Nieuws Coronavirus

Rutte over besmettingen corona: 'Meer dan tien procent terug te voeren op werksituaties'

Tijdens de persconferentie-Rutte werd bevestigd wat al eerder naar buiten was gekomen: weer nieuwe coronamaatregelen zijn noodzakelijk. Op deze pagina een overzicht van die maatregelen en reacties vanuit horeca en branche-organisaties.

Van onze redactie 18 september 2020

Laatste update: 19 september 2020 08:22

Rutte corona crisis heropening economie ondernemer

Rutte: 'Meer dan tien procent besmettingen terug te voeren op werksituaties'

,,Ook op de werkvloer en in kantoren wordt het al snel weer voller. Dat is niet goed, niet verstandig. Meer dan tien procent van alle besmettingen is terug te voeren op werksituaties. We zeggen niet voor niets: werk zoveel mogelijk thuis," stelde premier Rutte tijdens de persconferentie. ,,Het gevoel van urgentie, het gevoel van noodzaak moet weer terug. We hebben nu nog de kans bij te sturen voordat we in een zelfde situatie als in maart zitten. De feiten zijn ronduit zorgwekkend."

Dit zijn de drie maatregelen voor horeca

Waar moet horeca per komende zondag van uit gaan, wat zijn de nieuwe en/of aangepaste coronamaatregelen? Hier vind je ze op een rijtje.

'Horeca is wederom de Kop van Jut'

De regio's waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). Het kabinet wil het liefst met regionale maatregelen het virus terugdringen, omdat landelijke maatregelen ook regio's treffen waar veel minder coronagevallen zijn.

VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Maatregelen horeca disproportioneel'

VNO-NCW en MKB-Nederland delen de zorgen van het kabinet over het oplopend aantal coronabesmettingen in met name de Randstad, maar vinden de maatregelen ten aanzien van de horeca disproportioneel. Slechts een fractie van de besmettingen immers is terug te leiden naar cafés en restaurants.

'Onbegrijpelijk staaltje symboolpolitiek'

Horecatycoon Laurens Meyer vindt het een ‘onbegrijpelijk staaltje symboolpolitiek’ dat de horeca in de grote steden eerder de deuren moet sluiten als gevolg van een toename van het aantal coronabesmettingen. . ,,Het houdt maar niet op. De horeca in Nederland gaat op deze manier kapot.”

'Afbouw financiële steun horeca zorgt voor dubbele klap'

Eerder deze week, op Prinsjesdag, werd duidelijk dat horecaondernemers er in de plannen van het kabinet een klein beetje op vooruit gaan. ,,Maar dat neemt niet weg dat bóvenop het derde steunpakket extra maatregelen nodig zijn om schulden, kosten en lasten te herstructureren," zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Dé drie zakelijke overlevingstips van Won Yip

Negen weken na de heropening van de horeca op 1 juni neemt een van de grootste horecaondernemers van Amsterdam het heft in eigen handen. Won Yip, eigenaar van zeven horecazaken in de hoofdstad, voerde naar - hij wil dit graag benadrukken: éigen inzicht per 1 augustus een mondkapjesplicht in voor zijn 460 personeelsleden. Nu deelt hij in deze coronacrisis zijn drie belangrijkste 'zakelijke overlevingstips' voor ondernemers.Die kun je hier lezen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.