consumentenelektronica en witgoed hebben meer omgezet dan een jaar eerder.
- Aan de forse omzetverliezen van de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren kwam een eind. Weliswaar kampten deze winkels nog met omzetverlies, maar dat was volgens het statistiekbureau een stuk kleiner dan in de voorgaande maanden.