Nieuws Maatregelen

Hoe koffiemakers BeanBrothers, Man Met Bril Koffie en Bocca Coffee proberen te overleven

Door het verbod op evenementen en de sluiting van horeca en kantoren is de koffiesector flink onder druk komen te staan. Ondanks dat we door de coronacrisis juist thuis meer koffie drinken, worden koffiebranders behoorlijk op de proef gesteld. Waar een webshop de redding voor de één blijkt te zijn, is de ander bijna volledig ingestort. De ondernemers achter BeanBrothers, Man Met Bril Koffie en Bocca Coffee vertellen.

Robbert Daalder 18 januari 2021

Arjan hoek bean brothers

Door de coronacrisis staat het BeanBrothers van oprichter Arjan van der Hoek op het punt de handdoek in de ring te gooien. Foto: BeanBrothers.

,,We zijn in 2009 begonnen met een mobiel baristabarretje waarmee we op evenementen koffie verkochten”, vertelt Arjan van der Hoek, oprichter van BeanBrothers. ,,Dat kleine barretje werd al snel een grote bar waarmee we door heel Europa op voornamelijk zakelijke markten, beurzen en congressen stonden. Dat reikte zelfs tot Amerika en Japan. Daarnaast kwam er een kleine branderij en een espressobar, hier in Eindhoven.”

,,In elf jaar tijd hebben we echt iets opgebouwd met een mooi team van tien mensen. Door de coronamaatregelen zijn mijn vrouw en ik daar als enige nog van over. In minder dan een jaar tijd is bijna het hele bedrijf in elkaar gestort.”

"Misschien breekt straks wel het moment aan waarop iemand anders het maar moet gaan doen. Iemand die er nog wel de goede energie voor heeft"

Arjan van der Hoek, oprichter BeanBrothers

BeanBrothers moest het al die jaren vooral hebben van evenementen. Evenementen die tijdens de eerste lockdown in maart al werden verboden waardoor het voor de Brabantse mkb-ondernemer aankwam op zijn espressobar en de branderij. Uit dat laatste kon hij al snel ook geen omzet meer genereren toen het horecaverbod een feit werd.

Minder steun wegens SBI-code: 'marktkoopman'

,,En dan komt het moment waarop je afscheid moet gaan nemen van mensen. Natuurlijk was er de hulp van de overheid, maar daarmee is een ondernemer niet gered. Ik heb ook de pech dat ik bij de KVK met mijn SBI-code als ‘marktkoopman’ sta geregistreerd. Daardoor kom ik voor een hoop steun niet in aanmerking. Ik heb geprobeerd dat te veranderen, maar dat leverde zoveel negatieve energie op dat ik het maar heb laten lopen. Die energie gebruik ik liever voor iets dat er nog wel is. Zoals de webshop. Dat is praktisch het enige waar we nu nog op draaien: particulieren die een zakje koffie kopen."

Wie met Van der Hoek in gesprek is, merkt een bepaalde gelatenheid bij de ondernemer. Er zit niets anders op, zegt hij daarover. ,,Ik kan de situatie niet veranderen, wel mijn eigen houding. Mijn vrouw en ik beseffen ons dat onze thuissituatie het belangrijkst is. We hebben twee jonge kinderen en willen voorkomen dat zij onze stress voelen.”

Tekst gaat verder onder de foto van Arjan van der Hoek.

Geen verhuizing blijkt geluk bij een ongeluk

,,Gelukkig is onze financiële privésituatie in orde en hebben we niet zo lang geleden afgezien van een verhuizing naar een grotere woning. Op dat moment konden we een mooi bedrag lenen. Het is maar goed dat we dat uiteindelijk niet hebben gedaan.”

Hoewel hij het niet letterlijk zegt, heeft Van der Hoek de handdoek min of meer al in de ring gegooid. De Eindhovenaar zegt niet van plan te zijn om na de crisis alles weer op te gaan bouwen. Hij heeft er geen energie meer voor. ,,Ik heb het dan allemaal al een keer gedaan. Misschien breekt straks wel het moment aan waarop iemand anders het maar moet gaan doen. Iemand die er nog wel de goede energie voor heeft.”

