Nieuws Horeca

Amsterdam blijft megahotels openen, of het nu crisis is of niet

Ook in het hart van de coronacrisis komen er in Amsterdam nog steeds megahotels met honderden kamers bij. ,,Het zal nog jaren duren voor we weer op de bezettingsgraden van voor 2020 zitten."

Herman Stil (Het Parool) 28 april 2021

Hotel innside amsterdam zuidas crisis

Dit is de skybar op de twintigste verdieping van Hotel Innside by Melia aan de Zuidas in Amsterdam. Foto: Melia

Er zijn 328 kamers, vooral voor de zakenreiziger. Een skybar waar 120 mensen tegelijkertijd kunnen ontbijten, dineren en feesten. In Amsterdam-Zuid is Innside, de eerste Nederlandse vestiging van Spanjes grootste hotelketen, geopend.

Maar er zijn geen 120 mensen, schrijft Het Parool. Laat staan genoeg gasten om de negentien verdiepingen met kamers te vullen die de afgelopen drie jaar in de voormalige kantoortoren aan de Zuidas zijn gebouwd. Tijdens het openingsweekend telt Melia Innside vijftig gasten. ,,Het is dubbel om zo open te gaan,” zegt directeur Sjoerd Sybesma, nadat hij de eerste twee gasten – overburen die verderop aan de Zuidas wonen – heeft verwelkomd. ,,Hier druppelen mensen niet eens binnen, ze kruipen binnen. Dat doet pijn.”

Langer wachten was geen optie

,,We wilden in december al openen, maar toen kwam de lockdown. Ik dacht dat die in april wel voorbij zou zijn. Niet dus.” Langer wachten was geen optie voor Sybesma’s hotel. ,,We schalen nu stap voor stap op. Alle kamers zijn klaar, in een klein deel zijn de bedden opgemaakt. Ik heb zeventien mensen werken; er is plek voor zeventig. En housekeeping doen we nog zelf.”

"Tijdens elke persconferentie van de premier houden we onze vingers gekruist"

Rob Clerc, hoteldirecteur Inntel Landmark

Lees ook: Ondanks corona opent Postillion Hotels nieuw hotel in Den Haag

Alsof het is afgesproken, lopen dezelfde dag de eerste gasten over de rode loper nieuwbouw­hotel Inntel Landmark (foto onder) binnen. Voor de 306 kamers op Oostenburg, randje Centrum, geen voorzichtige start. ,,Vandaag hebben we 590 gasten, dit weekend zitten we vol,” zegt hotel­directeur Rob Clerc. Het zijn vrijwel allen Nederlanders met een openingsarrangement. ,,We hebben kamers met eigen spa en sauna, wat met covid een voordeel is boven gezamenlijke faciliteiten.”

Ingehaald door de werkelijkheid

Dat betekent ook een volledig personeels­bestand. ,,Het is bijzonder dat we personeel moeten aannemen, zeker in deze tijd. We hebben veel hulp gehad van collega-hotels met personeel dat daar niet nodig was.”

Voor het Nederlandse Inntel stond april altijd al in de agenda als openingsmaand. ,,Ik hoopte dat we dan door de crisis heen zouden zijn. De werkelijkheid heeft ons ingehaald. Daar moeten we mee dealen. Tijdens elke persconferentie van de premier houden we onze vingers gekruist.”

Lees ook: Postillion Hotels krijgt door vaccins weer evenementenboekingen: 'Er is vertrouwen'

Niet alleen nieuwe hotels openen hun deuren terwijl de pandemie voortwoekert. Zo herstart de Amsterdamse Edenhotelgroep zijn vlaggenschip tussen Amstel en Rembrandtplein. De 381 kamers van Eden Hotel Amsterdam zijn stuk voor stuk opgeknapt, de lobby gerenoveerd, in de kelder zijn een muziekclub en studio gekomen en het restaurant is vernieuwd en uitbesteed aan Slagerij de Beurs.

'Fijne boodschap dat we weer open zijn'

Tegelijkertijd opent Eden zijn nieuwste aanwinst na een verbouwing: Hotel Jan Luyken, in de gelijknamige straat. Hier verdwénen bedden. Bij een grondige verbouwing is het aantal kamers gehalveerd tot 31.

,,We hoopten dat we per 1 april weer hordes bezoekers zouden zien lopen,” zegt topman Léon Dijkstra van Eden. ,,Maar dat valt tegen.” Toch heeft hij de openingen doorgezet. ,,De verbouwingen waren klaar, we hadden al mensen doorgeschoven naar het nieuwe hotel. Dan kan je nu ook aan de slag. Ook intern is het een fijne boodschap dat we weer open zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto van Amsterdam Landmark, de nieuwste vestiging van het Nederlandse Inntel Hotels. Foto's: Nosh Neneh

Lees ook: Directeur BUNK Hotels blijft ook nu ambitieus: 'Er is ruimte op de markt'

Maar opgetogen? Nee. ,,Het is een hele nare tijd om twee hotels te openen. Er wordt wel geboekt, maar minimaal. We kunnen er niet van leven.” De Eden Groep heeft 6 hotels in Amsterdam en 7 elders in het land – die laatste draaien beter. ,,In Amsterdam loopt het mondjesmaat doordat er zo’n groot aanbod is. Het helpt niet mee dat er nog steeds hotels bijkomen.”

,,Er wordt richting kerst wel geboekt, met het voorbehoud dat gasten kosteloos kunnen annuleren. Dat risico wordt nauwelijks afgedekt. Steunregelingen als NOW en TVL zijn prachtig, maar vanuit werkgelegenheid en continuïteit is verdere steun cruciaal.”

Voorzichtige opleving van zakelijke boekingen pas in vierde kwartaal zichtbaar

Dit jaar is verloren, zeggen de hoteliers. ,,Mogelijk leeft het toerisme rond juli en augustus wat op,” zegt Sybesma van Melia Innside. ,,Wij zijn een zakenhotel en zien bij zakelijke boekingen pas heel voorzichtig een opleving in het vierde kwartaal, maar lang niet in de mate die we nodig hebben. Het zal nog jaren duren voor we weer op bezettingsgraden van 85, 90 procent zitten, zoals voor 2020. Maar die tijd zal terugkomen. Amsterdam, Rome en Parijs veranderen door corona echt niet permanent in de Veluwe.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws