Nieuws Coronavirus

Koolmees heeft 'weken nodig om zzp-maatregel uit te werken', Amsterdam en Rotterdam begonnen

Zzp-ondernemers die direct geraakt worden door de coronacrisis, moeten nog even geduld hebben voordat zij van de aangekondigde noodmaatregelen gebruik kunnen maken. Minister Koolmees stelde tijdens het debat woensdagavond 'een aantal weken' nodig te hebben. Intussen zijn Amsterdam en Rotterdam al begonnen.

Bron: De Volkskrant / Nu.nl 18 maart 2020

Koolmees politiek corona

DAGELIJKSE CORONA UPDATES OP NEW BUSINESS RADIO

Driemaal daags te beluisteren op New Business Radio(.nl) onze Corona Update. Om 8.00, 12.00 en 17.00 uur is er nieuws, informatie en advies voor ondernemers over de coronacrisis en het bedrijfsleven. Terugluisteren van alle uitzendingen kan via DEZE link.

Het gaat om de maatregel voor zzp-ondernemers die hun inkomen kunnen aanvullen tot bijstandsniveau als zij geen of weinig inkomsten hebben door de coronacrisis. Zzp-ondernemers ers kunnen zich hiervoor bij hun gemeenten melden. Minister Koolmees vraagt om begrip. ,,Dit zijn regelingen waar we normaal gesproken zeven tot acht maanden over doen, die zijn we nu in één tot anderhalve week tijd uit de grond aan het stampen. Het gaat heel erg snel, maar dat moet wel zorgvuldig blijven gebeuren."

Dezelfde boodschap had minister Wiebes voor de ondernemers die in aanmerking komen voor de 4.000 euro-regeling, zoals de horeca en de cultuursector. "Binnen enkele weken is dat in orde", zei Wiebes. Amsterdam en Rotterdam zijn voor het kabinet uit al bezig zzp-ondernemers die door de coronacrisis worden getroffen een uitkering te geven.

Lees ook: Kabinet komt met steunpakket van tientallen miljarden voor bedrijfsleven

Aanvragen zzp-ondernemers: Amsterdam en Rotterdam zijn al bezig

In Amsterdam worden aanvragen van zzp-ondernemers die deze week worden ingediend al beoordeeld volgens de nieuwe, versoepelde richtlijnen. ‘Het is cruciaal dat we de regeling versoepelen en versnellen’, aldus de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink aan De Volkskrant. Ook Rotterdam gaat zzp-ondernemers die inkomen verliezen door de coronacrisis versneld aan een uitkering helpen.

Het aantal zzp’ers dat belt voor een aanvullende uitkering is in Rotterdam sinds afgelopen vrijdag vertienvoudigd, zegt wethouder Moti. ,,Dan moet je wat doen, vinden wij". Moti vindt de plannen die het kabinet heeft aangekondigd fantastisch. ‘Het is wel teleurstellend dat de uitwerking op zich laat wachten.’

Rotterdam heeft extra capaciteit vrijgemaakt om aanvragen versneld af te handelen. ,,Het streven is dat mensen binnen twee tot vier weken hun geld krijgen. Normaal staat daar dertien weken voor." Zo wordt de levensvatbaarheidstoets (die moet aantonen dat het bedrijf een gezonde basis heeft) niet meer toegepast. Verder wordt de uitkering niet verstrekt in de vorm van een krediet, zoals onder de huidige regeling, maar als een gift voor de komende drie maanden.

Lees ook: MKB-Nederland over steunpakket: 'Dit zijn goede aanvullende stappen'

Gemeente Amsterdam: 2350 aanvragen

Bij de gemeente Amsterdam zijn in minder dan een week tijd 2.350 aanvragen van zzp-ondernemers binnengekomen, zegt wethouder Groot Wassink. ,,Vorig jaar waren dat er tweeduizend over een heel jaar." Om de aanvragen snel af te handelen is nog wel een klus, aldus de Amsterdamse wethouder. ,,Daar zal capaciteit bij moeten. Maar dat gaan we fiksen. Het streven is dat mensen binnen drie tot vier weken hun geld krijgen. We kunnen in ieder geval alvast voorschotten geven."

Belangrijk voor gemeenten is dat de extra bijstandsuitkeringen een-op-een door het Rijk worden vergoed. Het gaat dus niet ten koste van de gemeentebegroting. ,,Dat wilden we wel even zeker weten" , zegt Groot Wassink.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.