Nieuws Horeca
Terrassen in Breda en Amsterdam ontruimd, Grapperhaus wil met horeca om de tafel
Justitieminister Ferd Grapperhaus wil samen met kroeg- en restauranteigenaren tot een plan komen om straks langzamerhand de terrassen en misschien de restaurants ook weer te openen. Behalve het tijdspad wil hij tevens bespreken bij welke hoogte van de besmettingsgraad de sector weer meer kan. Grapperhaus reageert op de actie van horecaondernemers op verschillende plekken in het land, die dinsdag als protestactie hun terrassen opengooiden.
Laatste update: 2 maart 2021 16:05

Het terras op de Ginnekenmarkt in Breda werd na een half uur weer ontruimd. Foto: MaRicMedia
De horeca is vanwege de coronamaatregelen al meer dan vier maanden vrijwel volledig dicht. Maar het openen van de terrassen zonder plan werkt volgens Grapperhaus niet goed. Hij gaat in gesprek met brancheclub Koninklijke Horeca Nederland (KHN), en wil daarbij met een gezamenlijk plan komen.
Grapperhaus wil concrete handvatten bieden
,,Ik snap dat jullie behoefte hebben aan duidelijkheid", zegt hij in de richting van de horecaondernemers. Hij wil concrete handvatten bieden waar de ondernemers naartoe kunnen werken. Daarom wil hij "een doelstelling gaan prikken en zeggen: we moeten daar zien uit te komen."
Ook coronaminister Hugo de Jonge heeft bepaalde data in gedachte waarop een drankje op het terras misschien weer mogelijk is. Maar hij wil die datum niet delen, omdat het zo weer kan veranderen. ,,Het punt is nou juist dat het virus geen kalender heeft", aldus De Jonge. Wel wil hij kijken wat de eerste stap voor de sector zou kunnen zijn. Vervolgens moeten deskundigen oordelen wanneer en hoe die eerste stap gezet kan worden.
Crowdfundingsactie voor mogelijke boete na openen terras
De terrassen die dinsdag open waren gegaan in Breda werden na een half uur alweer ontruimd. Vier handhavers hadden een gesprek met uitbater Johan de Vos, waarna het volle terras werd ontmanteld. De gasten hadden het eerste drankje al geserveerd gekregen. Ook in Amsterdam sloten terrassen na ingrijpen van handhavers. Burgemeester Halsema waarschuwde horecaondernemers dat er zal worden opgetreden als ze tegen de coronaregels in hun terras openen.
Café Boerke Verschuren en café Moeke aan de Ginnekenmarkt in Breda schonken dinsdag drank aan gasten op het terras. Een mogelijke boete nemen ze voor lief; voor Boerke Verschuren is inmiddels een crowdfundingsactie opgestart om die te betalen.
Lees ook: Wie redt wie? Consumenten hebben horeca keihard nodig
'Grapperhaus wil het niet wil begrijpen'
,,Het gaat mij niet eens om de boete”, laat Johan de Vos weten aan het AD, uitbater van Boerke Verschuren en voorman van de terrassenactie op meerdere plekken. ,,We moeten duidelijk maken dat we op een veilige manier terrassen kunnen draaien.” Volgens De Vos vindt er nog overleg plaats of hij een boete van 4.000 euro krijgt of er vanaf komt met alleen een waarschuwing: ,,Als het dat laatste is, heb ik gewonnen. Ik neem het de gemeente Breda niet kwalijk. Minister Grapperhaus is degene die niet wil begrijpen dat terrassen veilig zijn.”
Verschillende afdelingen van KHN riepen hun leden eerder op om op dinsdag de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. Ze vinden de horecasluiting onzinnig voor de buitenruimtes. Veel terraseigenaren verzonnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.
Lees ook: Horecabedrijven willen terrassen openen: 'Volle stadsparken zijn de druppel'
Burgemeester Halsema waarschuwt hoofdstedelijke horeca
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwde horecaondernemers dat er wordt opgetreden als ze tegen de coronaregels in hun terras openen. Dinsdagochtend gebeurde dat bij café Del Mondo op de Nieuwmarkt, waar mensen genoten van een drankje op het terras. De uitbater heeft de zaak inmiddels weer gesloten.
Halsema roept de horeca op "ondanks de moeilijke situatie en hoge nood" terrassen niet te openen. Een stille protestactie, zoals een terras afgezet met bijvoorbeeld roodwit lint of met omgekeerde tafels, wordt ongemoeid gelaten. Maar het werkelijk openen van terrassen is vanwege de coronapandemie niet toegestaan. "Dan moeten we optreden." Horecazaken die toch opengaan, riskeren sluiting "door last onder bestuursdwang".
Ook in Maastricht bouwden horecaondernemers dinsdag hun terrassen op uit protest tegen de coronamaatregelen. Foto: ANP
Directeur KHN heeft begrip voor acties
Algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland heeft begrip voor de opening van terrassen door veel horecaondernemers. ,,Het toont aan hoe nijpend de situatie voor ondernemers is", aldus Beljaarts. ,,Ondernemers doen dit om een signaal af te geven aan Den Haag."
Niet alleen in Breda en Amsterdam maar ook in Haarlem, Rotterdam en Arnhem waren de terrassen een tijdlang geopend dinsdag.