Nieuws Coronavirus

Onderzoek ONL: Merendeel ondernemend Nederland nuchter over coronavirus

Ondernemers reageren nog nuchter op de grootschalige virusuitbraak, zo blijkt uit een enquête onder gebruikers van de ONL Ondernemerspanel-app. Wel denkt bijna twee derde van de ondervraagden dat het virus gevolgen gaat hebben voor de Nederlandse economie.

Van onze redactie 9 maart 2020

Coronavirus ondernemers nuchter economie elleboog groet

Ministers van volksgezondheid Olivier Veran (Frankrijk) en Vili Beros (Kroatië) groeten elkaar met de elleboog tijdens een speciale bijeenkomst voor Europese ministers van Volksgezondheid vanwege het coronavirus. Foto: ANP

Schaarste in voorraden, omdat veel fabrieken gesloten zijn, is een veel gehoord argument voor eventuele zorgen over de Nederlandse economie. Ondernemers geven aan geen materialen meer te kunnen importeren uit China, met als gevolg een prijsstijging en margevermindering. Dat staat te lezen op de site van ondernemersvereniging ONL.

Radio-uitzending De Ondernemer over coronavirus

In de radio-uitzending van De Ondernemer op New Business Radio (elke dinsdagmorgen om 10:00 uur) is morgen speciaal aandacht voor het coronavirus. Hans Biesheuvel, mede-oprichter en bestuurder van ONL, zal dan ook in de uitzending aanwezig zijn om duiding te geven bij het onderzoek en de gevolgen van het virus voor ondernemers.

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Brexit is een gemiste kans'

Nieuwe afzetmarkten

Zorgen over de Nederlandse economie zijn er dus wel bij ondernemers, maar alsnog verwacht 90 procent dat het virus geen negatieve impact heeft op zijn of haar bedrijf. Bijna driekwart van de ondervraagden heeft zelfs meer angst voor een virus op de computer dan het coronavirus. Al denkt bijna dertig procent dat corona op de lange termijn wel een negatieve impact kan hebben. Sommige ondernemers zoeken daarom andere afzetmarkten. Een producent van mahoniehouten kozijnen geeft aan: ,,Wij zoeken een alternatief.''