CoronaMaatregelen

Hoge Raad: Winkels en horeca hebben recht op huurkorting door coronamaatregelen

 
Door de lockdown en avondklok hebben retail en horeca veel minder omzet gedraaid. Daarom hebben de sectoren recht op huurkorting. Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Horecabedrijven en winkels hebben vanwege de coronapandemie recht op huurkorting. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist na vragen over de kwestie door de rechtbank in Roermond. Volgens de hoogste rechtsprekende instantie is er sprake van onvoorziene omstandigheden als bedrijven door de coronamaatregelen worden geraakt. Voor de winkelhuurder is er nu duidelijkheid, zegt INretail.

Lees verder onder de advertentie

Laatste update: 24 december 2021 16:30

Lees ook: Herbel verliest huurgeschil met Scotch & Soda: webomzet telt niet mee

Bij het aangaan van een huurcontract voor 15 maart 2020 vorig jaar konden ondernemers de impact van de crisis niet vermoeden. De rechter kan om die reden huurovereenkomsten aanpassen door de huurprijs te verminderen voor de periode van het omzetverlies doordat winkels of restaurants op slot moesten. Voor huurovereenkomsten die na 15 maart ondertekend werden, zou per geval bekeken moeten worden of er recht op korting is.

Lees verder onder de advertentie

De uitbraak van het coronavirus heeft sinds het voorjaar van 2020 verstrekkende gevolgen. Verschillende branches zoals horeca en winkels werden verplicht hun deuren te sluiten of werden beperkt in hun openingstijden. Ook konden door de 1,5 metermaatregel minder mensen tegelijkertijd in een winkel of een horecazaak naar binnen, wat aan de omzet raakte.

Winkeliers hebben baat bij deze uitspraak

De crisis riep vragen op in de huursector. Dan ging het met name om de vraag of huurders een huurkorting konden afdwingen. En zo ja, hoe die korting dan moet worden berekend. Volgens de Hoge Raad kunnen bij het bepalen van het nadeel bepaalde tegemoetkomingen vanuit de overheid (Tegemoetkoming Vaste Lasten) worden verrekend. Uitgangspunt is dat het nadeel gelijk (50/50) tussen verhuurder en huurder wordt verdeeld.

De kantonrechter die in een zaak tussen een verhuurder (Heineken) en een huurder van een horecagelegenheid de Hoge Raad om uitleg had gevraagd, kan deze uitspraak nu meenemen in de kwestie over de huurkorting. De uitspraak heeft naar verwachting ook impact op de huidige lockdown.

Lees verder onder de advertentie

Omzet uit online telt niet mee

Jeroen van Dijken, directeur belangen en beleid bij winkelierskoepel Inretail, is blij met de uitspraak van de Hoge Raad. Eindelijk duidelijkheid, verzucht hij. Zijn koepel had eerder dit jaar een zienswijze bij de Hoge Raad ingediend over dit onderwerp. ,,Er is nu ook duidelijkheid over de omzet uit online en het hebben van meerdere filialen, die doen er niet toe bij het bepalen van de omzet voor een bedrijfspand. De pijn wordt nu eerlijk verdeeld tussen huurder en verhuurder. Is het omzetverlies 80 procent dan is de huurverlaging de helft. In de aanloop naar de uitspraak zagen we de effecten al. Verhuurders hebben een andere houding dan aan het begin van de crisis.”

KHN Advocaten & Juristen: ,,Voor de rechtspraak is het goed dat er eindelijk duidelijkheid over de kwestie van de huurkorting tijdens de coronacrisis is gekomen. Rechters hebben nu immers duidelijke handvatten voor het beoordelen van het recht op en de hoogte van de huurkorting. De uitspraak van de Hoge Raad geeft daarnaast de huurders en verhuurders van horecagelegenheden ook duidelijkheid in gesprekken en onderhandelingen over de huurprijs tijdens de coronacrisis.”

Lees ook: Hoge Raad buigt zich over huurkorting voor door corona gesloten horeca

Lees verder onder de advertentie