Staatssecretaris Van Ooijen wil met de maatregel voorkomen dat nieuwe snackbars en fastfoodrestaurants zich vestigen op plekken dichtbij scholen of waar 'een onevenredig groot aanbod aan ongezond voedsel is'. Doel van de maatregel is het aanbod van ongezond voedsel beperken om zo overgewicht tegen te gaan. Dat 1 op de 6 kinderen - en in sommige wijken zelfs 1 op de 3 - te zwaar is, vind de bewindsman zorgwekkend.
Frituurders: cijfermatige onderbouwing van snackbarverbod ontbreekt
Directeur Frans van Rooij van ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, vindt het voorstel ,,gebaseerd op grachtengordelpolitiek, mensen die elkaar napraten op basis van particuliere meningen. In de onderliggende rapporten ontbreekt élke cijfermatige onderbouwing voor dit beleid.” Bovendien vindt hij dat de frituurbranche wordt gebruikt om makkelijk te scoren.
Lees ook: Snackbarhouders stoppen door stijgende energieprijzen: ‘5 of 6 euro voor frietje mayo is bezopen’
Van Rooij stelt verder: ,,Het aandeel van snackbars in de totale voeding ligt ver onder de één procent. Met deze niet onderbouwde grachtengordelpolitiek jaagt de overheid de jeugd nog meer de supermarkten in. Daar kun je bij wijze van spreken voor twee euro 2000 kilocalorieën kopen. Nou, dat lukt je bij een snackbar niet. De hardwerkende ondernemer met een paar ton omzet wordt opgeofferd aan grote supermarkten met vijf tot tien miljoen omzet.”
Obesitas en type voeding
De frituurvoorman stelde een verweerschrift op met aanbevelingen, maar volgens hem heeft staatssecretaris Van Rooijen dat niet serieus genomen. ,,In de drie officiële rapporten die door overheidsinstanties over dit beleid zijn gepubliceerd, zit géén enkele cijfermatige onderbouwing als het gaat over de plekken wáár mensen hun kilocalorieën kopen. Het wetsvoorstel staat bol van de symboliek, maar is niet gestoeld op enige kennis van de etensmarkt.”
Volgens Van Rooij heeft obesitas meer te maken met sociale problematiek, te weinig beweging en de totale levensstijl van jongeren, dan met het type voeding dat jeugd tot zich neemt.
Lees ook: Leeftijdsgrens voor fastfoodies: directeur ProFri wil eerlijke dialoog met overheid