Nieuws Maatregelen

Na coronadebat: thuiswerken toch weer de norm

Het kabinet trof woensdag een uiterst kritische Tweede Kamer tegenover zich. Diverse fracties willen weten waarom niet het complete OMT-advies wordt opgevolgd, met minder thuisbezoek en een dringend thuiswerkadvies. Ook pleiten partijen voor een herinvoering van de mondkapjesplicht. Intussen is duidelijk dat ook de regering het thuiswerkadvies aanscherpt: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Tijdens het debat bleek ook dat het kabinet 'hard aan het lobbyen is om de grenzen voor Nederlanders open te houden'.

ANP/AD 14 juli 2021

Laatste update: 14 juli 2021 22:30

MyChannels Video ID: 238090

Rutte: 'Werk zoveel mogelijk vanuit huis'

Het RIVM registreerde afgelopen etmaal 10.492 positieve tests. Dat is drie keer zoveel als vorige week en het is het hoogste aantal besmettingen op één dag sinds afgelopen kerst.

Een eerdere coronamaatregel is weer terug als dringend advies: ,,Werk zoveel mogelijk thuis’’, zegt Rutte vandaag in het coronadebat in de Ridderzaal. De laatste tijd was het advies nog om maximaal de helft van de week thuis te werken, als dat veilig kan.

Het kabinet gaat nu terug naar het advies uit de tijd van de lockdown: werk altijd zoveel mogelijk thuis. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder al om zoveel mogelijk thuis te blijven werken. ,,Als een meerderheid in de Kamer dit nu ook wil, moeten we daar niet kinderachtig over doen’’, zegt de demissionair premier.

Verder wordt ventilatie toegevoegd aan de basisregels in strijd tegen het coronavirus. Naast het handen wassen, de anderhalve meterregel en thuisblijven bij klachten komt er daarmee een vierde regel: zorg voor voldoende frisse lucht. In het coronadebat vroegen onder meer D66, CDA, PVV en GroenLinks om meer aandacht voor ventilatie. Daar geeft het kabinet nu gehoor aan.

Lees ook: Opnieuw maatregelen: dit zijn de nieuwe coronaregels

Kabinet lobbyt hard om ‘grenzen voor Nederlanders’ open te houden

Nederland kleurt hoogstwaarschijnlijk rood of donkerrood op de kaart van het Europese RIVM de komende dagen. Dat betekent niet automatisch dat grenzen dichtgaan, wel zijn landen ‘waakzaam’ en kunnen eigen extra regels opleggen, zoals een quarantaineplicht.

,,Maar wij zeggen ook tegen Europese collega's: moeten we niet de oplopende vaccinatiegraad veel belangrijker laten zijn dan alleen besmettingscijfers?", zei demissionair minister De Jonge vanavond in het coronadebat. Daarvoor wordt gelobbyd in Brussel. Vooralsnog wordt er bij de kleurcodes alleen gekeken naar het aantal infecties, niet naar ziekenhuisopnames of de vaccinatiegraad.

,,De collega's zeggen niet: ‘we moeten nu in paniek de grenzen dicht gooien voor de Hollanders’. De intentie van veel landen is: met die reispas kan je gewoon op vakantie komen, al ben je rood. De neiging is dat we proberen het vrije verkeer open te houden. Maar garanties zijn er niet.”
Zo heeft een Italiaanse minister gisteravond nog gezegd tegen De Jonge dat de quarantaineplicht vooralsnog niet geldt voor inwoners van andere EU-landen. ,,Hij heeft die intentie niet. Maar hij kan het ook niet helemaal uitsluiten. Stel dat in het Verenigd Koninkrijk de ziekenhuizen vollopen, dan is de situatie weer anders.”

Lees ook: Zoover: 'Vakantieboekingen sinds het weekend volledig ingezakt'

Testen voor Toegang

Demissionair minister De Jonge ging in het debat in op het Testen voor Toegang. Hij zei dat er lessen moeten worden getrokken uit de afgelopen weken. Er was een grote run op toegangsbewijzen en er was volgens De Jonge ook sprake van "gesjoemel aan de deur" bij horecazaken en festivals.

,,We hebben huiswerk te doen, met de evenementensector en met de horeca. Onder welke omstandigheden kan het dan wel?" De Jonge wil van deskundigen horen wat het maximumaantal besmettingen is waarbij het werken met toegangsbewijzen nog verantwoord is.

De minister legde uit dat het kabinet Testen voor Toegang bij een lage besmettingsgraad wel verantwoord acht en nu, met meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag, niet meer. Maar waar de grens precies ligt, weet hij niet. Daarover wil De Jonge advies van het OMT.

Lees ook: ID&T is blij met extra coronasteun, maar nog altijd ontsteld om maatregelen

'Waarom niet alle OMT-adviezen opgevolgd?'

Diverse fracties in de Tweede Kamer, waaronder de ChristenUnie, willen weten waarom het kabinet niet alle OMT-adviezen heeft opgevolgd. Zo stellen de epidemiologen en virologen dat het raadzaam is om het thuiswerkadvies in stand te houden, de horeca te sluiten om 22.00 uur en nog slechts acht personen thuis te ontvangen. Het kabinet besloot echter de horeca om middernacht te laten sluiten. Ook geldt er geen volledig thuiswerkadvies - intussen wel - en zit er geen limiet op het aantal thuis te ontvangen bezoekers.

,,En waarom kiezen ze er niet - net als ziekenhuizen - voor om in kwetsbare situaties weer mondkapjes voor te schrijven’’, vraagt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich af. Volgens Kuiken zijn ‘maanden lockdown feitelijk teniet gedaan in twee weekeinden feesten’.

Mondkapjesplicht weer invoeren

Ook coalitiepartij D66 opperde de herinvoering van het thuiswerkadvies. D66-Kamerlid Paternotte noemt verder het testen van alle binnenkomende reizigers en een mondkapjesplicht in alle binnenruimten. Net als PVV-leider Geert Wilders wil Paternotte bovendien dat het kabinet meer aandacht geeft aan ventilatie.

Lees ook: Kabinet komt met extra geld voor evenementenbranche

Extra steun evenementensector 'stap in de goede richting'

‘Een doekje voor het bloeden’, zo noemt de evenementensector de 135 miljoen euro die het kabinet uittrekt aan extra steun. Steun waarom ze zelf hebben gevraagd, nadat de coronaregels afgelopen weekeinde werden aangescherpt. Organisatoren kunnen hierdoor een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. 'Een stap in de goede richting', vindt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg.

,,Wat gaan we doen als er na de deltavariant van het virus weer een andere variant opduikt? Moeten we dan weer met z’n allen de boel afgelasten?”, vraagt Rosanne Janmaat, coo van ID&T, zich af in dit artikel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws