Nieuws Coronavirus

Horeca-ondernemer Meyer: ‘Onbegrijpelijk en halfbakken maatregel als alleen terrassen open mogen'

Het kabinet overweegt cafés en restaurants vanaf 1 juni weer hun buitenterrassen te laten openen, stellen ingewijden na berichtgeving door het ANP. ,,Een onbegrijpelijke en halfbakken maatregel," zegt horeca-ondernemer Laurens Meyer, die dreigt zijn vijftig kroegen gewoon te openen als de overheid de sector geen perspectief biedt.

Tobias den Hartog 5 mei 2020

Laurens Meijer kroeg open corona

Horecatycoon Laurens Meyer, eigenaar van zo'n vijftig cafés door het hele land, en onder meer ook masterfranchisenemer van Burger King.

'Waarom hier andere horeca-maatregelen dan elders in Europa?'

Als het kabinet daadwerkelijk besluit dat de horeca per 1 juni alleen terrassen mag openen, dan is dat een ‘onbegrijpelijke en halfbakken’ maatregel. Dat zegt horeca-ondernemer Laurens Meyer in het AD, die vorige week dreigde zijn ruim vijftig kroegen te heropenen.

,,Dit is alleen een oplossing voor zaken met een groot terras of aan zee”, zegt Meyer. De ondernemer houdt wel een slag om de arm omdat het om uitgelekte plannen gaat, maar hij roept nog altijd op tot meer perspectief voor de horeca. ,,In Duitsland en Spanje mogen cafés eerst gedeeltelijk open en daarna helemaal. Met zoiets kun je aan de slag.” Behalve die twee landen noemt Meyer nog een reeks Europese landen op waar de horeca meer mag dan hier. “Ik snap niet zo goed waarom wij er zoveel slechter voor zouden staan dat we daar achteraan moeten lopen.”

Ook praktisch gezien heeft Meyer nog een aanmerking. ,,Volgens mij is 1 juni tweede pinksterdag. Zo’n maatregel moet je eigenlijk voor Pinksteren in laten gaan.”

Lees ook: Horeca Nederland staakt overleg met vakbonden

Open of dicht: kopzorgen premier Rutte

De versoepelingen bezorgen premier Rutte hoofdbrekens. Hij vreest met name dat het drukker wordt op straat, zo waarschuwde hij vrijdag nog. Iedere keer als een maatregel wordt losgelaten, verhoogt dat ook de druk op het openbaar vervoer, waarschuwt hij. Daarom zouden treinen, bussen, trams en metro’s voorlopig nog alleen bestemd blijven voor personen met een vitaal beroep.

Vanuit de horeca wordt de afgelopen dagen daarnaast flinke druk gezet op het kabinet om tot versoepeling te komen per 1 juni. Toch stelde Rutte ‘dat het nog niet te zeggen is of dat gaat lukken’. ,,Er moet wel ruimte zijn. Ik zou tegen de kappers, of mensen die een sportschool of café of restaurant hebben, willen zeggen: er komt misschien wat meer ruimte, maar die moet er dan wel zijn.”

Lees ook: Hans de Boer (VNO-NCW): 'Persconferentie-Rutte is na het kamerdebat ruimschoots goedgemaakt'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.