Blog Coronavirus
Martin Hersman: Omarm jij deze nieuwe werkelijkheid?
Toen in 1997 de schaatswereld massaal overging op de klapschaats, kon je wel eigenwijs zijn en op vaste schaatsen blijven rijden, maar dan was je kansloos. De meeste ondernemers worden in deze tijd ook voor een dilemma gesteld. Omarm jij deze nieuwe werkelijkheid om er sterker door te worden?
Laatste update: 28 april 2020 15:00

Foto: Gerd Altmann/Pixabay
Is er in jouw branche een mogelijkheid je aan te passen? Voor velen van ons geldt dat we onszelf opnieuw moeten uitvinden, ook al had je daar aanvankelijk de energie helemaal niet voor.
Social distancing
Bij Lifeguard werd eind maart aangekondigd dat social distancing voorlopig het nieuwe normaal zou zijn. Direct meldden bijna al onze klanten dat ze tot nader order van onze dienstverlening afzagen. We verzorgen onze trainingen en coaching sessies vooral live en binnen twee dagen zagen we onze omzet als sneeuw voor de zon verdwijnen.
''Voor mij betekende het een uitdaging om op een andere manier mijn kwetsbaarheid te laten zien en daadkracht te tonen''
Met een groep collega’s en freelancers gingen we direct aan de slag om ons aanbod om te vormen in de best mogelijke digitale oplossingen. Collega’s die normaal gesproken een hekel hadden aan Whatsapp deden wat we zelf al jarenlang prediken: ze toonden veerkracht.
Presteren en herstellen
Gelukkig kwamen veel van onze relaties al snel terug op hun beslissing om alles stop te zetten en vroegen of we een oplossing hadden om mensen te trainen en te coachen op veerkracht, samenwerken en focus. Iedereen heeft een verschillende thuissituatie die presteren en herstellen niet altijd even makkelijk maakt. De vraag is dan hoe je daarmee om gaat in deze nieuwe situatie?
Lees ook: Hoe ziet dat eruit, post-coronawinkelen? Zes grote veranderingen
''Verwacht geen verandering als je geen verschil maakt!''
Waar bij sommige bedrijven thuiswerken tot twee maanden geleden nog verboden was, werd het ineens de nieuwe realiteit. We draaien nu complete digitale programma’s en hebben een versnelde doorontwikkeling gemaakt waar normaal projectteams, evaluaties en ellenlange processen voor nodig zijn.
Kwetsbaarheid laten zien
Zelf heb ik ervaren dat een digitale presentatie voor 300 man uit drie verschillende landen tot de mogelijkheden behoort. Natuurlijk is het aanpassen. Je ziet geen live emoties en geen knikjes, je hoort bij flauwe grappen geen lach, maar heel af en toe een doortrekkende wc als iemand zijn geluid niet op mute heeft gezet. Maar: we zijn in contact, we verbinden, kunnen bijdragen en werken effectief. Voor mij betekende het een uitdaging om op een andere manier mijn kwetsbaarheid te laten zien en daadkracht te tonen. Wat geeft dat veel nieuwe energie. Verwacht geen verandering als je geen verschil maakt!
Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland klem tussen begrip kabinet en frustratie ondernemers
Nationaal Ondernemers Onderzoek
Het recente Nationale Ondernemers Onderzoek van De Ondernemer toont aan dat 30 procent bereid is te veranderen en ik vind het mooi om te zien dat die bereidheid ook in actie wordt omgezet. Zoals ook in het onderwijs: als ik in het onderwijs van mijn eigen dochters zie hoe de kennisoverdracht wordt aangepast met videobellen, verwacht ik niet dat zij later zullen werken zoals wij gewend waren. Ik zeg ‘gewend waren’, want gaan wij ooit terug naar normaal? Was wat we deden eigenlijk wel normaal?