Nieuws Coronavirus

DigitalAlerts bedenkt Buffr: device bewaakt anderhalve meter afstand

Nu veel maatregelen versoepeld zijn, wordt de discipline om anderhalve meter afstand te houden steeds moeilijker. Daarom ontwikkelde DigitalAlerts, gevestigd op de High Tech Campus te Eindhoven, de Buffr. Dat is een device, iets groter dan een button, dat een geluidssignaal afgeeft zodra personen binnen anderhalve meter van elkaar komen.

Van onze redactie 19 juni 2020

Buffr social distancing man

De Buffr kan eenvoudig op kleding worden bevestigd. Wanneer dragers binnen een straal van anderhalve meter van elkaar komen, geeft het device een geluidssignaal als waarschuwing om afstand te nemen.

Cees van der Jagt (DigitalAlerts): ,,Ongemerkt worden mensen toch wat losser met de anderhalve meter-norm. De Buffr werkt via Bluetooth en geeft geluidssignalen zodra deze een andere Buffr binnen een straal van anderhalve meter detecteert. Zo word je er direct aan herinnerd dat je te dicht bij iemand komt.”

''De techniek werkt als de omgeving van gebruikers ook een Buffr draagt, en is dan ook vooral bedoeld voor plekken waar dezelfde werknemers en bezoekers komen''

Cees van der Jagt, DigitalAlerts

Gericht op organisaties en bedrijven

De techniek werkt als de omgeving van gebruikers ook een Buffr draagt, en is dan ook vooral bedoeld voor plekken waar dezelfde werknemers en bezoekers komen, zoals bedrijven en instellingen. Van der Jagt: ,,Denk onder meer aan zorginstellingen, kantoren, fabrieken en de bouwsector.”

Dit zijn plekken waar veel verplaatsingen zijn. Juist dan loop je op onbewaakte momenten het risico te dicht bij elkaar te komen. Gebeurt dit te vaak, dan is de kans aanwezig dat een deel van een bedrijf of instelling besmet wordt, iets waar veel medewerkers bang voor zijn, zo blijkt uit onderzoek. Een simpel signaal van de Buffr beperkt dit risico in belangrijke mate. ,,Door onze ervaring met diverse ‘Alert’-toepassingen, kunnen wij snel schakelen en vrijwel direct leveren”, aldus Van der Jagt.

Lees ook: Anderhalvemetereconomie: tips voor op kantoor

Thuis werken en weer naar kantoor

Van der Jagt doelt onder meer op een onderzoek van XpertHr Flex onder 1.032 werknemers. Hieruit blijkt dat veel werknemers er vanwege COVID-19 tegen op zien om zich weer onder collega’s te begeven. ,,Voor werkgevers is de Buffr een geschikt en betaalbaar instrument om op verantwoorde wijze bij te dragen aan minimale blootstelling van werknemers aan COVID-19 door ‘Smart Distancing'.''

Bij gebruik van het device hoeven geen persoonsgegevens te worden verstrekt. Ook hoeft er geen verbinding te worden gemaakt met een mobiele telefoon en worden gegevens niet opgeslagen.

Lees ook: Ruim een derde ziet anderhalve meter afstand op werk als onhaalbaar

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.