Nieuws Coronavirus

Martin Schuurman (MKB Brandstof): 'Crisismaatregel zzp'ers gaat niet werken'

,,De crisismaatregel voor zzp'ers gaat niet werken. Er is per direct een tijdelijk basisinkomen nodig." Ondernemer Martin Schuurman, de man achter MKB Brandstof, bekend van de autopas, trekt aan de bel.

Van onze redactie 29 maart 2020

Laatste update: 30 maart 2020 23:35

Martin schuurman mkb brandstof corona togs regeling ondernemers

Het initiatief van Martin Schuurman kwam ook ter sprake tijdens de Corona Update, hierboven terug te luisteren.

Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers

'De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo), houdt onder andere in dat zzp’ers hun inkomen kunnen aanvullen tot bijstandsniveau (1050 euro netto per maand), samenwonenden en getrouwden kunnen deze aanvullen tot 1500 euro netto per maand. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn tamelijk soepel: zo wordt er niet gekeken naar inkomen van de partner of naar vermogen. Goed nieuws dus? Helaas niet, vindt ondernemer Martin Schuurman.

,,Het belangrijkste bezwaar is dat het inkomen alleen maar wordt áángevuld tot bijstandsniveau. Het actuele inkomen wordt afgetrokken van de maximale uitkering. Alle zzp’ers moeten dus gaan aantonen wat hun actuele inkomen is. Ingewikkeld voor hen – hoe doe je dat terwijl je maandfactuur nog niet de deur uit is – en ondoenlijk voor de gemeentelijke instanties, die honderdduizenden aanvragen moeten gaan toetsen. Die hebben simpelweg niet de capaciteit om zoveel aanvragen te verwerken."

Lees ook: Tijdelijke Noodregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) blijft behouden

'Tijdelijk basisinkomen voor elke zzp-ondernemer'

Het kabinet houdt vooralsnog rekening met een kostenpost van zo’n 4 miljard euro voor deze maatregel. Die kan beter worden besteed volgens Schuurman, die een klassiek idee voorstaat dat in Nederland nog nooit is uitgevoerd: een onvoorwaardelijk basisinkomen.

,,Geef elke zzp’er een tijdelijk basisinkomen van 1000 euro per maand, of die nu inkomen heeft of niet. De voordelen zijn overduidelijk: deze maatregel vergt geen uitzoekwerk en dus nauwelijks administratieve rompslomp. Wat betekent dat er snel kan worden betaald, en dat is belangrijk.’ Want dat ziet Schuurman anders niet gebeuren, terwijl haast geboden is.

Schuurman is online petitie gestart

,,De uitvoeringskosten zijn minimaal, en je steunt de zzp'ers met 1,2 miljard euro per maand, een schijntje van de 90 miljard die Rutte achter de hand houdt."

Om het kabinet te bewegen om te kiezen voor een tijdelijk basisinkomen lanceerde Schuurman een petitie, www.petitiezzp.nl. ,,De bedoeling van het kabinet is goed, maar het kan beter. Ik hoop dat heel veel mensen, niet alleen zzp’ers, het met me eens zijn en de petitie steunen." Volgens Schuurman is de petitie inmiddels duizenden keren ondertekend.

Martin Schuurman is de ondernemer achter MKB Brandstof, marktleider met 50.000 aangesloten mkb'ers en zzp'ers. Zij krijgen al hun transacties voor tanken, laden, carwash en parkeren op één verzamelfactuur waar je in een oogopslag de btw afleest. De nieuwste dienst is een uniek laadpaal-abonnement. Hij maakte deze video rondom zijn petitie-initiatief:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.