Podcast
Horeca Nederland: 'We mogen straks open, maar geen idee onder welke voorwaarden'
,,We zijn al weken in gesprek over protocollen, maar daar hebben we tot de dag van vandaag geen sluitende reactie op gekregen. Horeca mag dus open per 1 juni, dat weten we sinds woensdagavond, maar hoe dan open? Enige wat we weten is dat er anderhalve meter afstand geldt", vertelt Dirk Beljaarts, ceo van Koninklijk Horeca Nederland in De Ondernemer Update.
Dirk Beljaarts, ceo van Koninklijke Horeca Nederland, is voorzichtig positief na de persconferentie-Rutte, ziet een klein lichtpuntje voor de horeca binnen de huidige coronacrisis en die is: 'we weten wanneer we open mogen.' Daaromheen is er nog veel onduidelijkheid, onder meer over de noodpakketten en moet horeca het intussen nog wel zien vol te houden tot 1 juni.
Horeca open op 1 juni: maar hoe dan?
Over die openstelling per 1 juni, zegt Beljaarts in De Ondernemer Update (hierboven te beluisteren): ,,We zijn al weken in gesprek over protocollen, maar daar hebben we tot de dag van vandaag geen sluitende reactie op gekregen. Hóe mogen we open?", vraagt Beljaarts zich af.
Lees ook: Versoepeling corona-maatregelen: wat houdt het in voor de horeca?
Horeca: kritiek op NOW-regeling en minister Koolmees
Beljaarts: ,,We blijven hameren op het noodpakket, op repareren van die NOW. Veel kosten lopen door, de NOW-regeling zou 90% van de loonkosten dekken en dat is ook toegezegd door minister Koolmees. Hij blijft dat ook zeggen. In onze branche is het echter eerder 65, maximaal 70 procent en. zeker niet 90. Er zijn ondernemers die nu stellen: ik heb die NOW aangevraagd, ging uit van die 90 procent en dat is het niet, het was misschien beter geweest om afscheid te nemen van het personeel. De NOW-regeling zorgt voor een deuk in het vertrouwen in het kabinet."
Over de speerpunten van Koninklijke Horeca Nederland de komende periode, zegt Beljaarts: ,,Onder meer dus inzetten op het repareren van de huidige NOW-regeling, het pakket moet die 90 procent behelsen, versoepeling van de ww-voorwaarden, compensatie in huur en de WAB, wat een gedrocht van een wet is en nu al helemaal niet meer is uit te leggen."
Lees ook: Cas Jansen heeft dé anderhalve meter-oplossing voor zijn eetcafé maar moet dicht blijven