Lees ook: Beljaarts (KHN): 'Goed gesprek met Mona Keijzer dat niet over kwartjes ging'

Hoe anders is dat voor Man Met Bril Koffie uit Rotterdam. Oprichter en eigenaar Paul Sharo erkent direct dat het geen fijne tijd is om in de horeca werkzaam te zijn, maar dat de zaken nog ‘best wel oké’ gaan. ,,Dat komt omdat we best wel divers zijn. We leveren aan horeca en kantoren, maar er is ook een eigen bar en webshop. We deden ook wel evenementen, maar op kleine schaal.”

140 zakken koffie online verkocht op eerste dag van lockdown

De b2b-verkoop is volgens Sharo flink teruggelopen. Helemaal nu veel kleine koffieverkooppunten alleen nog maar in het weekend open zijn. Het eigen loket van Man Met Bril Koffie zorgt echter wel voor goede verkoop aan passanten.

Toch is het de webshop die het voor Sharo doet. ,,Onze webshop deed het relatief goed. Een paar jaar geleden waren we bij wijze van spreken blij als we een zakje koffie per dag verkochten, maar op de eerste dag van de lockdown waren dat er 140. Iedereen werd gek. ‘Oké wacht’, zeiden we toen tegen elkaar, ‘dit gaat belangrijk worden.’ We hadden alle mensen en middelen om er vol op in te zetten en die hebben we dan ook benut."

Tekst gaat verder onder de foto van Paul Sharo.

,,Met de inkomsten uit de webshop kunnen we het hoofd boven water houden. We hebben ook het ‘geluk’ dat er altijd wat verloop onder het personeel is. En waar we normaal gesproken nieuwe mensen aannamen nadat er iemand vertrok, lieten we die plekken nu leeg. We vulden het niet meer op. Op die manier zijn we van tweeëntwintig man personeel naar zeven gegaan. Dat is prima voor de tijd waarin we nu zitten.”

"Toch kom je er tijdens zo’n crisis ook achter welke onderdelen binnen je bedrijf meer aandacht verdienen"

Menno Simons, oprichter Bocca Coffee

Bocca Coffee loopt 45 procent omzet mis

Menno Simons, eigenaar van Bocca Coffee, vertelt ook flinke klappen te hebben gehad door de coronamaatregelen. Overall zegt hij zo’n 30 procent minder omzet te hebben gedraaid en in de laatste maanden zelfs 45 procent. ,,Je schrikt je dood wanneer zoiets gebeurt”, zegt hij. ,,En het is ook heel naar om in totaal zes medewerkers te moeten laten gaan. Toch kom je er tijdens zo’n crisis ook achter welke onderdelen binnen je bedrijf meer aandacht verdienen.”

Tekst gaat verder onder de foto van Menno Simons.

Lees ook: De groeisprong: hoe Menno Simons structuur aanbracht bij Bocca Coffee en wat je daarvan kunt leren

'Hetzelfde verhaal op een andere manier vertellen'

Simons: ,,Er wordt niet minder koffie gedronken, er wordt alleen via ándere kanalen koffie gedronken. Om die reden hebben we de webshop en social media onder handen genomen. Die waren nog niet top en wilden we eigenlijk laten in het jaar aanpakken, maar nu moest het gewoon eerder gebeuren. Er is nu een nieuwe webapplicatie en een nieuwe online shop. Zoiets ontstaat echter niet zomaar. Je moet je dna behouden en goed nadenken over de manier waarop je hetzelfde verhaal op een andere manier aan je klant vertelt. Bovendien hechten een consument en een reseller waarden aan verschillende zaken. Daar moet je, zeker nu, goed op inspelen.”

'Geen toeristen, maar buren die nu koffie-to-go halen'

Dat doet Bocca bijvoorbeeld met de verkoop van abonnementen, maar ook met de verkoop van verschillende soorten zetmethodes en het ontwikkelen van smaakprofielen voor klanten. Een ontwikkeling waar Simons ook blij is, is het publiek dat vandaag de dag langs zijn filialen wandelt voor koffie to-go. ,,Ik vind het wel mooi om te zien dat mensen uit onze eigen buurt nu een kop koffie bij ons komen komen halen, terwijl 70 procent van onze klanten normaal gesproken toerist is.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.