Nieuws Maatregelen
Duitsland doet het, voorstel nu in Tweede Kamer, maar: wat is 2G dan precies?
Het demissionaire kabinet overweegt het zogenoemde 2G-beleid te gaan hanteren, blijkt uit het wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wat is 2G-beleid?

Foto: Getty Images.
Het wordt al even gedaan in delen van Duitsland, net als in bepaalde sectoren als de horeca in Oostenrijk: het zogenoemde 2G-beleid. Ook ons demissionaire kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen. Daar kunnen dan bezoekers toegelaten worden die gevaccineerd zijn óf genezen van corona. Een negatieve test is dan niet meer voldoende om binnen te komen. Dat staat in een wetsvoorstel dat het demissionaire kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Lees ook: Kabinet wil 2G mogelijk maken voor horeca, evenementen en cultuur
Wat is 2G nou precies?
2G staat voor: twee groepen. Namelijk, in de corona-context: de Gevaccineerden en zij die zijn ‘Genezen’, oftewel: zij die het virus hebben doorgemaakt.
In ons land kozen we tot dusver voor de 3G-koers, of 3 groepen. Namelijk gevaccineerd, genezen of getest. Bij de benadering met twee groepen vallen de geteste personen af als potentiële bezoekers van bijvoorbeeld theaters, bioscopen, restaurants en kroegen, het zou dus het einde betekenen van het Testen voor Toegang.
Dát ‘buitensluiten’ van ongevaccineerden maakt het middel ook meteen omstreden: in de Tweede Kamer was bijvoorbeeld eerder nog geen meerderheid voor dat beleid, omdat het vaccinatiedrang of dwang zou opleveren.
Lees ook: Horeca blijft om 20.00 uur dicht, OMT keurt KHN-plan af
Volgens epidemiologen is 2G inderdaad een fundamenteel andere koers, maar juist om ongevaccineerden te hélpen. Het 3G-systeem probeert besmettingen tegen te gaan, het 2G-systeem houdt ongevaccineerden thuis en beschermt dus alleen die groep. Dat zou van belang kunnen zijn, omdat zij volgens het RIVM veel vaker in het ziekenhuis belanden na besmetting. En dus de zorg zwaarder belasten, verhoudingsgewijs.
Wat is het effect van de 2G-benadering?
In Duitsland loopt het aantal infecties ook sinds de invoering van het 2G-beleid nog op, maar vergelijken blijft lastig. In de deelstaat Saksen (geteisterd door besmettingen en met 57,1 procent gevaccineerd) bijvoorbeeld geldt 2G voor grote evenementen, waaronder bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, maar weer niet in winkels of op kerstmarkten. Ook op het werk geldt het niet. In Beieren geldt 2G weer wél in de cultuursector. In Berlijn mogen uitbaters en ondernemers zelf kiezen tussen 2- en 3G.
Volgens een berekening die het Outbreak Management Team (OMT) naar het kabinet heeft gestuurd kan het 2G-systeem het aantal besmettingen op deze locaties halveren ten opzichte van 3G. Het precieze effect van dergelijke maatregelen is echter onzeker. Naleving van de regels is veel belangrijker in de strijd tegen de pandemie, stelt het OMT op AD.nl.
Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op die locaties, ligt bij 2G (alleen toegang voor genezen of gevaccineerde mensen) zo’n 82 procent lager dan bij het huidige 3G, zo becijferden de deskundigen. Een systeem waarbij iedereen moet bewijzen een negatieve testuitslag te hebben (1G), vermindert zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames met 35 procent.
Lees ook: 'Mogelijk nieuwe coronamaatregelen voor 3 december'
2G-wet langs Eerste en Tweede Kamer en dan...?
Als de Eerste en Tweede Kamer instemmen met het wetsvoorstel, betekent dat niet direct dat 2G ook echt van kracht wordt in deze sectoren. De wet geeft het kabinet alleen de mogelijkheid om de maatregel te nemen. Het kabinet schrijft in de wet dat het alleen tot 2G overgaat als 3G niet werkt. In dat laatste geval krijgen ook ongevaccineerden toegang, als zij een negatieve testuitslag hebben.
Bovendien hoeft de maatregel niet breed in een hele sector te worden ingezet, maar kan die ook gerichter worden toegepast. Het gaat vooral om "hoogrisico-omgevingen", waar mensen geen vaste zitplaats hebben en waar afstand houden moeilijk is.
Restaurants, voorstellingen: 2G lijkt daar niet nodig, denkt kabinet
In sectoren waar volgens het kabinet geen sprake is van hoog risico, zal 2G 'niet snel, of helemaal niet aan de orde zijn'. Daarbij denkt het kabinet bijvoorbeeld aan de beoefening van kunst en cultuur, maar ook aan contactberoepen zoals de kapper. Ook in restaurants of bij voorstellingen denkt het kabinet niet dat 2G snel nodig zal zijn.
In het onderwijs en op de werkvloer gaat 2G niet gelden, maar daar wil het kabinet 3G wel mogelijk maken.
En de Raad van State?
De Raad van State stelt in een reactie op het wetsvoorstel dat het ‘te rechtvaardigen is’ dat het kabinet deze regel overweegt ‘gezien de uiterst moeilijke omstandigheden’ van dit moment. Wel maakt de wet nu onvoldoende duidelijk wanneer 2G precies mogelijk wordt en wat van ondernemers wordt verwacht, stellen de adviseurs. ,,In het wetsvoorstel is niet geregeld wanneer er sprake is van een hoogrisico-omgeving. Dat is wel belangrijk, omdat de bedoeling is dat de verplichting tot 2G alleen wordt opgelegd als dat vanuit het oogpunt van volksgezondheid echt noodzakelijk is”, stelt de Raad van State op AD.nl.