Nieuws Horeca

OMT-advies strijdig met sluiting restaurants: KHN verbijsterd en wil nieuwe maatregelen

De sluiting van restaurants die tijdens de persconferentie op dinsdag is aangekondigd, werd niet geadviseerd door het Outbreak Management Team (OMT). Volgens het OMT kon onderzocht worden of restaurants die niet ook een café zijn, open konden blijven. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat te kijken van dit advies en wil zo snel mogelijk met het kabinet om de tafel.

Van onze redactie 14 oktober 2020

Horeca dicht corona omt advies khn

Voorbereidingen in een leeg restaurant in Breda vlak voor openingstijd, een dag nadat het kabinet nieuwe coronamaatregelen voor de horeca aankondigde. Foto: ANP

In het OMT-advies staat te lezen dat restaurants met vier gasten per tafel wellicht open hadden kunnen blijven, mits de gezondheidscheck, registratie en plaatsing van gasten in de zaak en anderhalve meter afstand goed geregeld zijn en personeel een mondkapje draagt.

KHN noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet dit advies in de wind heeft geslagen, te meer omdat de horeca volgens de belangenbehartiger een veilige plek is. Het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 1,8 procent. De horeca krijgt onnodig harde klappen, aldus KHN.

Alternatieve coronamaatregelen voor horeca

Voorzitter Robèr Willemsen zegt in het persbericht over het OMT-advies: ,,Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil deze week nog met het kabinet om tafel om te kijken hoe we zo snel mogelijk op een slimme manier horecaondernemers weer de ruimte kunnen geven om te ondernemen.”

Lees ook: Coronamaatregelen: begrip én teleurstelling bij deze horeca-ondernemers

Eerder dienden KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW al een plan in bij het Ministerie van Economische zaken voor alternatieve maatregelen, waarbij er kritisch wordt gekeken naar activiteiten per type bedrijf. Hierbij hoort een coronamaatregelentool, waarbij horecaondernemers hun activiteiten invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen per bedrijf. Volgens KHN moeten er ook meer sectorspecifieke, effectieve maatregelen per bedrijf opgenomen worden in de routekaart van het kabinet. Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden bij bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn.

Omzetverlies twee miljard door horecasluiting

De gevolgen van de horecasluiting zijn enorm, schrijft KHN. ,,Vier weken sluiten betekent een omzetverlies voor de horeca van twee miljard. Naast sectorspecifieke, slimme maatregelen roept KHN het kabinet dan ook dringend op om ondernemers financieel tegemoet te komen en per direct met aanvullingen te komen op het huidige derde steunpakket.''

Lees ook: Ondernemers Annabel en Liselotte van Kuijk nemen juist nú cateringbedrijf over

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.