Nieuws Coronavirus

Versoepeling corona-maatregelen: wat houdt het in voor de horeca?

Het moet voor veel horeca-ondernemers toch een kleine meevaller zijn in deze pikzwarte coronacrisis: van het kabinet mogen hotels, restaurants en kroegen inderdaad vanaf 1 juni de teugels wat meer laten vieren dan vooraf werd verwacht, zo blijkt uit de persconferentie van vanavond.

Van onze redactie 6 mei 2020

Laatste update: 19 mei 2020 20:10

Corona horeca maatregelen versoepeling juni

In dit Thais restaurant wordt al innovatief omgegaan met de juiste afstand tussen gasten. Foto: ANP

Restaurants mogen per 1 juni om 12 uur 's middags open, zo klinkt het vanuit politiek Den Haag. Dat is tweede Pinksterdag. Niet alleen mogen terrassen zuinigjes worden gevuld met dorstige en hongerige gasten, er mag voorzichtig aan ook weer naar binnen worden gegaan.

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen 'verheugd te zijn dat het kabinet de geplande opening van onder meer horeca per 1 juni doorzet'. Wel hadden ze gehoopt op enkele extra versoepelingen én op een opening van de horeca ín het pinksterweekend. ,,Dit was een mooie kans geweest om de sector een steuntje in de rug te geven in deze zware tijd. Jammer dat deze niet benut wordt," vertellen ze in dit artikel.

Horecatycoon Laurens Meyer vindt het ‘onbegrijpelijk’ en ‘een enorm gemiste kans’ dat de eet- en drinkgelegenheden pas op 1 juni open kunnen en niet hun deuren al vóór het pinksterweekend mogen openen. Hij voorziet grote problemen omdat de horecagelegenheden de nieuwe manier van werken nog niet hebben kunnen testen. ,,Voor het eerst alle terrassen opengooien op tweede pinksterdag, wie verzínt zoiets?!,” vraagt hij zich in het AD af.

Regels heropening terrassen

Om de terrassen weer te mogen openen is het verplicht dat alle bezoekers aan een tafeltje zitten. En, zoals bij alle regels geldt, de anderhalve meter afstand.

Een heel belangrijke 'maar': er mag voorlopig maximaal dertig man - exclusief personeel - naar binnen bij restaurants, uiteraard met inachtneming van de anderhalve meter-maatregelen die al een langere tijd gelden. Eerder werd gesproken over 30 mensen in een horeca inclusief personeel. Nu blijkt personeel toch uitgesloten van de 30 mensen.

''Strandtenten kunnen per 1 juni ook weer van start, maar het blijft wel op eieren lopen voor ondernemers, hun gasten en de lokale autoriteiten''

Reserveren verplicht, net als corona-vraag

Er zijn nog meer stringente spelregels waar gasten en horeca-uitbaters zich vanaf de eerste junidag aan moeten houden. Zo is reserveren verplicht en aan elke gast moet worden gevraagd of men corona-klachten heeft.

Strandtenten kunnen per 1 juni ook weer van start, maar het blijft wel op eieren lopen voor ondernemers, hun gasten en de lokale autoriteiten die mogen bepalen in welke omvang de zaken kunnen draaien.

Aangekondigde maatregelen

De bevestiging dat de horeca weer open mag kwam in de persconferentie van 19 mei. Welke maatregelen er nog meer bekend werden gemaakt lees je in dit artikel.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.