Nieuws Coronavirus

Corona-regels versoepeld: kapperszaken mogen 11 mei weer open

Goed nieuws voor de kapperszaken in Nederland: per 11 mei mogen de deuren weer open. Zo is juist bekend geworden tijdens een persconferentie van premier Rutte. Hier lees je wat de corona-regels zijn voor de kapperszaken en andere contactberoepen.

Van onze redactie 6 mei 2020

Kappers open corona maatregelen 11 mei

Foto: ANP

,,Alle maatregelen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen van de getallen in de zorg'', benadrukte Rutte in de persconferentie nogmaals. Dit zijn de maatregelen zoals deze zijn aangekondigd, onder die voorwaarde.

Regels contactberoepen

Aan de heropening na corona van de kappers en andere contactberoepen als masseurs en voetverzorgers zijn verschillende regels gehangen. Er is geen verplichting om mondkapjes te dragen. Wel is het zo dat tussen klanten minimaal anderhalve meter afstand moet zijn en iedereen regelmatig hun handen moet blijven wassen.

Veiligheidsprotocol kappers

Om na de corona-sluiting veilig te kunnen werken hebben kappersorganisatie ANKO en vakbonden CNV en FNV gezamenlijk een protocol opgesteld. Deze is nog niet bekend gemaakt. Wat er tot nog toe over is uitgelekt staat hier, in tegenstelling tot de kabinetsregels, wél een mondkapjes-verplichting in.

Schoonheidsspecialisten positief

Branchevereniging voor schoonheidsspecialisten ANBOS reageert positief op het nieuws dat de zaken weer open mogen. ,,Wij hebben er hard aan gewerkt en zijn er klaar voor. Schoonheidsspecialisten behoren tot een beroepsgroep die al altijd gewend zijn aan zeer hygiënisch te werken. Iedereen is klaar om met het door ANBOS samengestelde protocol aan de slag te gaan. De consument kan erop vertrouwen dat ze bij de ANBOS schoonheidsspecialist in veilige handen is."

Branche-vereniging kappers: 'Wij zijn geen proefkonijnen'

Brancheverenigingvoor kappers FNV MOOI riep woensdagmiddag nog op om mondkapjes verplicht te stellen voor kappers en anderen contactberoepen. Uit een enquête van de branchevereniging bleek ook dat meer dan de helft van de leden aangaf alleen te willen werken met afdoende beveiligingsmiddelen als mondkapjes en handschoenen.

Voorzitter Marga Patijn: ,,Werknemers maken zich erg ongerust over de geruchten in de media dat salons weer open mogen zonder verplicht met een mondkapje te werken. Regelt de werkgever niets, dan zal een werknemer in de kappersbranche zonder mondkapje aan het werk moeten, ondanks de anderhalve meter-samenleving. Dan is er dus niets veranderd ten opzichte van 23 maart, de dag van de verplichte sluiting!"

Lees ook: Kabinet zou snelle heropening kapperszaken overwegen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.