Nieuws Maatregelen

Haagse bronnen: 'Coronapas kan niet in november al de prullenbak in'

Het werken met coronabewijzen zal ook in de winter nog nodig zijn in de horeca en bij evenementen. Begin november komt te vroeg om afscheid te nemen van de QR-code, verwachten Haagse bronnen.

Niels Klaassen (AD) 8 oktober 2021

Coronapas november

Volgens ingewijden komt de afschaffing van de coronapas per 1 november te vroeg. Foto ANP.

Vandaag bespreekt het OMT alvast de epidemiologische stand van zaken, begin november beslist het kabinet over mogelijke versoepelingen en de toekomst van het coronabewijs. Sinds twee weken moet je op veel plekken een QR-code laten zien om binnen te komen. Zo'n bewijs krijg je na genezing, volledige vaccinatie of een negatieve test.

De Jonge: 'Verspreiding van het virus is toch weer sterker'

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wilde er vrijdagochtend niet op vooruitlopen. ,,We hebben een tijd lang een daling gezien, daarna stabilisatie. Maar de eerste signalen dat de verspreiding van het virus toch weer sterker is, zien we," zo zegt hij in het AD.

Al is het nu belangrijker om te kijken naar de ziekenhuisopnames dan de besmettingen. Pas als er stabiel minder dan tien extra IC-opnames per dag zijn - en minder dan veertig nieuwe coronapatiënten op de gewone ziekenhuisafdelingen - komt afschaffing van de coronabewijzen in zicht. De trend daalt wel, dus dat is bemoedigend.

Coronapas kan wel hybride model worden

Toch lijkt het dus te vroeg om de coronapas begin november af te schaffen, stellen bronnen. Met gemiddeld dagelijks 1.900 nieuwe infecties en in totaal 469 coronapatiënten in het ziekenhuis is er te weinig buffer om helemaal zonder toegangsbewijs te werken, zegt een ingewijde. ,,Er is nog een deel op slot, in de nachthoreca en bij evenementen die niet op maximale capaciteit kunnen draaien. Als je dat ook mogelijk wil maken, zul je met de coronapas moeten blijven werken, is de verwachting.”

Wel kan een ‘hybride model’ overwogen worden. Nu moet bij ieder koffietentje en voetbalkantine ook een coronapas getoond worden, de vraag is of dat nodig blijft.

Lees ook: Horeca Nederland waarschuwt voor grote weerstand tegen coronapas

Eerder al voorzichtig over laten vallen van restricties

Viroloog Marion Koopmans was onlangs ook al voorzichtig over de mogelijkheden om in november van alle restricties verlost te raken. ,,Dat kan als alles daalt en de vaccinatiegraad stijgt. Het is een keuze: alles loslaten, en dan ingrijpen als het onverhoopt toch oploopt. Want in alle scenario-modellen van het RIVM zit een toename van het aantal ziekenhuisopnames door corona in de winter. De precieze omvang is echt lastig te schatten.’’

Anders dan Denemarken - waar men de coronabewijzen weer heeft afgeschaft - heeft Nederland een lagere vaccinatiegraad en een hogere IC-bezetting. Er is dus minder marge.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws