Nieuws Corona

Deze ijsondernemer opent extra salon om omzetverlies te beperken

Steeds meer bedrijven verkeren in zwaar weer als gevolg van de coronacrisis. Het aantal faillissementen neemt toe, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe gaan bedrijven om met de gevolgen van de coronacrisis? IJsondernemer Leon Kees runde twee zaken en heeft er juist dóór de coronacrisis nog een derde aan toegevoegd.

Noémi Prent (NU.nl) | Foto: Rene Manders 1 september 2020

Leon kees ijsondernemer opende extra salon omzetverlies beperken

Leon Kees is blij dat het een mooi voorjaar was. ,,Op dagen dat het slecht weer was, merkte je meteen dat mensen thuisbleven."

,,Onze locatie in Geldrop heeft 65 zitplaatsen. Dat is onze hoofdvestiging", vertelt Kees aan NU.nl. Het was even slikken toen deze moest sluiten. Kees blikt terug op een roerige maartmaand. ,,Twee dagen na aankondiging van de lockdown is onze ijssalon in Geldrop weer opengegaan. Puur op afhalen", licht hij toe.

Onbegrip voor online bestellen

,,We zijn gaan werken met online bestellingen, mensen waren hiertoe verplicht. Dat was een pittige periode. Met name omdat het weer toen verbeterde en mensen juist spontaan op de fiets sprongen om een ijsje te halen. Het online bestellen leidde tot veel onbegrip."

Lees ook: Webdesigner Heister grijpt crisis aan om... keramist te worden

Een paar jaar geleden opende de ondernemer een tweede vestiging in Eindhoven, als onderdeel van een foodhal. ,,Hier kunnen we het hele jaar door ijs aanbieden. Dit was ook de vestiging die door de intelligente lockdown helaas het langst gesloten moest blijven."

Vaste sluitingsdag opheffen blijk groot succes

Kees durft nog niet te zeggen wat de financiële schade behelst. "We verwachten dat het omzetverlies zo rond de 20 procent bedraagt voor onze vestigingen in Geldrop en Eindhoven. Sinds 1 juni focus ik me op het binnenhalen van zoveel mogelijk omzet. Voor het bedrijf is omzet de belangrijkste manier om verlies te beperken. Dat hebben we gedaan door bijvoorbeeld onze vaste sluitingsdag op te heffen. Die hadden we altijd op maandag. Het opheffen van deze sluitingsdag is een groot succes."

We zijn gaan werken met online bestellingen, mensen waren hiertoe verplicht. Het leidde echter tot veel onbegrip."

Leon Kees, ijsondernemer/eigenaar IJssalon Kees

Een tweede oplossing voor het compenseren van omzetverlies bleek ironisch genoeg het openen van een extra locatie. ,,We konden een pop-upvestiging openen dankzij een kleine investering. Dat hebben we puur gedaan om het verlies te beperken. Die vestiging is redelijk succesvol, maar zal binnenkort weer sluiten."

Mooi voorjaarsweer is 'zegening' voor ijssalons

Ondernemen draait om kansen benutten, stelt de ondernemer. ,,Hoewel we het omzetverlies niet volledig zullen compenseren. Dat heeft ook wel te maken met het specifieke karakter van deze branche; wij zijn afhankelijk van de voorjaarsmaanden." Het weer was gelukkig goed gedurende de start van de coronacrisis. ,,Dat is een zegening geweest voor de ijssalons. Op dagen dat het slecht weer was, merkte je meteen dat mensen thuisbleven."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.