Nieuws Maatregelen

Burgemeesters: 'Terrassen op verantwoorde manier open'

De oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om op een verantwoorde manier terrassen en andere buitenruimtes te heropenen, krijgt steun van collega's. Steeds meer burgemeesters laten weten dat ook zij de buitenruimtes geleidelijk willen openstellen, mits dat veilig kan. KHN wil samen met het Veiligheidsberaad optrekken richting kabinet en OMT. Zelfs zorgbestuurder Ernst Kuipers toont zich welwillend.

Van onze redactie 3 april 2021

Laatste update: 6 april 2021 18:00

Terras delft lockdown corona

Delft vorig jaar zomer. Zou het... snel? Foto's: Shutterstock.

In het RTL 4-programma Beau riep Halsema de overheid vrijdagavond op om buitenruimtes zoals dierentuinen en terrassen weer te openen. Zo ontstaan er minder chaotische situaties in parken. Afgelopen week was het onder meer in het Vondelpark veel te druk, wat tot onrust leidde toen de politie het park ontruimde. ,,Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden", zei Halsema over de drukte in de parken. Haar collega Dijksma reageerde zaterdag positief. ,,Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan", aldus de burgemeester van Utrecht. "Zo geef je mensen gecontroleerd meer ruimte om te genieten van de buitenlucht", zegt Aboutaleb.

Ook Veiligheidsberaad is voorstander

Ook het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten, is voorstander van "stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinaties en de epidemiologische toestand", zegt de woordvoerder van Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

,,Daarbij ligt het voor de hand om onder andere van buiten naar binnen te kijken naar versoepelingen. Zoals eerder deze week al aangegeven is het Veiligheidsberaad met het kabinet in overleg over een aangepast(e) routekaart/openingsplan. Dit plan staat onder regie van het kabinet. Over de invulling van het plan kunnen we nu nog niets zeggen. We hopen dat dit plan er de komende twee weken zal zijn".

Femke Halsema krijgt intussen openlijk steun van Aboutaleb van Rotterdam, Dijksma van Utrecht en Van Zanen van Den Haag. Via Twitter maakte burgemeester Depla van Breda zijn statement (zie hierboven). 'Met papieren werkelijkheid bestrijden we het virus niet', schrijft hij onder meer.

Vorige maand: Terrassenprotest horeca vooral ludiek, maar wellicht toch terrassen open

Won Yip: terrassen open bij minimaal 18 graden

Won Yip, topondernemer met zeven horecazaken in Amsterdam en Scheveningen en bekend als investeerder in Dragons' Den, vertelde eerder op deze website: ,,We hebben het eind februari meegemaakt. Mooi weer, iedereen haalde drank in supermarkten en drankwinkels en zat op kleedjes en meegenomen stoelen naast gesloten horecaterrassen. Om te voorkomen dat we dit keer weer niets doen en met onze handen in onze zakken moeten toekijken hoe de parken overvol raken en iedereen drankjes en hapjes nuttigt, zou het een mooi en effectief signaal zijn als de overheid, lokaal, toestaat de opening van een terras als het warmer dan 18 graden is. Een mooi-weer-maatregel.''

Tekst gaat onder de foto - de Oudegracht in Utrecht in andere tijden - verder:

KHN: 'Buitenterrassen kunnen deel van oplossing zijn'

In een brief aan het Veiligheidsberaad schrijft KHN onder meer: ,,Het open stellen van buitenterrassen draagt bij aan een beheerste spreiding van mensen. We merken aan alles dat de mensen corona ‘zat’ zijn. Mensen zitten te lang binnen, ze willen er op uit en ze willen elkaar ontmoeten. We zien dat letterlijk in het straatbeeld als de temperaturen boven de 10 graden komen en de zon schijnt. Massa’s mensen op straat die wandelen, fietsen, elkaar ontmoeten in parken, picknicken, veel bezoekers in de recreatiegebieden, op het strand etc.etc.etc. Naarmate de lente voortschrijdt en het weer mooier wordt maar tegelijkertijd de lockdown langer duurt zal dat effect en de druk op de buitenruimte steeds groter worden. Mensen houden zich, bewust of onbewust, steeds minder goed aan de anderhalve meter. In de openbare ruimte is dat ook bijna niet (meer) beheersbaar."

,,Als KHN pretenderen we niet dat we dé oplossing hebben, we zijn er wel van overtuigd dat het openstellen van de buitenterrassen een deel van de oplossing kan zijn. Een terras is immers een gecontroleerde omgeving. De gasten worden er ontvangen door de ondernemers en hun medewerkers en worden geplaceerd. Geen groepjes rondlopende mensen dus. De ondernemers en hun medewerkers zien er op toe dat gasten worden bediend en dat de anderhalve meter p het terras wordt nageleefd."

