Nieuws Maatregelen

Horecabedrijven willen terrassen openen: 'Volle stadsparken zijn de druppel'

Een actiegroep van tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept cafés en restaurants op 2 maart de terrassen buiten te zetten.

Sebastiaan Quekel (AD) 25 februari 2021

Horeca corona anderhalvemeter

In het Kamerdebat opperden meerdere politieke partijen om toch de terrassen open te stellen. Maar volgens premier Rutte is dat niet verstandig, omdat ze een aanzuigende werking hebben. Archieffoto: ANP.

De horeca beheerst het nieuws, in de week van de persconferentie-Rutte waarin horeca nota bene nauwelijks werd benoemd en genoemd. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland kondigt een kort geding aan tegen de Staat vanwege de aangekondigde uitstel van betaling aan ondernemers van de TVL-regeling. Het gehele artikel daarover lees je via deze link.

En er is meer boosheid en woede. ,,Bij winkels kan je op afspraak naar binnen", zegt horeca-ondernemer Johan de Vos tegen AD.nl. ,,Wij noemen dat sinds jaar en dag reserveren en dat kan in de horeca ook." Er is voor een opening op 2 maart gekozen vanwege het mooie weer.

Lees ook: Willemsen (KHN): 'Deuren van horeca gaan open. Ik ga er niet toe oproepen maar keur het ook niet af'

Volle stadsparken en gebrek aan handhaving

De druppel is voor ondernemers de drukte in de stadsparken. ,,We zien weekend na weekend volle stadsparken en gebrek aan handhaving. Er wordt gewoon feest gevierd, het is bizar", zegt De Vos.

Gisteren nam de politie wel maatregelen in parken in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, omdat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. ,,Onze ergernis is vooral dat het een ongereguleerde situatie is, terwijl dat bij ons beter kan: met anderhalve meter, registratie en toezicht", zegt De Vos.

Lees ook: Rechtszaak KHN tegen overheid om vertraging uitbetalen TVL-regeling

Premier Rutte: 'Horeca heeft een aanzuigende werking'

Ook in het Kamerdebat opperden meerdere politieke partijen om toch de terrassen open te stellen. Maar volgens premier Rutte is dat niet verstandig, omdat ze een aanzuigende werking hebben.

Het kabinet wil daarom op 8 maart opnieuw bekijken of de horeca (deels) weer open kan. Volgens de actievoerders is dat te laat.

''We hebben de afdelingen tot nu toe kunnen weerhouden, want we zijn tegen burgerlijke ongehoorzaamheid,. Het is niet meer uit te leggen, dus wij houden ze niet meer tegen"

Robèr Willemsen, voorzitter KHN

KHN heeft volle begrip voor opening horeca

In december vorig jaar dreigde ook een aantal horeca-ondernemers eerder open te gaan, toen duidelijk werd dat de lockdown langer ging duren. De landelijke KHN vond dat toen onverantwoord. Uiteindelijk bleven veel kroegen, restaurants en café dicht.

Nu zegt KHN "het volle begrip" te hebben voor een opening. ,,We hebben de afdelingen tot nu toe kunnen weerhouden, want we zijn tegen burgerlijke ongehoorzaamheid", zegt voorzitter Robèr Willemsen. ,,Maar het is niet meer uit te leggen, dus wij houden ze niet meer tegen."

Hoeveel ondernemers de oproep van de actievoerders zullen volgen, is niet bekend. ,,Ik hoor van ondernemers uit andere afdelingen dat ze het ook gaan volgen", zegt Willemsen. ,,De mogelijke boete is de afweging die iedereen moet maken. Maar we hebben zoveel begrip bij burgemeesters gehoord, dat ondernemers daar op vertrouwen."

Lees ook: Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept de Staat voor de rechter

Reis-, evenementen- en cultuurbranche betalen rekening voor de coronacrisis

De ondernemers die dinsdag de deuren opengooien stellen dat er een gebrek aan perspectief is en dat de grens niet alleen financieel maar ook psychisch is bereikt. De actievoerende KHN-afdelingen vinden dat de horeca en de reis-, evenementen- en cultuurbranche de rekening betalen voor de coronacrisis. De steunmaatregelen zijn daarnaast ook niet toereikend, vinden de ondernemers, die ook de tijd die het kost om de tegemoetkoming in de vaste lasten uit te keren hekelen.

