Nieuws Maatregelen
INretail meldt 'dramatische omzetten januari'
INretail constateert dat de situatie in de retail non-food bij mode-, schoenen-, sport- en ook woonwinkels dramatisch verslechtert. Bij bijna driekwart van de gesloten winkels kelderde de omzet in januari zestig tot honderd procent blijkt uit onderzoek onder 1300 ondernemers.

Foto: ANP.
Van de ondernemers is 72 procent 'heel erg bezorgd' over het voortbestaan van de zaak waar dit half januari 63 procent was. Het aantal ondernemers met liquiditeitsproblemen stijgt naar 56 procent. 'De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren,' concludeert INretail. 'De lente komt er aan. Consumenten willen nieuwe dingen kopen en helpen zo de problemen bij winkeliers oplossen maar het kabinet houdt dit tegen. Terwijl de winkels coronaproof open kunnen zijn. Nederland is er aan toe.'
Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Winkel verdient zelfde aanpak als basisschool'
'Onvoorstelbaar leed onder ondernemers'
“Dit kabinet doorziet niet hoe onvoorstelbaar veel leed veroorzaakt wordt door de winkelsluiting. De impact op ondernemers is gigantisch. Lokale winkels kunnen wel samen bestaan maar niet afzonderlijk. Als er teveel spelers omvallen wordt het ook voor zij die overleven onmogelijk. Dan is de maatschappelijke schade nog veel groter. Open de winkels op 3 maart, dat kan veilig en past ook in de pandemiefase waarin Nederland inmiddels zit', vindt INretail.
'Het geld is op en ondernemers duiken steeds dieper in de schulden. De situatie wordt onhoudbaar. Door de gekozen rechtsvorm bij de start van de onderneming -bijvoorbeeld eenmanszaak of Vof- dreigen talloze persoonlijke faillissementen'.
Winkeliersverenigingen, centrummanagers en ondernemersverenigingen melden bij INretail toenemende spanning en groeiende motivatie om tot actie over te gaan.
Lees ook: INretail: 'Winkels 3 maart open voorkomt faillissementen'
Versoepeling: premier Rutte weinig optimistisch
Premier Rutte is ‘weinig optimistisch’ over of er versoepelingen mogelijk zijn aan het einde van de huidige lockdown op 2 maart. ,,Ik ben er niet heel vrolijk over’’, zei hij donderdag in de Tweede Kamer (zie ook AD-video onderaan). Rutte besprak onder meer ook 'of er iets mogelijk is voor de economie, maar het is de vraag of dat kan vanaf 2 maart'.
De komende dagen is er nog allerlei overleg van deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), het Veiligheidsberaad van burgemeesters en van het kabinet. Vrijdag is er crisisoverleg met de meest bij de coronacrisis betrokken ministers. Ook zondag komen zij weer bij elkaar in het Catshuis.