Nieuws Coronavirus
Kabinet komt met strengere landelijke coronamaatregelen, ook voor ondernemend Nederland
Zoals verwacht heeft premier Rutte vanavond samen met minister De Jonge nieuwe, strengere landelijke coronamaatregelen aangekondigd. Horeca moet zoals verwacht om 22.00 uur de deuren sluiten. De maatregelen worden dinsdag 29 september om 18.00 uur van kracht en blijven drie weken gelden.
Laatste update: 28 september 2020 21:42

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus. Foto: ANP
Lees ook: Brandbrief VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Alles aan doen om tweede lockdown te voorkomen'
NIEUWE MAATREGELEN VOOR BINNEN:
- Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
- Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
- In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
- Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
- Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
- Sportkantines zijn gesloten.
- In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
- Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
- De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om twee keer per dag één uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
- Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.
REGELS VOOR BUITEN
- Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar oud en exclusief personeel.
- Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
- Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek. Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.
''Ook moet er wat de burgemeesters betreft een uitbreiding komen van verplichte registratieplicht die nu geldt voor de horeca''
Advies om mondkapjes te dragen in drie grootste steden
Het kabinet adviseert klanten om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. In deze drie steden stijgt het aantal coronabesmettingen snel, tot grote zorg van het kabinet. Premier Rutte vindt dat het dragen van mondkapjes geen verplichting is, maar dat winkeliers wel klanten mogen weigeren die geen mondkapje willen dragen. Aan het OMT vraagt het kabinet verder een advies over bredere inzet van mondkapjes.
Lees ook: Tóch mondkapjes in winkels: goed idee of juist niet?
In de horeca moeten de lichten om 21.00 uur al aan
In de horeca moeten de lichten om 21.00 uur aan en gaat de tent een uur later dicht. Verder moet thuiswerken de norm worden. Werkgevers die er niet aan meewerken riskeren uiteindelijk zelfs tijdelijke sluiting, als het kantoor een besmettingsbron wordt.
Binnen mogen nog maar dertig personen samen zijn. Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder). Tenslotte mag er geen publiek meer bij sportwedstrijden aanwezig zijn.
Groepen buiten niet groter dan 40 personen
De groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 40 personen. Er gelden wel een aantal uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Vorige week gaf het kabinet al aan scholen zo lang mogelijk open te willen houden.
Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: 'Per direct draagt al mijn personeel verplicht een mondkapje'
Er wordt nog gebroed op speciale maatregelen voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hier is het aantal besmettingen het meest zorgelijk. Er zou momenteel worden bekeken of er bijvoorbeeld alleen nog noodzakelijke reizen moeten worden toegestaan naar die steden. Overigens wordt daarbij wel opgemerkt dat het onderwijs ontzien moet worden: basisscholen en middelbare scholen zouden hun leerlingen van buiten de stad moeten kunnen blijven ontvangen.
- Dit weekend deed KHN-voorzitter Robèr Willemsen zijn collega-horeca ondernemers via video nog de oproep vooral samen de coronamaatregelen goed te blijven hanteren. Bekijk hier de video.
Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) over dreigende lockdown: 'We moeten nú samen erger voorkomen'
Overleg 25 veiligheidsregio’s
Vanavond is er overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s. Op de agenda staan een mondkapjesplicht voor mensen met contactberoepen (zoals kappers), en plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca. Ook moet er wat de burgemeesters betreft een verplichte registratieplicht komen in de horeca, schrijft het AD.
Bronnen rond het kabinet noemen het alarmerend hoge aantal coronabesmettingen de reden dat er ‘geen halfslachtige maatregelen’ kunnen worden genomen. Tegelijkertijd wil het kabinet ook niet direct het land weer op slot zetten. Daarvoor zijn de gevolgen te ingrijpend. Enerzijds zijn strenge volksgezondheidsmaatregelen nodig om de zich snel uitbreidende corona-epidemie onder controle te krijgen. Anderzijds wil het kabinet juist zo min mogelijk maatregelen treffen om de kwakkelende economie niet de nekslag te geven. ,,Het gaat om maatvoering. Te softe maatregelen zijn geen optie, maar heel Nederland op slot zetten ook niet’’, aldus een bron rond het kabinet.
''We moeten oppassen voor verwarring door te veel aparte maatregelen. We zijn meer gebaat bij maatregelen die goed begrepen worden''
Lappendeken aan regionale maatregelen
Maar die nieuwe aanpak ligt onder vuur. ,,We moeten ons afvragen of Nederland wel groot genoeg is voor allerlei regionale maatregelen’’, aldus Hubert Bruls, de voorzitter van het overleg tussen de 25 veiligheidsregio’s en burgemeester van Nijmegen. Veel burgemeesters willen liever extra landelijke coronamaatregelen in plaats van een lappendeken van regionale regels. Bruls: ,,We moeten oppassen voor verwarring door te veel aparte maatregelen. We zijn meer gebaat bij maatregelen die goed begrepen worden."
Lees ook: Video-oproep KHN-voorzitter Willemsen: 'Samen besmettingen in horeca laag houden'
Strengere eisen horeca
Het kabinet houdt echter vast aan zijn regionale strategie. Nadat er sinds gisteravond in 14 van de 25 veiligheidsregio’s nog maar 50 mensen bij elkaar mogen komen (met een uitzondering voor uitvaarten en religieuze bijeenkomsten) en de horeca overal om 1 uur ’s nachts dicht moet zijn, komen daar nog wat strengere eisen voor de drie grote steden bij.
Maar ook de GGD’s hebben al gewaarschuwd voor die aanpak. GGD-directeur Sjaak de Gouw wijst op het ‘waterbedeffect’. Toen bijvoorbeeld de regels voor bruiloften in de eerste zes regio’s werden aangescherpt, zagen verhuurders van feestlocaties dat mensen hun bruiloft verplaatsten naar een andere regio. Al vindt Rutte dat dit niet overdreven moet worden. ,,Het is niet zo dat alle huwelijken nu massaal verplaatst zijn.’’
Lees ook: Brandbrief VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Alles aan doen om tweede lockdown te voorkomen'