Nieuws Horeca

Corona oorzaak van faillissement duurzame hotelgigant QO

Opnieuw is een exploitant van een groot Amsterdams hotel failliet. De coronacrisis doet de uitbater van het viersterrenhotel QO in het Amstelkwartier de das om. Daar zal het niet bij blijven. ,,De gevolgen voor Amsterdam als internationale bestemming zijn niet te overzien.''

Herman Stil (Het Parool) 9 oktober 2020

QO hotel amsterdam interieur

Interieur van het Amsterdamse QO Hotel. Foto: QO Hotel

Met 288 kamers op 23 verdiepingen is QO het grootste slachtoffer van de coronacrisis in de Amsterdamse hotelmarkt tot nu toe, schrijft Het Parool. Het hotel in het Amstelkwartier bij de Spaklerweg werd twee jaar geleden geopend.

Het is een van de meest duurzame grote hotels van de stad. Zo worden warmte en koeling uit de grond gehaald en groeit groente voor de keuken in een kas op het dak. Het hotel heeft daarnaast een slimme gevel die warmteverlies of oververhitting voorkomt. Bij de bouw van het hotel is gerecycled beton gebruikt dat overbleef van de verhuizing van Shell in Noord.

Lees ook: Hoteliers Postillion en Eden: begrip voor maatregelen, maar ook onduidelijkheid en teleurstelling

Compleet wegvallen van boekingen

QO werd tot nu toe uitgebaat door het Amsterdamse Amstelside. Dat heeft dinsdag faillissement aangevraagd en gekregen. ,,Het hotel heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis,” aldus een zegsman namens Amstelside. ,,Terwijl de vooruitzichten voor 2020 juist zeer veelbelovend waren. Het hotel had zijn positie in de markt gevonden.”

,,Maar het compleet wegvallen van de boekingen en het gedwongen sluiten van de restaurants en rooftopbar in het voorjaar zorgen er nu voor, na het begin van de tweede coronagolf, dat het onmogelijk is de exploitatie door te zetten. De heropening van het hotel en één restaurant met zeer beperkte capaciteit heeft geen soelaas geboden.”

Eerdere corona-slachtoffers in hotelbranche

Amstelside is niet de eerste hotelexploitant die vanwege corona over de kop gaat. In augustus viel Tidal, de exploitant van het Holiday Innhotel aan de Europaboulevard en Crowne Plaza op Schiphol. Ook ging in juli de in Amsterdam gevestigde exploitant van 23 Europese Moxy- en Courtyardhotels Belvar over de kop. Daarnaast saneren veel hotels, zoals het ook op Overamstel gelegen Postillion hotel.

''Andere, lagere segmenten van de hotelmarkt die geen vergaderzalen, restaurants of bars exploiteren, hebben meer marge, minder kosten. Die kennen een sneller herstel, dat hebben we eerder in de crisis gezien''

Woordvoerder Amstelside

Er worden dit najaar nog meer faillissementen in de hotellerie verwacht. Zo voorspelt ABN Amro dat één op de tien hotels zal omvallen, vooral in de hoofdstad waar het bezoek dramatisch is ingezakt. Amsterdamse hotels, goed voor 12.000 arbeidsplaatsen, verwachten op zijn vroegst pas in 2023 herstel.

,,Alle perspectief is verdwenen,” zegt de woordvoerder van Amstelside. ,,Andere, lagere segmenten van de hotelmarkt die geen vergaderzalen, restaurants of bars exploiteren, hebben meer marge, minder kosten. Die kennen een sneller herstel, dat hebben we eerder in de crisis gezien. Maar in ons segment van de markt bestaat vooralsnog geen enkel vooruitzicht op enig herstel.”

Lees ook: Recordaantal online boekingen bij Fletcher Hotels, juist in de coronacrisis

Desastreuze gevolgen hotelbranche

,,Collega’s in dezelfde situatie zullen het nu bijzonder moeilijk hebben. Geen enkel bedrijf kan zo lang zonder inkomsten en perspectief doordraaien. De coronacrisis is en blijft zeer zorgelijk. Met een vraag die desastreus lager ligt en 90 procent minder omzet is dit een ongekende omstandigheid. De gevolgen voor Amsterdam als internationale bestemming zijn niet te overzien.”

Amstelside was alleen de exploitant van QO, waarvan het management bij Intercontinental Hotel Group (IHG) lag. Het vastgoed is in handen van investeerder Invesco, voor een van zijn fondsen. Het 76 meter hoge hotel blijft vooralsnog open. Er wordt gezocht naar een nieuwe exploitant.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.