Nieuws Coronavirus

Coronavirus: Nederlands bedrijf waarschuwt voor wereldwijde afvalberg

De lockdown van Chinese havens en grenzen als gevolg van het coronavirus, laat zijn sporen na in de internationale transportindustrie. Dit werpt volgens het Nederlandse Saltrex de vraag op wat er gaat gebeuren met de vele duizenden containers die alleen al in havens in China en langs de Chinese grens staan door de lockdown.

Redactie / Bureau Mirck 26 februari 2020

Waarom coronavirus wereldwijde afvalberg veroorzaken

Foto: ANP

En dat is zeker nog niet alles. Analisten verwachten dat de daling van goederenvervoer in en uit China ('s werelds grootste afnemer van veel grondstoffen) zijn stempel zal drukken op de handel in grondstoffen voor de komende maanden.

Inschattingen lopen uiteen

Volgens het Nederlandse Saltrex (dat oplossingen biedt voor verzekeraars en hun verzekerden, goederenexperts, rederijen en handelaren die regelmatig met schade- en restpartijen te maken hebben) variëren inschattingen over de hoeveelheden goederen en grondstoffen, die al wekenlang vast staan in Chinese havens en langs de grenzen.

Opslagfaciliteiten bijna vol

Meer dan een derde van de havens in China heeft aangegeven dat de opslagfaciliteiten voor meer dan 90 procent vol zitten, blijkt uit cijfers van het Shanghai International Shipping Institute. Berichten over het aantal containers langs de grenzen in Zuidoost Azië komen uit op minimaal 1.000 containers. Alleen al aan de Vietnamese grens staan 200 containers met 400 ton fruit al meer dan 10 dagen te wachten.

Lees ook: Nederland in top 10 economisch meest getroffen landen door coronavirus

Saltrex heeft een digitale B2B-marktplaats waar verzekeraars en traders dagelijks overtollige of beschadigde grondstoffen en partijen van over de hele wereld kunnen kopen en verkopen. De hoeveelheid grondstoffen en partijen die zich nu opstapelen in Azië en elders over de wereld, overstijgt echter alle volumes zoals Saltrex, verzekeraars en experts die in de voorbije jaren hebben gezien.

Niet meer geschikt voor verkoop

,,Miljoenen tonnen aan goederen komen vrij als havens en grenzen worden vrijgegeven, maar helaas is dan niet alles meer geschikt voor verkoop zoals het bedoeld was", zegt Michael Hajdasinski van Saltrex. ,,Voedingswaren zijn misschien beschimmeld of afnemers van producten hebben in de tussentijd een alternatief gevonden.”

"Hoe zorgen we ervoor dat goederen die mogelijk nog hergebruikt kunnen worden, straks niet op een disproportionele afvalberg liggen waar mens en milieu ook de dupe van zijn?"

Michael Hajdasinski, ceo en oprichter Saltrex

Saltrex en haar partners waarschuwen nu voor de gevolgen indien er geen afspraken worden gemaakt over deze partijen. De kans is groot dat de wereldwijde afvalberg in één klap naar ongehoorde proporties stijgt en veel goederen onterecht vernietigd worden.

Aandacht voor onze wereldwijde afvalberg

Hajdasinski: ,,Hoewel het vinden van een oplossing voor het coronavirus absolute prioriteit heeft, is aandacht voor de gevolgen voor onze wereldwijde afvalberg ook gewenst. Hoe zorgen we ervoor dat deze goederen, die mogelijk nog hergebruikt kunnen worden, straks niet op een disproportionele afvalberg liggen waar mens en milieu ook de dupe van zijn?”

Over Saltrex

Saltrex is in 2017 gelanceerd om een transparante en toepasselijke oplossing bieden voor verzekeraars en hun verzekerden, goederenexperts, rederijen en handelaren, die regelmatig met schade- en restpartijen te maken hebben.

In de afgelopen twee jaar is er wereldwijd al ruim 50.000 ton goederen verhandeld via het Nederlandse platform. Sinds de start zijn er bij Saltrex meerdere oplossingen gevonden voor onder andere beschadigde- en restpartijen koffiebonen, cacaobonen, staal, noten en rijst.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.