Nieuws Maatregelen
DNB verlaagt groeiverwachting: later herstel economie door lockdown
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn groeiraming voor dit jaar verlaagd. Door de aanhoudende coronalockdown en de 'hobbelige' vaccinatiecampagne treedt het economisch herstel van Nederland later op. DNB verwacht nu voor dit jaar een groei van ruim twee procent en volgend jaar vier procent. Bij de vorige raming in december werd nog uitgegaan van drie procent groei in beide jaren.

Vanwege de lockdown is het rustig in de vorige week geopende Westfield Mall in Leidschendam. Foto: ANP
De bijstelling komt vooral omdat Nederland nu nog in een stevige lockdown verkeert. President van de centralebank Klaas Knot: ,,Voor het eerste kwartaal voorzien we nu een hernieuwde krimp, van ongeveer 1 procent. Wanneer de economie later dit jaar geleidelijk wordt vrijgegeven, kan deze zich fors herstellen, vergelijkbaar met wat we in het derde kwartaal van vorig jaar zagen." Knot benadrukt dat de economische impact van de coronacrisis tot nu toe eigenlijk is meegevallen.
Herstel in zicht met komst van meerdere vaccins
Over het hele vorig jaar nam het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) volgens DNB met 3,8 procent af. Daarmee was de krimp volgens Knot historisch groot, maar wel minder groot dan bij het begin van de pandemie werd gevreesd, en ook minder dan in veel andere landen. Dat is volgens hem voor een groot deel te danken aan de steunpakketten van de overheid. Ook de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan spelen een rol. Als de beperkende maatregelen er niet waren geweest, was de pandemie volgens DNB waarschijnlijk nog ernstiger en de economische schade nog groter geweest.
Met de komst van meerdere vaccins is herstel in zicht, benadrukt Knot. Hij noemt het daarom wel 'irritant' dat de vaccinatiecampagne niet soepel verloopt. Daardoor zou Europa een aantal maanden achterstand kunnen oplopen ten opzichte van landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Toch gaat Knot er nog steeds vanuit dat er in de loop van dit jaar een moment komt dat nagenoeg iedereen is gevaccineerd.
Lees ook: Klaas Knot (De Nederlandsche Bank) ziet perspectief: 'Er zit veel veerkracht in de economie'
DNB vraagt nieuwe kabinet overheidsuitgaven onder controle te houden
De nieuwe voorspellingen zijn nog wel erg onzeker. Virusvarianten die bestand zijn tegen de huidige vaccins zouden de zaak zomaar verder kunnen verslechteren. Anderzijds kan het ook zijn dat de groei uiteindelijk gunstiger uitpakt, bijvoorbeeld als Nederland sneller dan verwacht af zou zijn van alle contactbeperkende maatregelen. DNB gaat er bij zijn berekeningen nu nog van uit dat we pas over ongeveer een jaar echt helemaal af zijn van die maatregelen.
Lees ook: 'Namens INretail tegen Van 't Wout en Grapperhaus gezegd: stoppen met kopen op afspraak'
Wat het later optredende herstel precies voor dreigende faillissementen van bedrijven betekent, vindt Knot nog lastig om aan te geven. In de nasleep van de pandemie zullen faillissementen waarschijnlijk onvermijdelijk zijn, wanneer de overheid haar noodpakketten afbouwt. Maar Knot wil niet meegaan met 'apocalyptische formuleringen' over een heuse faillissementsgolf. ,,Daar is vooralsnog geen sprake van", zegt hij.
Ook vraagt DNB aan het nieuwe kabinet de overheidsuitgaven onder controle te houden. Knot: ,,Het zou niet goed zijn als de overheidsschuld ook na de pandemie nog verder blijft stijgen, dus het is belangrijk dat we geen structurele verplichtingen aangaan zonder dit elders in de begroting te compenseren." De bank roept de beleidsmakers op werk te maken van een 'groen herstel', met duurzame economische maatregelen.