Nieuws Maatregelen
Fietsenmaker in problemen, lockdown verspert levering reserveonderdelen
Fietsenmakers kampen met leveringsproblemen door de lockdowns die ons land al maanden in de greep houdt. Liefst 94 procent van de fietsenmakers komt in de problemen omdat er bijvoorbeeld geen reserveonderdelen geleverd kunnen worden. Reparaties duren daardoor langer en nieuwe fietsen komen niet op tijd bij de klant terecht.

Fietsenmakers moeten lang wachten op hun reserveonderdelen of krijgen ze zelfs helemaal niet geleverd als gevolg van de lockdowns. Foto: Shutterstock
Brancheorganisatie BOVAG, die de bevraging deed, wijst naar de lockdowns als schuldige, schrijft NU.nl. Daardoor moesten fabrieken de deuren sluiten en komt de productie iets trager opnieuw op gang of is die zelfs soms nog niet opnieuw opgestart.
Gebrek aan zeecontainers eveneens oorzaak van leveringsproblematiek
Maar ook het gebrek aan zeecontainers speelt mee in de leveringsproblemen. Nu de wereldhandel weer aan een herstel bezig is, is de vraag naar containers zo groot dat het aanbod niet altijd meer kan volgen. Doordat veel fietsen of onderdelen ervan uit Azië komen, moeten die per containerschip vervoerd worden.
Naast de fietsenmakers zijn er nog veel meer ondernemers die als gevolg van de coronamaatregelen in de problemen zitten. Ruud Mansveld is er een schrijnend voorbeeld van. Je leest hier zijn verhaal. Ondernemer Ruud Mansveld moet acht ton aan NOW-steun terugbetalen: ‘Dit wordt een nieuwe toeslagenaffaire’
Of de huidige blokkade op het Suezkanaal - waar dinsdag een reusachtig containerschip vastliep - de problemen nog gaat verergeren, kan een woordvoerder van BOVAG niet bevestigen. ,,Ik weet niet of dat een route is waar veel fietsen langs passeren", klinkt het.
Ook autobedrijven kampen met leveringsproblemen
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 35 procent van de autobedrijven met leveringsproblemen kampt. Dat komt ook door de coronacrisis, maar heeft dan weer vooral te maken met het tekort aan chips, waardoor veel productielijnen stilgelegd moeten worden.
Mirage (Blokker, BCC) vreest blokkade Suezkanaal
Ook Mirage Retail Group, het moederbedrijf van winkelketens als Blokker, Intertoys en BCC, vreest dat de opstopping van containerschepen in het Suezkanaal gevolgen kan krijgen voor de bevoorrading als die blokkade lange tijd gaat duren. ,,Daar gaan we zeker last van krijgen", zegt topman Michiel Witteveen van Mirage tegen ANP.
Vooralsnog zijn er geen tekorten omdat het bedrijf vanwege de coronacrisis met grote voorraden zit, aldus Witteveen. Maar door de opstopping in het Suezkanaal door het vastgelopen containerschip de Ever Given is er een grote vloot stil komen te liggen bij de belangrijke Egyptische waterweg, waaronder schepen geladen met spullen die voor de winkels van Blokker, Intertoys en BCC zijn bedoeld.