Nieuws Corona
Ondernemer Joost staat er beroerd voor en hij is niet de enige: ‘Moet tonnen terugbetalen’
De situatie van horecaondernemers en winkeliers is in ‘veel gevallen zorgelijk’. Die indruk houdt de Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers (SGB) over aan een enquête die is voorgehouden aan de middenstand in Gouda.

Joost Zekveld van Gewoon Gouds en Gouds Glas op de tijdelijke terrassen op de Goudse Markt die niet langer zijn toegestaan. Foto: Pim Mul
De ondernemers vulden de vragenlijst niet massaal in. Daarom kunnen geen verregaande conclusies worden getrokken uit de antwoorden. Maar duidelijk is wel dat vrijwel ieder ondernemer die de enquête invulde in meer of mindere mate schade heeft geleden door de coronapandemie en daardoor flink moest interen op de reserves. Bijna een derde spreekt over een verliespost van tussen de 50.000 en 100.000 euro. Twee ondernemers zeggen dat zij meer dan 250.000 euro hebben verloren.
Lees ook: Ondernemer zet in op behoud Amsterdamse cafés: overnamegolf Ramzy Group zet door
Winst van vóór corona is verdampt
Twintig invullers van de vragenlijst hebben eigen geld ingezet, zes hebben (extra) geleend. Zeven kregen huurverlaging.
In totaal hebben 26 winkeliers of restaurant- en caféhouders de enquête ingevuld, overigens wel minder dan 10 procent van het totaal aantal ondernemers. ,,In de praktijk blijkt dat het soms lastig is om het verhaal te delen als het lastig gaat”, zegt Theo Krins van de SBG. ,,Soms komt het er pas uit als je bij een ondernemer op een bankje zit. Dan zie je dat hij het pittig heeft.”
"Als wordt gedacht: corona is voorbij, dan is dat een grote fout – voor de ondernemer geldt het tegenovergestelde. Niet om te klagen, maar voor ons is corona nu pas op het hoogtepunt"
Horecaondernemer Joost Zekveld van Gewoon Gouds en Gouds Glas kan er kort over zijn: hij staat er ‘heel beroerd voor’. De winst van de vier jaar vóór corona is tijdens de pandemie verdampt. Op 25 januari moet hij de NOW-steun terugbetalen, terwijl de energieprijzen door het dak gaan en hij te maken heeft met een stijging van de cao-lonen.
Dolksteek
,,Wat wij moeten terugbetalen, loopt in de tonnen. Als wordt gedacht: corona is voorbij, dan is dat een grote fout – voor de ondernemer geldt het tegenovergestelde. Niet om te klagen, maar voor ons is corona nu pas op het hoogtepunt. De naweeën hangen de komende zestig maanden als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Het is alsof je iets uitperst, waardoor er niets meer uitkomt. Het is een dolksteek dat het college de verlengde terrassen niet meer toestaat.”
Zakelijk gezien is dit dus niet de eenvoudigste tijd. ,,Maar ik geloof in de plek waar we zitten, en in de trouwe gasten.”
Lees ook: Economie zal iets krimpen, maar er is licht aan het einde van de tunnel
Kosten voor energie en reserves
In ieder geval is Krins samen met centrummanager Jacq. Cornelissen ‘ongelooflijk op zijn qui-vive’. ,,We zijn alert op kleine winkels die het niet kunnen bolwerken. En op grootwinkelbedrijven die zich afvragen: willen we overal nog wel zitten? De horeca heeft echt klappen opgelopen.”
De ondernemers in de enquête geven een ‘wisselend beeld’, reageert wethouder Thierry van Vugt (binnenstad, D66). ,,Veel hangt af van het energiecontract, hun reserves, de mogelijkheden om te besparen op energielasten, een huurbaas die huurverlaging toekent, en de mogelijkheden om kosten door te rekenen aan klanten.” Ook ‘opvallend’, zegt Van Vugt: niet alleen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en die van corona, maar name ook personeelstekorten spelen ondernemers parten.
Pakket noodmaatregelen van 2 miljoen euro
,,De komende zes tot twaalf maanden zijn spannend, een aantal ondernemers zal noodgedwongen stoppen”, zegt Van Vugt. ,,Hier heeft gemeente geen rechtstreekse invloed op.” Wel zorgt zij ervoor dat ondernemers met vragen terecht kunnen bij een contactpersonen dichtbij.
In september riep Gouda het winterplan in het leven. Dat is een pakket met noodmaatregelen voor diegenen, ook ondernemers, die het kwetsbaarst zijn. De pot is volgend jaar gevuld met 2 miljoen euro.
Lees ook: Weinig faillissementen, meer bedrijfsopheffingen: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) legt uit
Daarmee biedt Gouda niet rechtstreeks financiële steun. Wel geeft de gemeente korting op advertentiekosten, zorgt zij voor de Welkom in Gouda-folder, en is er de wintercampagne die bezoekers naar de stad moet trekken. Ook wil Gouda stimuleren om inkopen te doen in eigen stad en helpt de gemeente met informatie over energiebesparende maatregelen.