Lees hier - en juist nu - de eerdere blog van consumentenpsycholoog Patrick Wessels: Coronaproof op het terras: zo zorg je voor veilig gedrag bij consumenten

In afstemming met de ministeries van J&V, EZK en VWS is begin maart al gewerkt aan een ‘afsprakenkader’, schrijft KHN in de brief. Daarin is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is op en rond het terras en hoe de lokale finetuning kan plaatsvinden om er voor te zorgen dat de lokale samenwerking op en rond terrassen zo maximaal mogelijk is. ,,We weten dat in veel gevallen de gesprekken lokaal al lang hebben plaats gevonden en dat er afspraken zijn gemaakt voor het moment dat de buitenterrassen weer zouden kunnen worden geopend. Met andere woorden, zowel op het landelijke niveau als ook lokaal zijn we er eigenlijk klaar voor om er voor te zorgen dat buitenterrassen een veilige plek zijn om te verkeren."

'Of OMT het leuk vindt of niet, mensen willen lucht'

,,Natuurlijk zijn we er als horeca ook eerlijk in dat het open stellen van terrassen in economisch opzicht een welkome aanvulling is in economisch zeer zware tijden. Het is immers geen geheim dat veel horeca-ondernemers het (heel) zwaar hebben. Dan is ieder stukje exploitatiemogelijkheid welkom. Overigens zal het open stellen van de buitenterrassen nooit dé oplossing zijn in economisch opzicht. Al was het alleen maar omdat niet alle ondernemers een terras hebben. Maar ook voor die ondernemers die wel een terras hebben is het terras maar een deel van de exploitatie. Hoe dan ook is het cruciaal dat niet alleen de steunpakketten worden doorgezet maar dat ze ook worden versterkt. Hoe langer de lockdown duurt, hoe groter de financiële pijn. De TVL is recent verhoogd naar 100%, dat zou ook met de NOW moeten gebeuren.Laten we samen optrekken om het onderwerp ‘’buitenterrassen’ weer op de corona-agenda te krijgen."

Lees ook: Testevenement Fieldlab Cafés in Utrecht: kroegbazen voelen zich beloond

Wat KHN betreft trekken zij samen het Veiligheidsberaad op richting het kabinet om het onderwerp ‘buitenterrassen’ weer op de corona-agenda te krijgen. 'Of we het als kabinet of OMT nu leuk vinden of niet, mensen willen lucht en willen naar buiten. Buitenterrassen zijn geen corona-probleem, maar kunnen juist bijdragen aan een verantwoorde en gereguleerde spreiding van mensen'.

Ernst Kuipers welwillend over heropening terrassen

Update 6 april 2021: Als het heropenen van terrassen leidt tot een betere naleving van de coronamaatregelen, dan is dat ,,verstandig beleid", vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De ziekenhuisbestuurder reageert welwillend op het pleidooi van burgemeesters van de vier grote steden. Zij zien liever open terrassen dan overvolle parken.

,,De burgemeesters zien goed wat er gebeurt en geven aan: dit is voor ons heel moeilijk te handhaven", zegt Kuipers. ,,Misschien gaat het gecontroleerder als je het op een andere manier doet." Wat de voorzitter van de acute zorgsector betreft is ,,alles dat lukt om de naleving vol te houden verstandig". Hij voegt er wel een algemene waarschuwing aan toe: ,,Als je te snel versoepelt, kun je nog gemakkelijk ontsporen."

Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat de piek van deze derde coronagolf voor de ziekenhuizen in zicht is en minder hoog zal uitvallen dan eerder op basis van modellen was uitgerekend. Wat Kuipers betreft zijn de ontwikkelingen in lijn met de verwachting en is geen sprake van meevallers of tegenvallers. De modellen die het RIVM hanteert, zijn ,,fantastisch" als het om het bepalen van beleid gaat, zegt hij, maar slechts ,,een theoretische exercitie en niet meer dan dat" als het om de ziekenhuisbezetting gaat. ,,De bandbreedtes zijn te groot om bruikbaar te zijn voor ziekenhuizen."

Tot slot een waarschuwing van Kuipers: over de langere termijn zegt de zorgbestuurder dat het coronavirus ,,niet meer weggaat". Ook niet als het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd. ,,Covid zal terugkomen, maar hopelijk niet op hetzelfde niveau. Het is een nieuw ziektebeeld dat een plaats opeist in de Nederlandse zorgwereld." De capaciteit in ziekenhuizen moet daarop worden aangepast.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws