Nieuws Coronavirus

Tweede coronagolf leidt tot nieuwe klap reiswereld

De tweede coronagolf: nog meer ontslagen, nog grotere reorganisaties. De reiswereld, de toerismebranche wordt wederom hard geraakt. En toch gloort hier en daar hoop. ,,Families die dit jaar niet op vakantie gingen, boeken nu al voor 2021.''

Natasja de Groot (AD) 25 september 2020

Vakantie vliegen reizen corona

Het aantal vakantievluchten is en blijft zeer klein vanwege corona. Foto: ANP

Net voor de zomer zagen sommige reisorganisaties het nog enigszins zonnig in. Even leek het erop dat Nederlanders massaal op vakantie zouden gaan naar het buitenland. Maar met een groeiend aantal gebieden in Europa op oranje, zetten veel mensen al snel een streep door hun reisplannen, schrijft het AD.

Voorlopig ziet het er met het oplopend aantal besmettingen ook voor de wintervakantie niet best uit. Zo dacht KLM het aantal Europese vluchten de komende maanden wel te kunnen opvoeren, maar de maatschappij kwam deze week terug op dat besluit. In november verwacht de luchtvaartmaatschappij op 'slechts' 55 procent van de normale capaciteit te zitten.

''Er valt heel weinig te reizen in Europa. Om maar niet te spreken van de rest van de wereld''

Mirjam Dresmé, ANVR

Bestemmingen in herfst beperkt

,,Er valt heel weinig te reizen in Europa. Om maar niet te spreken van de rest van de wereld", constateert Mirjam Dresmé van de ANVR, de brancheorganisatie van reisondernemingen.

De bestemmingen zijn deze herfst beperkt en voor de wintermaanden nog beperkter, beaamt Vakantiediscounter. Corendon bijvoorbeeld biedt voor deze winter slechts één bestemming aan: Curaçao. ,,De andere bestemmingen waar we nu nog op vliegen, zoals Sardinië, Madeira of de Algarve, zijn geen winterbestemmingen", zegt woordvoerder Audrey Drenkelaar. Ze verwacht dat een paar duizend Nederlanders naar Curaçao gaan, een fractie van wat het was.

Ook Sunweb krijgt heel wat minder boekingen te verwerken, doordat veel populaire bestemmingen een negatief reisadvies hebben. Bij D-reizen zijn nog wel bestemmingen in Portugal, Italië en Duitsland te boeken, maar dat gebeurt mondjesmaat, laat directeur Jan Henne De Dijn weten.

Lees ook: Judith Eyck (Vakanties.nl) na overname Zoover: 'Never waste a good crisis'

Extreme terugval boekingen

De extreme terugval in boekingen levert de reiswereld ongekend harde klappen op. Dresmé: ,,We kennen allemaal de verhalen van horecaondernemers die het zwaar hebben, maar zij draaien ten minste nog én zij hebben gelukkig een prachtige zomer achter de rug. De meeste reisbedrijven liggen al sinds maart stil."

Dat ze nog niet massaal omvallen, lijkt bijna een wonder. Volgens de ANVR is dat vooral te danken aan de steunmaatregelen. Nu die maatregelen in het derde steunpakket worden afgebouwd en de criteria worden aangescherpt, houdt de brancheorganisatie zijn hart vast. Al eerder sprak het de vrees uit dat een op de drie reisbedrijven het niet gaat redden.

Foto boven: reizigers op Schiphol in coronatijd.

Directeur D-reizen niet somber

Directeur Jan Henne De Dijn van D-reizen ziet het voor zijn eigen organisatie niet somber in. Zenuwachtig is hij evenmin. Hoewel dit naar zijn zeggen 'by far de grootste ramp ooit in de reiswereld' is, weet zijn onderneming zich 'aardig' staande te houden.

