Nieuws Maatregelen

Flitspeiling INretail: vrees tsunami faillissementen en ontslagen

INretail is extreem verontrust over de snel verslechterende situatie waarmee tienduizenden gesloten winkels kampen door de lockdown. De non-food vertegenwoordiger vreest de komende maanden voor een tsunami aan faillissementen en ontslagen.

Van onze redactie 10 januari 2021

Winkelstraat leeg coronacrisis retail

'Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad', aldus de brancheorganisatie. 'De voorraadvergoedingsregeling moet beter passend gemaakt worden en bestellingen afhalen bij de winkel moet groen licht krijgen.'

'Tienduizenden banen op de tocht'

Aan de actuele flitspeiling van INretail deden binnen enkele uren 1300 ondernemers mee. Ruim zestig procent weet nu al dat hun onderneming in 2021 moet afslanken. Tienduizenden banen staan op de tocht en de paniek is groot.

,,Tachtig procent van de deelnemers in onze branches is enorm bezorgd,” aldus een verontruste algemeen directeur Jan Meerman. ,,Er dreigt een groot maatschappelijk probleem waarvan ook toekomstige generaties de lasten moeten dragen.”

'Kabinet, kom met realistische vergoeding'

,,Kabinet als je besluit tot een winkel lockdown, kom dan in ieder geval met een realistische vergoeding over de brug. Er is twintig miljoen euro voor de voorraadvergoeding gereserveerd, maar zelfs behoudende berekeningen tonen dat de totale schade richting een miljard euro gaat. Help al die in de kern gezonde familiebedrijven die vaak al generaties bestaan om te overleven. Nu moet je geen zuinige boekhouder zijn."

,,Alles ligt nog vol met spullen van de feestdagenperiode en wintervoorraad nu de uitverkoop compleet in het water valt. De winkelvoorraad heeft een enorme waarde en moet grotendeels afgeschreven worden. Een realistische vergoeding is keihard nodig om te overleven. In de vergoedingsregeling zijn nu geen verschillen tussen branches verwerkt en daardoor past de regeling niet. Meer maatwerk is nodig.”

INretail: groen licht voor afhalen van bestellingen

Iedere dag wordt de situatie nijpender. Ondernemers zoeken wanhopig naar perspectief en kloppen massaal bij INretail aan, meldt de brancheorganisatie.

INretail wil ook dat het afhalen van bestellingen groen licht krijgt. ,,Net als de horeca en bouwmarkten moeten ook winkels van hun entree een afhaalloket kunnen maken. Dat kan veilig. Bezorgen en afhalen zijn de enige opties tijdens deze lockdown. Maak dat dan mogelijk. Vanaf maandag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak. Nu gaat de winkel in de wijk failliet terwijl dat te voorkomen is.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.