Nieuws Coronavirus

Stagnatie na voorzichtige groei: 'Nog veel inspanning nodig om export weer in de benen te krijgen'

Na een stapsgewijze verbetering in de afgelopen maanden volgend op de eerste grote coronaklap in april en mei, ziet het exporterend bedrijfsleven de situatie in september stagneren. 58 procent van de bedrijven ervaart negatieve impact op hun business. De gemiddelde daling in omzet ten opzichte van september vorig jaar bedraagt gemiddeld 26 procent. Overigens krijgt 12 procent van de bedrijven juist een impuls door de pandemie en groeit zelfs gemiddeld met 15 procent.

Van onze redactie 5 oktober 2020

Export september corona index

FloraHolland in Naaldwijk. Ook de bloemenexport heeft het zwaar door corona. Foto: ANP

Bovenstaand beeld komt naar voren uit de maandelijkse Corona Monitor van evofenedex en Atradius. ,,Hoewel er gelukkig genoeg bedrijven zijn waar het goed mee gaat, maken wij ons bij evofenedex enorm zorgen over deze tendens”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. ,,Zeker als straks de steunpakketten ophouden, verwachten we een na-ijl effect op de bedrijfsvoering.” Koopman denkt daarbij aan verder verlies van omzet, investeringsuitstel en reorganisaties en zelfs faillissementen.

''Er is goed contact tussen overheid en bedrijfsleven, onder andere via de internationale actieagenda over stimulerende maatregelen''

Bart Jan Koopman, directeur evofenedex

Maatregelen langer nodig

Koopman: ,,Er is goed contact tussen overheid en bedrijfsleven, onder andere via de internationale actieagenda over stimulerende maatregelen, zoals een betere toegankelijkheid van financiering en het financieel instrumentarium, export kredietverzekeringen en digitale missies. Wij denken alleen dat die maatregelen langer nodig zullen zijn en waar mogelijk geïntensiveerd moeten worden.”

Lees ook: Lennard van Otterloo: 'Brexit en corona kruisen op het slechtst denkbare moment'

Internationale zakenreizen essentieel

De ondernemersvereniging krijgt van haar leden ook steeds meer signalen dat ze grote behoefte hebben om na lange tijd hun zakenpartners in het buitenland te bezoeken of juist nieuwe contacten te leggen. Dat gaat toch lastig op afstand via de digitale snelweg.

De overheid zou volgens evofenedex onder bepaalde omstandigheden internationale zakenreizen als essentieel kunnen bestempelen gezien het grote belang van de export voor het herstel van de Nederlandse economie en onze toonaangevende rol in de wereldhandel.

Lees ook: Douane Nederland: 'Wij zijn voorbereid op het ergste: een No Deal-Brexit'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.