Nieuws Coronavirus
Horecatycoon Laurens Meyer: 'Mijn bedrijf wordt naar de klote geholpen'
Het kabinet werkt aan een derde coronasteunpakket, maar Laurens Meyer wordt er niet warm van. De grootste kroegbaas van Nederland is zijn vertrouwen in het kabinet helemaal kwijt. Hoe hij de toekomst nog voor zich ziet? ,,Iedere horecaondernemer ziet op het moment zijn schulden alleen maar groter worden. De vraag is: hoe lang houd je het vol.''

Eind april gooide Laurens Meyer de knuppel in het hoenderhok, zo schrijft het AD. Toen de lockdownmaatregelen nog van kracht waren, kondigde hij luidkeels aan op uiterlijk 1 juni de deuren open te gooien. De horecaondernemers konden niet anders, aldus Meyer, want anders zou het gros van de bedrijven omvallen. De 60-jarige horecatycoon kreeg zijn zin, maar de zorgen zijn er niet minder om geworden. Ook het derde steunpakket zal zijn problemen niet wegnemen.
Met ruim vijftig cafés en vijftien Burger Kings mag Meyer zich de grootste horecaondernemer van Nederland noemen. Voordat het coronavirus toesloeg was dat een eervolle titel. Nu de horeca tot de zwaarst getroffen sectoren behoort, zit de rasondernemer in een niet benijdenswaardige positie.
Zijn discotheken en danscafés, zoals De Graanbeurs in Breda en de draaibar van De Drie Gezusters in Groningen, zijn al sinds half maart dicht en voorlopig komt daar geen verandering in. Van zijn kroegen en restaurants die wel op 1 juni hun deuren openden, draaien de meeste nog steeds op halve kracht. Nu de terrassentijd voorbij is, vreest Meyer dat dit straks naar een kwart gaat.
Lees ook: Waarom deze ondernemer de deuren van zijn kroegen 1 juni weer opent
Heeft u spijt gehad van de oproep de cafés per 1 juni open te gooien?
,,Nee hoor, geen moment spijt van gehad. Het heeft geholpen, want op 1 juni ging de horeca grotendeels open. Waar ik wel een beetje spijt van had, was dat ik 1 juni noemde. Dat bleek op een maandag, Tweede Pinksterdag. Daar had ik niet bij stilgestaan. Achteraf had ik beter 27 mei kunnen zeggen. Een volgende keer dat ik zoiets roep, check ik eerst mijn agenda, haha.''
U klinkt vrij monter...
,,Ik heb in mineur gezeten, maar op zich gaat het goed. Het mooie weer heeft ons aardig door de zomer geholpen. Gemeenten hebben ons horecaondernemers ook geweldig geholpen door mee te denken en te helpen met de verruiming van terrassen. Het had slechter gekund. De vraag is wat er gaat gebeuren, nu de buitenruimte door het slechte weer wegvalt en iedereen naar binnen moet. Dat is wel een dingetje.''
Lees ook: Horeca-ondernemer Meyer: ‘Onbegrijpelijk en halfbakken maatregel als alleen terrassen open mogen'
Een dingetje, u zegt het alsof het niet veel voorstelt...
,,Het zullen spannende tijden worden. Het is moeilijk te voorspellen wat er in de herfst en winter gaat gebeuren. We moeten zien hoe het virus zich ontwikkelt, hoe gasten reageren, welke nieuwe maatregelen volgen en of er een vaccin komt. Veel is onzeker en onduidelijk. Zelf zijn we nu aan het kijken naar goede ventilatie en speciale filters om zo het virus buiten de deur te houden.''
Hoe hard heeft corona u financieel geraakt?
,,Dat is lastig te zeggen. Sommige van mijn zaken hebben hun omzetten zien teruglopen met 100 procent. Alle avondhoreca, de zaken met de bekende stapavonden, zijn nooit meer geopend na de lockdown. De meeste zaken die open mochten, draaien op halve kracht.''
Vreest u voor het voortbestaan van uw bedrijf?
,,Iedere horecaondernemer ziet op het moment zijn schulden alleen maar groter worden. De vraag is: hoe lang houd je het vol.''
Gisteren kwam nieuws naar buiten over het derde noodpakket. Die steun zou vooral voor bedrijven zijn die echt niet zonder overheidssteun kunnen, zoals de horeca. Een lichtpuntje?
Lees ook: Kabinet zwakt nieuw steunpakket af: welke ondernemers profiteren nog?
,,De precieze invulling van het noodpakket is nog onduidelijk, dus ik kan niet zeggen in hoeverre dit ons gaat helpen. Tot dusver bleken de verhalen over noodsteun beter dan de werkelijkheid. Laten we eerst maar zien wat ze voor ons in petto hebben.''
Koninklijke Horeca Nederland spande vergeefs een kort geding aan om een deel van de coronamaatregelen voor de horeca van tafel te krijgen. Overweegt u nog om maatregelen te nemen?
,,Ik blijf mij verzetten tegen de maatregelen. Ik vind dat er een willekeur aan maatregelen is ontstaan, doordat burgemeesters nu hun eigen beleid kunnen hanteren. Soms zijn het gewoon onzinnige dingen. In de ene stad mag je met vier man aan één tafel zitten en in een andere stad staat er meteen een boa naast je als je met drie man aan één tafel zit. Of wat denk je van een maatregel als het terras vroeger sluiten, alsof het virus een tijdschema heeft.''
Ik las dat u betrokken bent bij de oprichting van een nieuwe politieke partij. U gaat de politiek in?
,,Zeker niet! Er is een groep met een enorme diversiteit aan achtergronden, waaronder ondernemers en professoren, bezig met de vorming van een nieuwe partij. Ik ben daar slechts zijdelings bij betrokken en ik heb geen enkele politieke ambitie.''
Zit Viruswaarheid daar achter?
,,Nee, niet Viruswaarheid. Die club is voor zover ik weet niet met politiek bezig. Wat de standpunten van deze partij zijn, wie er verder bij betrokken zijn, dat kan ik niet zeggen. Ik kan wel zeggen dat het interessant wordt. Het idee is dat mensen meer betrokken worden bij politieke besluitvorming. Nu geef je een volmacht voor vier jaar en moet je maar wachten wat de volksvertegenwoordiger ermee doet.''
Heeft de coronacrisis uw vertrouwen in de politiek aangetast?
,,Ik had een onbegrensd vertrouwen in Mark Rutte, maar toen hij glashard stond te liegen dat hij eerder niets had gezegd over groepsimmuniteit, heeft mijn vertrouwen een knauw gekregen. Rutte is te deskundig om zoiets te 'vergeten'. Ik was lid van de VVD, maar mijn lidmaatschap heb ik onlangs opgezegd.''
Bij een demonstratie tegen coronamaatregelen op het Malieveld, werd u gearresteerd. U kreeg vervolgens hartritmestoornissen. Vreet het aan u?
,,Mijn bedrijf wordt naar de klote geholpen en er is een aaneenschakeling van valse beloftes en beweringen van onze ministers. Ja, daar wind ik mij over op en dat zorgt voor veel stress. Ik moet morgen naar de cardioloog voor controle. Ik ben er dag en nacht mee bezig om mijn bedrijf te redden en voor onze mooie horecabranche te vechten.''