Het scheelt, zegt hij, dat het bedrijf een reisbemiddelaar is en geen hotels of vliegtuigen in eigendom heeft, waardoor de kosten hanteerbaar zijn. Tot dusver heeft het vijftig winkels samengevoegd met andere filialen en van elf mensen op het hoofdkantoor afscheid genomen. ,,Met dank aan de steun van de overheid, onze verhuurders en onze shareholder heeft de crisis ons op personeelsgebied niet heel hard geraakt."

Dat laatste kunnen niet veel reis- ondernemingen hem nazeggen. Zo verwacht Corendon aan het eind van dit jaar in vergelijking met maart dit jaar een derde minder personeel te hebben. Booking kondigde in augustus aan een kwart van het personeel te moeten ontslaan, nu sluit het meer ontslagen niet uit. Ook Sunweb zegt genoodzaakt te zijn de organisatie om te gooien.

''Vooral families die niet op vakantie zijn geweest in 2020, hebben nu al geboekt voor 2021. Populaire landen zijn Griekenland, Spanje, Portugal en Egypte''

Martine Langerak, Sunweb

Ontslagen bij TUI, hoop Corendon en Sunweb

Het grote reis- en luchtvaartbedrijf TUI zet eveneens het mes stevig in de organisatie. Daar verdwijnen zo'n 8000 van de 71.000 banen. Van de wintervakanties is bij TUI slechts 30 procent geboekt. Voor de zomer gaat het uit van een vijfde minder vakantiegangers.

Toch houden reisorganisaties de moed erin. Corendon en Sunweb putten hoop uit het feit dat er al boekingen voor de zomer binnendruppelen. ,,Vooral families die niet op vakantie zijn geweest in 2020, hebben nu al geboekt voor 2021. Populaire landen zijn Griekenland, Spanje, Portugal en Egypte", aldus Martine Langerak van Sunweb.

Om reizigers over de streep te trekken, heeft Sunweb een geld- teruggarantie in het leven geroepen voor klanten die vanaf nu een vakantie boeken en die tussen 15 december en 15 mei vertrekken. ,,Onze klanten ontvangen dan hun geld terug wanneer hun vakantiebestemming binnen twee weken voor vertrek code oranje of negatief reisadvies krijgt."

D-reizen is voorzichtig positief en verwacht dat het aantal boekingen ná april wel weer zal toenemen. De behoefte om op reis te gaan, is volgens directeur De Dijn onverminderd groot. ,,Als het kan, dan zullen mensen willen boeken. We verwachten dat het veel last minutes zullen worden."

''Uiteraard zijn we zeer afhankelijk van het open blijven van grenzen en de reisadviezen per bestemming. We hopen dat hier steeds meer maatwerk voor komt in plaats van het rücksichtslos een heel land op oranje te zetten''

Thijs Keukenmeester, Vakantiediscounter

Vaccin tegen corona

Veel zal afhangen van het beschikbaar komen van een vaccin, denkt Sander van Veen van Vliegtickets. Hij verwacht dat consumenten weer heel graag op vakantie gaan, zeker nu veel mensen dit jaar niet zijn gegaan. Vakantiediscounter denkt dat het het dieptepunt achter zich heeft liggen. ,,Maar uiteraard zijn we zeer afhankelijk van het open blijven van grenzen en de reisadviezen per bestemming. We hopen dat hier steeds meer maatwerk voor komt in plaats van het rücksichtslos een heel land op oranje te zetten", voegt Thijs Keukenmeester van de Vakantiediscounter eraan toe.

Volgens de ANVR zou het bovendien helpen als er meer getest wordt. De brancheorganisatie zegt dat er tal van plekken in de wereld zijn waar je 'nu veiliger bent dan in de Randstad'.

Hoe lang bedrijven het volhouden, is de vraag. Dresmé: ,,Als er nauwelijks nieuwe boekingen binnenkomen, dan houdt het op een gegeven moment op. Op de lange termijn houdt niemand dit vol."

Lees ook: Reisboegbeeld Jongmans stopt om corona: 'Ik kan me zo boos maken over dat geklaag van de horeca'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.