Nieuws Maatregelen

CPB-directeur Hasekamp: 'Aanpassen steunpakket na volgend kwartaal'

De regering doet er goed aan het huidige corona-steunbeleid na het volgende kwartaal aan te passen. Dat zei directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB), een belangrijke adviseur voor overheidsbeleid. In plaats van brede ondersteuning, moet de regering zich volgens hem richten op herstel bij levensvatbare bedrijven en zwakkere ondernemingen niet meer overeind houden.

Van onze redactie 25 mei 2021

Pieter hasekamp cpb informateur hamer

Informateur Hamer ontvangt directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Kim Putters, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Hans Mommaas en directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Pieter Hasekamp voor een gesprek over de gevolgen van de coronacrisis en ideeen en voorstellen die kunnen bijdragen aan de transitie van crisis naar herstel. Foto: ANP.

,,Ik denk wel dat er behoefte is aan een voortzetting van steun vanuit de overheid, gericht op herstel. Daar zal de komende tijd echt wat aan moeten gebeuren", zei Hasekamp na afloop van zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Volgens ingewijden worden de steunpakketten met drie maanden verlengd, in principe zonder aanpassingen.

Die tijd moet volgens Hasekamp wel gebruikt worden om 'na te denken en te werken aan een regeling voor daarna, die er dus echt anders uit zou moeten zien'. ,,Die zich richt op de toekomst, en niet op de omzetdaling ten opzichte van het verleden."

Lees ook: Financieel herstel voor ondernemers: het tienjarenplan van INretail

Samen met de directeuren van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed het CPB bij Hamer enkele aanbevelingen voor het herstelbeleid waar politieke partijen nu aan werken. Nog voordat er een kabinet is gevormd, moet er een herstelplan liggen om het land uit de crisis te loodsen. Het CPB oppert als 'herstelbeleid' onder meer het kwijtschelden van belastingschulden. Dit moet dan wel gericht gebeuren bij bedrijven die nog levensvatbaar zijn. Want het verdwijnen en ontstaan van ondernemingen hoort volgens het planbureau bij een gezond bedrijfsleven waar de productiviteit groeit.

De staatsschuld mag volgens het planbureau niet veel verder oplopen. Ondanks de wens van veel partijen het regeerakkoord niet te veel dicht te timmeren, adviseert het CPB daarom om nog wel goede begrotingsafspraken te maken.

Het CPB oppert als 'herstelbeleid' onder meer het kwijtschelden van belastingschulden. Dit moet dan wel gericht gebeuren bij bedrijven die nog levensvatbaar zijn.

Het herstelplan moet bovendien gepaard gaan met beleid op te lange termijn, zoals plannen om de CO2-uitstoot en stikstofneerslag te verminderen, vinden de planbureaus. Ook moet er een oplossing komen voor het gebrek aan betaalbare woningen.

SCP, CPB en PBL wijzen er ook op dat de pandemie al bestaande zwakke plekken in de samenleving heeft verergerd. Zo noemen ze grotere kansenongelijkheid in het onderwijs door leerachterstanden. Ook bleken zzp'ers en flexwerkers het kwetsbaarst op de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis. Daarvoor zijn structurele oplossingen nodig.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws