Nieuws Maatregelen
Geld besparen door dicht te blijven: steeds meer horeca sluit de deur
Steeds meer horecaondernemers komen tot de conclusie dat het sluiten van hun zaak goedkoper is dan door te blijven gaan op de huidige complexe manier. Het is een direct gevolg van de huidige coronamaatregelen, die er eveneens voor zorgen dat het vasthouden van personeel ook steeds lastiger wordt.

Ook aan het Stratumseind in Eindhoven blijven kroegen steeds vaker gesloten. Foto: ANP
Dagelijks verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'
Het zijn vooral kroegen en restaurants in Eindhoven en Helmond die de deur op slot doen om de kosten te drukken, schrijft AD. Ruud Bakker van Koninklijke Horeca Nederland noemt zaken als De Wildeman, Hotel Queen en Centraal die deze week dichtgaan. ,,De helft van de Dommelstraat en Stationsplein in Eindhoven is al dicht. Fling, The Movies, Da Verdi, Gauchos, Sopranos en Plein 4. Rodeo en D'n Hertog zijn alleen nog maar op vrijdag en zaterdag open. De horeca is lamgeslagen.”
Horeca keer op keer de pineut
Een aantal zaken probeert de weekenden nog open te blijven. Met de financiële steun van de overheid is het volgens Bakker nog te doen om personeel te behouden. ,,Maar willen die mensen wel blijven? Elke keer is de horeca de pineut.”
Lees ook: Igor breekt lans voor horecabranche en publiceert verhelderende video
Belangrijk voor de gasten om open te blijven
Perry Kusters, voorzitter van de ondernemersvereniging Markt Eindhoven en eigenaar van Hotel Queen, vindt eigenlijk wel dat het belangrijk is richting de gasten om open te blijven. ,,Maar het is niet rendabel te krijgen.”
Heel veel dichte deuren ziet Tom van Brussel van de ondernemersvereniging Stratumseind ook in deze stapstraat. In de weekenden proberen kroegbazen nog wat omzet binnen te halen met een muziekbingo, pubquiz of speciaal-bierfestival. Van Brussel wordt er niet vrolijk van. ,,Normaal gesproken is december de drukste maand van het jaar.”
Drinkarrangementen, quizzen of sport op televisie
Geert Blenckers, die meerdere kroegen heeft in Eindhoven en Helmond, opent zijn zaken alleen nog een paar uur in het weekend. En dat doet hij ‘voor spek en bonen’. ,,Op zaterdag en zondag kun je iets doen met drinkarrangementen, quizzen of sport op televisie. Doordeweeks is het niet meer rendabel te maken.”
Lees ook: Won Yip verwacht kaalslag bij ondernemers: 'Het is gewoon op'
Gesloten tijdens kerst, afhalen wel mogelijk
Ondertussen sluiten ook steeds meer restaurants hun deuren in Helmond. Omzet in deze periode kan er juist voor zorgen dat ondernemers worden gekort op de tegemoetkoming in de vaste lasten (de TVL-regeling). Ook de onzekerheid over bijvoorbeeld de inkoop speelt een rol. Het is immers onduidelijk of er nieuwe maatregelen komen. Op sociale media hebben zaken als ROKA, Schevelingen, Loro Blonyo en De Kasteelpoort al aangegeven dat ze tijdens de kerstdagen gesloten zijn. Afhalen is bij die zaken wel mogelijk.
,,Daarmee kunnen bepaalde etablissementen nog iets van inkomsten genereren”, weet Blenckers. ,,Maar er is differentiatie nodig, met generieke maatregelen help je de horeca niet. Een lunchroom is geen nachtclub en een hotel geen restaurant.”