Nieuws Maatregelen
DNB verwacht vlot herstel van economie na coronacrisis: geen nieuwe maatregelen meer nodig
De Nederlandsche Bank verwacht dat de Nederlandse economie vlot herstelt van de coronacrisis en dat de toename van de werkloosheid na het wegvallen van de steunpakketten beperkt blijft. Waarschijnlijk groeit de economie dit jaar met 3 procent. Volgend jaar zou de groei versnellen tot 3,7 procent en in 2023 weer op een wat normaler tempo van 1,9 procent uitkomen. DNB denkt daarom dat het nieuwe kabinet niet meer met nieuwe maatregelen hoeft te komen om het economisch herstel te stutten.

Volgens DNB-directeur Olaf Sleijpen zien de economische vooruitzichten er nu weer goed uit. Foto: ANP
Bij deze verwachting gaat De Nederlandsche Bank (DNB) ervan uit dat de contactbeperkende maatregelen vanaf nu steeds verder worden versoepeld en begin 2022 niet meer nodig zijn. De DNB heeft ook een milder en zwaarder scenario uitgewerkt.
Lees ook: DNB verlaagt groeiverwachting: later herstel economie door lockdown
In het milde scenario verwacht DNB dat de pandemie vanaf de herfst volledig onder controle is en alle contactbeperkende maatregelen afgeschaft kunnen worden. In dat geval valt de economische groei tussen 2021 en 2023 ongeveer 0,4 procentpunt hoger uit dan in het basisscenario.
Mocht een nieuwe virusvariant de kop opsteken of het vaccinatieprogramma toch niet succesvol zijn, dan gaat DNB uit van het zware scenario. In dat geval zijn contactbeperkende maatregelen tot 2023 nodig en zou de groei 1,1 procentpunt per jaar lager uitvallen.
Aanpassingsvermogen van economie groter dan veel instanties voor mogelijk hielden
In de drie scenario's is het herstel een stuk vlotter dan DNB eerder had geraamd, zegt directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit Olaf Sleijpen maandag tegen Nu.nl. In maart rekende DNB voor dit jaar nog op een groei van 2 procent. ,,We hebben structureel de gevolgen van de pandemie voor de economie overschat. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor veel meer organisaties, ook buiten Nederland", aldus Sleijpen tegen Nu.nl.
Volgens Sleijpen komt dat doordat het aanpassingsvermogen van de economie veel groter bleek dan veel instanties voor mogelijk hielden. Het bedrijfsleven en consumenten hebben zich snel aangepast aan de nieuwe situatie. ,,Daarnaast heeft de wereldhandel het veel beter gedaan dan we hadden verwacht", zegt Sleijpen. De wereldhandel is een grote drijver van de economische ontwikkeling en heeft daarmee veel invloed op de groei in Nederland.
Lees ook: Werkgevers verwachten dit kwartaal weer meer personeel aan te nemen
Zaak dat nieuw kabinet meer structurele uitdagingen als doorgeslagen flexibilisering oppakt
Door de gunstige ramingen ligt overheidsbeleid gericht op economisch herstel dan ook minder voor de hand, concludeert de econoom. Ook de overheidsfinanciën zullen volgens hem onder controle blijven en bezuinigingen vindt hij op dit moment niet nodig.
Wel is het volgens de DNB-directeur zaak dat een nieuw kabinet meer structurele uitdagingen oppakt, die al voor de coronapandemie aan de orde waren, zoals de overgang naar duurzame energie, knelpunten op de woningmarkt en de "doorgeslagen flexibilisering" op de arbeidsmarkt.