Initiatiefnemer Johan de Vos trekt de vergelijking met het toestaan van winkelen op afspraak en vindt dat de horeca ook open kan. ,,Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er, net als bij de winkels en kappers, triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet.” Volgens de groep hebben burgemeesters in het Veiligheidsberaad ook al gepleit voor opening van de terrassen om drukte van mensen beter te kunnen spreiden.

''Wij willen graag (landelijk) duidelijkheid en perspectief voor zowel de ondernemer als voor handhavers en politieagenten. Je ziet nu dat mensen massaal samen komen op alternatieve plekken, dat werkt ook niet”

Koen Simmers, De Nederlandse Politiebond

Politiebonden hebben begrip voor horeca-ondernemers

,,Wij begrijpen echt de onvrede onder horeca-ondernemers”, zegt Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond. Volgens hem zijn er regionaal én landelijk veel verschillen in wat gemeenten toestaan en hoe burgemeesters zich juist wel of niet uitspreken. ,,Wij willen graag (landelijk) duidelijkheid en perspectief voor zowel de ondernemer als voor handhavers en politieagenten. Je ziet nu dat mensen massaal samen komen op alternatieve plekken, dat werkt ook niet.”

Een goed gecoördineerd opengaan van de horeca met inachtneming van de coronaregels is daarom niet zo’n gek idee en heeft de sympathie van de Nederlandse Politiebond, stelt Simmers. ,,Uiteraard in goed overleg met duidelijke afspraken die handhaafbaar zijn.” Maarten Brink van politiebond ACP vindt het echter ‘onwenselijk’ dat ondernemers op deze wijze hun ongenoegen laten blijken. ,,Deze massale overtreding van de maatregelen zou enkel verliezers kennen. Het is ook niet goed voor het beeld van de horeca. Ik begrijp hun frustratie en wanhoop, maar het zou goed zijn als zij hun pijlen direct richten op het (demissionair) kabinet.”

Burgemeester Paul Depla van Breda gaat de komende dagen met horecaondernemers in zijn gemeente meedenken over wat er buiten mogelijk is. ,,Terrassen openen kan ik niet toestaan, maar ik snap het probleem. De parken puilden de afgelopen dagen uit met mensen die zelf eten en drinken meebrachten en de horeca moet de terrassen maar gesloten houden. We kunnen als gemeente ook niet steeds parken blijven leegvegen. Dan kom je als handhavers tegenover de maatschappij te staan.”

Dat burgemeesters verdeeld zijn over het opengooien van de terrassen, helpt allemaal niet mee, zegt Albert Springer van de NPB. ,,Dit wordt wel een dingetje. Het wordt voor politiemensen echt ingewikkeld als de ene burgemeester oogluikend toestaat en de ander opdracht geeft te handhaven. Laten we hopen dat men voortijdig een betere oplossing vindt.”

"We zijn in gesprek met de gemeente om een plan te maken, waardoor de horeca op een veilige manier open kan. Waarom al die moeite er nu al insteken?"

Ruud Bakker, lokale KHN-voorzitter

Horecagelegenheden Zeeland en Eindhoven houden deuren dicht

Horecagelegenheden in Zeeland houden hun deuren voorlopig wel dicht, meldt Omroep Zeeland. ,,We willen allemaal weer open, maar ik denk niet dat dit de manier is", zegt lokale KHN-voorzitter Johan de Reu. Hij snapt het sentiment onder de horecabazen, maar wil liever dat de terrassen op 1 april open mogen als het toeristenseizoen begint.

Ook horecabazen in Eindhoven doen niet mee aan de actie volgende week. ,,We zijn in gesprek met de gemeente om een plan te maken, waardoor de horeca op een veilige manier open kan. Waarom al die moeite er nu al insteken?", zegt lokale voorzitter Ruud Bakker tegen Omroep Brabant. ,,Je merkt nu dat de consument er ook klaar mee is. Dan wachten wij graag op Den Haag om de terrassen open te doen"

KNH kondigde eerder al aan naar de rechter te stappen. De eis is dat de sector zo snel mogelijk open kan en er een vergoeding komt voor alle schade door de gedwongen sluiting. Die zaak moet nog worden ingediend.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.