Nieuws Maatregelen

INretail: in winkels iedereen per direct mondkapjes

De aanstaande mondkapjesverplichting in onder meer winkels gaat INretail niet afwachten, stelt Jan Meerman, voorzitter van de brancheorganisatie. ,,We gaan onze leden adviseren om vooruitlopend op die verplichting al overal mondkapjes te laten dragen. Ik verwacht wel dat de omzet door de strengere maatregelen weer meer onder druk zal komen te staan.”

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 13 oktober 2020

HM mondkapjes corona

Mondkapjes per direct in alle winkels, stelt INretail. Klanten én personeel. Foto: ANP.

INretail-voorzitter Jan Meerman zegt in een reactie 'positief' te zijn over de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet-Rutte aankondigde, maar maakt zich grote zorgen over de retailomzet de komende maanden.

Voor de detailhandel geldt vanaf donderdag dat winkels om acht uur ’s avonds moeten sluiten. Koopavonden zijn niet meer toegestaan, maar elke avond tot acht uur open blijven zou dus wel kunnen? Meerman: ,,Ik kan mij voorstellen dat ondernemers dat twee of drie avonden per week doen om klanten gespreid te kunnen bedienen. Een enkeling zal het vaker doen.”

'Ook eerste kwartaal nieuwe jaar wordt erg zwaar'

Hoewel de nieuwe maatregelen voorlopig voor vier weken gelden en dus theoretisch medio november weer versoepeld kunnen worden, ziet Meerman de laatste twee maanden van het jaar somber in, terwijl de feestmaanden voor veel retail juist de belangrijkste maanden zijn. ,,En dat betekent dat ook het eerste kwartaal van het nieuwe jaar voor veel ondernemers heel erg zwaar zullen worden.”

Al in juli deed consumentenpsycholoog Patrick Wessels ondernemers het dringende advies mondkapjes te gaan dragen. Lees hier waarom. Advies Patrick Wessels: 'Ondernemers, draag een mondkapje!'

Tijdens de persconferentie-Rutte kondigde premier een mondkapjesverplichting aan, zo snel mogelijk, en wettelijk geregeld, in publieke ruimtes zoals winkels. ,,Dat formele besluit gaan wij niet afwachten," stelt Jan Meerman. ,,We gaan onze leden per direct adviseren om vooruitlopend op die verplichting al overal mondkapjes te laten dragen.”

Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: 'Per direct draagt al mijn personeel verplicht een mondkapje'