Nieuws Maatregelen

Horeca-ondernemers over nieuwe versoepelingen: ‘Coronapas is bureaucratisch gedrocht’

Meer bezoekers in de horeca, misschien zelfs wel helemaal zonder coronapas. De uitgelekte versoepelingen klinken veelbelovend, maar een rondgang langs horeca-ondernemers leert dat er nog veel scepsis is. ,,De realiteit is anders dan de Haagse werkelijkheid.”

Jeroen Mirck 8 februari 2022

Cafe terras bier horeca valkenburg anp

,,Horeca is emotie en die heb je alleen als je ook echt open kunt zijn.” Foto: ANP

Als de situatie in de ziekenhuizen stabiel blijft, staan de seinen voor verdere versoepelingen op groen, meldde het AD dinsdagmorgen. Zo zouden de openingstijden van horeca en cultuur verder kunnen worden verruimd, evenals het aantal gasten en bezoekers. Als de RIVM-prognoses ruimte bieden zou ook het nachtleven weer open kunnen, bijvoorbeeld met testplicht (1G). Er wordt in sommige media zelfs gesuggereerd dat de coronapas zou kunnen verdwijnen, indachtig de massaal ondertekende petitie Onverdeeld Open, maar dat lijkt vooralsnog een brug te ver.

Johan de Vos (KHN Breda): ‘Carnaval gaat altijd door’

Horeca-ondernemers reageren desgevraagd nog een beetje voorzichtig positief, soms zelfs sceptisch. Zo ook Johan de Vos, de boomlange vice-voorzitter van KHN Breda en uitbater van Boerke Verschuren. Al twee jaar lang uitgesproken kritisch over het kabinetsbeleid en dat is hij nog steeds. ,,Op hoofdlijnen word je best vrolijk van dit soort berichten, maar na twee jaar in deze show ben je natuurlijk wel een beetje op je hoede”, zegt De Vos. ,,Het werd hoog tijd dat er stappen worden gezet, zeker ook met carnaval voor de boeg.”

"Het werd hoog tijd dat er stappen worden gezet, zeker ook met carnaval voor de boeg"

Johan de Vos, KHN Breda

De lokale KHN-bestuurder is hoogstpersoonlijk met de burgemeesters van de vier grote Brabantse steden (Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda) in overleg hoe dit volksfeest in goede banen moet worden geleid. ,,Carnaval gaat altijd door, net als Kerstmis en Sinterklaas”, bezweert De Vos. ,,De vraag is: in hoeverre wil je het reguleren of laat je alles los? Samen zijn we op zoek naar het beste scenario. Als er niks mag, kopen mensen zelf hun bier en staan ze alsnog massaal op de Grote Markt.”

Herman Hell: ‘Coronacrisis is al voorbij’

Ook de Rotterdamse horeca-ondernemer Herman Hell (bekend van Hell’s Kitchen) is kritisch. ,,In mijn ogen is de coronacrisis al voorbij, maar moet die gedachte nog indalen in Den Haag”, smaalt hij. ,,Het aantal ziekenhuisopnames spreekt boekdelen. Waar we nog wel tegenaan lopen in de horeca (en ook in andere sectoren) is het grote deel van ons personeelsbestand dat thuis zit. Het kabinet moet eens goed gaan kijken naar de quarantaineregels. Wat mij betreft moeten we corona behandelen als een normale ziekte: alleen thuisblijven als je ziek bent.”

Lees ook: KHN-afdelingen staan achter Onverdeeld Open en eisen afschaffen van coronatoegangsbewijs

Reinier van Dantzig (Vondeltuin): ‘Stap voor stap open’

Gematigder klinkt Reinier van Dantzig, eigenaar van Amsterdamse horecazaken Vondeltuin, Café Kiebêrt en Mappa. ,,Geen enkele ondernemer voert de coronamaatregelen uit voor zijn lol, maar wij hebben het altijd loyaal gedaan”, vertelt de Amsterdamse entrepreneur, die ook D66-fractievoorzitter is in de hoofdstedelijke gemeenteraad. ,,Liever een geleidelijke afbouw van maatregelen dan alles in één keer opengooien. Dat hebben we vorige zomer gemerkt: eerst alles open en daarna ineens weer dicht. Ik ken ondernemers die toen biertanks met duizend liter bier konden weggooien omdat ze ineens van overheidswege weer moesten sluiten. Liever bedachtzaam open dan te snel.”

"Liever een geleidelijke afbouw van maatregelen dan alles in één keer opengooien"

Reinier van Dantzig, Amsterdamse horeca-ondernemer

De Vos zit veel radicaler in de wedstrijd. Hij heeft op social media actief de petitie Onverdeeld Open gesteund en stuurt er deze dinsdag ook samen met een zestigtal andere KHN-afdelingen een persbericht uit waarin wordt opgeroepen het coronatoegangsbewijs af te schaffen. ,,De werking van de coronapas is minimaal, blijkt uit onderzoek”, stelt De Vos. ,,Is dat nog wel het juiste middel nu het scannen van QR-codes tot zo veel polarisatie leidt? We tikken inmiddels de vijf miljoen besmettingen aan. Wat wil je dan nog gaan handhaven? Laat dit genuanceerde manifest een ijkpunt zijn om langzaam op te schuiven naar meer normaal.”

Lees ook: Versoepelingen coronamaatregelen: wie beslist waar wanneer over?

Coronapas afschaffen: waarom wel en niet?

Van Dantzig (Vondeltuin) tekende de petitie niet. ,,Als je ziet hoe hoog het aantal besmettingen nu is, zou ik toch echt behoedzaam te werk gaan”, aldus de Amsterdamse horeca-exploitant. ,,Ik ben geen viroloog, dus vind ik het bepalen van het juiste moment echt aan de wetenschappers. Wel hoop ik vooral dat mijn collega’s die een nachtclub uitbaten ook weer wat ruimte krijgen om te ondernemen. Iedereen die een onderneming heeft, snakt naar een wat minder gecompliceerde manier om je zaak te runnen. Horeca is emotie en die heb je alleen als je ook echt open kunt zijn.”

"Kunnen we weer normaal gaan doen? Dan kunnen we als horeca ook weer normale omzetten gaan draaien, waarmee we onze belastingschulden kunnen terugbetalen"

Herman Hell, Hell's Kitchen

De coronapas mag van de Rotterdamse horecabaas Hell liever vandaag dan morgen verdwijnen. ,,Het is door TU Delft bewezen dat die pas geen effect heeft zoals we hem nu inzetten, dus waarom hebben we dat bureaucratische gedrocht nog? Het is een paarse krokodil. Ik ben geen politicus, ik ben een ondernemer. Dat betekent dat ik pragmatisch ben: draagt een QR-code bij, dan accepteer ik dat, ongeacht wat ik er persoonlijk van vind. Maar nu is dat niet zo. De realiteit is anders dan de Haagse werkelijkheid. Kunnen we weer normaal gaan doen? Dan kunnen we als horeca ook weer normale omzetten gaan draaien, waarmee we onze belastingschulden kunnen terugbetalen. De medische crisis is voorbij, maar de economische crisis nog lang niet.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws