liveblog Maatregelen
Teruglezen: de persconferentie van 8 maart
In deze liveblog voor ondernemers volgen we tot en met de dag na de persconferentie-Rutte het laatste nieuws over de coronamaatregelen. Mét reacties van brancheorganisaties, ondernemers en andere experts uit het bedrijfsleven.
DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN. DE DAG VOOR DE VOLGENDE PERSCONFERENTIE OPENEN WE WEER EEN NIEUWE.
Laatste update: 9 maart 2021 23:30
Advocaat KHN tijdens kort geding over TVL: 'Ook tijdstip steun is cruciaal voor horecaondernemers'
De nood bij de horecaondernemers is hoog en coronasteun zoals de TVL-regeling ((Tegemoetkoming Vaste Lasten) is van levensbelang. Ook het tijdstip van het uitbetalen van die steun is cruciaal om te overleven. Dat zei de advocaat van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de behandeling van een kort geding voor de rechtbank in Den Haag om een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk te laten uitbetalen.
Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben eind februari bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar 'binnen 16 weken'. De vertraging zou te maken hebben met "ingrijpende systeemwijzigingen". In een openingspleidooi zei de advocaat van KHN niet te begrijpen waarom de systeemwijzigingen niet waren voorbereid. Volgens hem was daarvoor zeker twee maanden de tijd.
Dit kort geding bij de rechtbank in Den Haag is niet de enige gang naar de rechter van de horecabranche. KHN kondigde eerder al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen. Als onderdeel van die zaak wil de organisatie via een bodemprocedure ook een schadevergoeding voor horecaondernemers regelen. Wanneer de partijen elkaar hiervoor bij de rechter treffen is nog niet bekend, want de dagvaarding is nog niet verstuurd.
Foto onder: KHN-voorzitter Robèr Willemsen (links), directeur Dirk Beljaarts (op de achtergrond) en advocaat Paul Olden dinsdag in de rechtbank tijdens de behandeling van het kort geding tegen de Staat. (ANP)

OMT wil gaan voorspellen wanneer versoepelingen mogelijk zijn
Het Outbreak Management Team (OMT) wil via een diagram gaan voorspellen wanneer versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, meldt het AD. Dit hulpmiddel voor het kabinet bij het maken van beslissingen wordt nu ontwikkeld, valt te lezen in het nieuwste advies van het OMT. De adviseurs stellen in het algemeen vast dat "de epidemiologische situatie nog steeds zeer zorgelijk" is en de prognoses "met onzekerheden omgeven". Grote versoepelingen zijn nog niet verantwoord, vinden de deskundigen.
Het OMT maakt zich tevens zorgen over toenemende drukte in het openbaar vervoer. Met name in de treinen zien de gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak een probleem ontstaan. ,,De afstand tot de medereizigers kan lang niet altijd in acht worden genomen", signaleert het OMT. ,,Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden.”
ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: 'Met minder dan 100 procent TVL neem ik geen genoegen meer'
Stevige statements vanuit ONL, na de persconferentie van gisteravond. Voorzitter Hans Biesheuvel (foto) komt later deze ochtend met een uitgebreide boodschap voor politiek Den Haag, maar vertelt ons in een eerste reactie dat 'de TVL naar 100 procent moet, en met minder neem ik geen genoegen'.
Biesheuvel zegt verder in te zetten op een voorraadvergoeding voor horeca en groothandel, inkomenssteun én aandacht voor de persoonlijke situatie van ondernemers. 'Bovendien: de snelheid van de uitvoering van alle steunmaatregelen is meer dan ooit van groot belang', aldus de ONL-voorzitter.

'VZN: 'Alleen van hoop kun je niet leven. Overheidssteun voor zelfstandigen in nood'
,,Ik hoorde Rutte zeggen dat ‘het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt op het virus’. Ook hoopt het kabinet op nieuwe stappen om ondernemers meer ademruimte te geven. Hoop doet leven, zegt men. De realiteit is echter dat je van hoop alleen niet kunt leven", stelt voorzitter Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) na de persconferentie-Rutte.
VZN blijft zich, in haar gesprekken met de politiek, hard maken voor extra steun vanuit de overheid aan getroffen zelfstandig ondernemers; bij voorkeur door afschaffing van de partnertoets bij Tozo. Ook dienen de huidige problemen met de uitvoering van de TONK-regeling snel te worden opgelost en pleit VZN voor een ‘veegregeling’, in de vorm van een eenmalige coronacompensatiebonus.
De volledige reactie van Cristel van de Ven lees je via deze link.
Alle aanpassingen, versoepelingen: dit zijn ze
Zo. Alles op een rijtje. Nog 'ns even rustig nalezen, deze voor ondernemers belangrijke aanpassingen en versoepelingen die demissionair premier Rutte bekendmaakte. Klik op deze link en je bent helemaal bij.
En ja, handen goed blijven wassen...

Kabinet bespreekt steunpakketten opnieuw
Het kabinet bekijkt de komende dagen opnieuw of de steunpakketten voldoende zijn om ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden, antwoordde demissionair premier Mark Rutte op vragen van media daarover in de persconferentie over de corona-aanpak.
"De komende dagen houden we alle steunmaatregelen opnieuw tegen het licht", zei Rutte tijdens de persconferentie. "Om zo te kijken waar we kunnen helpen."
Bouwmarkt baalt van plafond
Hornbach noemde de verruiming van het maximaal aantal klanten in eerste instantie ‘fantastisch’, maar de bouwmarktketen is minder enthousiast geworden door het plafond. Volgens een woordvoerder heeft een Hornbach-filiaal gemiddeld een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Dat zou betekenen dat er zonder plafond zeshonderd klanten tegelijk in de winkel zouden mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard.
De vestigingen van Hema zijn tussen de 300 en 3000 vierkante meter groot, met nog een paar uitschieters daarboven. ,,We zijn blij met elke versoepeling", stelt een woordvoerder van de winkelketen aan het AD.
De eerste lockdown: toen dus samen zo in de rij bij Hornbach. Foto: ANP.

Niet 27 maar 16 maart: aanpassingen 'winkelen op afspraak'
Grotere winkels mogen vanaf 16 maart - en niet 27 maart zoals eerder in media gemeld werd - weer meer klanten ontvangen. Tot nu toe gold de regel dat winkels per verdieping maar twee klanten mochten ontvangen, maar voor grotere winkelpanden was dat 'echt een te grove norm', aldus demissionair premier Rutte maandag tijdens de persconferentie.
Daarom wordt het aantal klanten dat een winkel mag ontvangen afhankelijk van het aantal vierkante meters van het pand. Kleine winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter mogen nog steeds maar maximaal twee klanten ontvangen. Bij een grotere oppervlakte mag er één extra klant per 25 vierkante meter komen, met een maximum van vijftig klanten tegelijkertijd per winkel.
Er was enige verwarring over de ingangsdatum; er werden in media twee data genoemd, maar het geldt dus per dinsdag 16 maart. De reactie van brancheorganisatie INretail lees je via deze link.
'Britse variant'? Verbod op vluchten vanuit Verenigd Koninkrijk vervalt...
Een opmerkelijke toch, zo lijkt het. Waar we tijdens de persconferentie nog volop gewaarschuwd werden voor 'de Britse variant' blijkt het verbod te vervallen op vluchten en bootreizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Want: de Britse variant van het coronavirus is al zodanig in Nederland verspreid, dat het verbod volgens het ministerie geen toegevoegde waarde meer heeft. Dinsdag om 00.00 uur gaat het in.
Reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland afreizen, moeten voor vertrek nog wel een negatieve coronatest kunnen tonen. Bij aankomst geldt een dringend advies om tien dagen in quarantaine te gaan.
Voor Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika geldt nog wel een vliegverbod vanwege de virusvarianten die daar zijn aangetroffen. Deze reisbeperkingen gelden nog tot in ieder geval 1 april.
Horecaondernemer Won Yip: 'Geen vertrouwen meer in overheid'
Boos is-ie. Won Yip. De topondernemer met horecazaken in Amsterdam en Scheveningen is zijn vertrouwen in de overheid compleet verloren. ,,Ik geloof niet in ‘hier heb je een zak met geld en zoek het verder maar uit’. Zo werkt het niet. Wij zijn geen ondernemer geworden om steun te ontvangen. Compensatie, dat klinkt al anders. En de afrekening van de NOW en TVL, dat wordt een drama."
Bekijk (en lees) hier ons interview met Won Yip over hoe de overheid de coronacrisis had kunnen (of moeten) aanpakken.

Persconferentie-Rutte: alle maatregelen op een rij
- De harde lockdown blijft van kracht tot en met 30 maart
- En dat is dus inclusief avondklok. Alleen tijdens de verkiezingen geldt de avondklok niet.
- Het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt verlengd tot 15 april
- Terrassen blijven dicht tot 31 maart
- Voor winkelen op afspraak zijn nieuwe regels per 16 maart: in winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter blijven volgens de huidige afspraken maximaal twee klanten welkom; daarboven wordt de norm 1 klant per 25 vierkante meter met een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel.
Bekijk hier de video die wij even vóór de persconferentie met demissionair premier Rutte maakten.
MKB-Nederland: 'Langer dicht betekent dat overheidssteun uitgebreid moet worden'
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld dat ondernemers in de gesloten sectoren op korte termijn hun deuren niet mogen openen. ‘Langer dicht betekent dat de overheidssteun uitgebreid moet worden, omdat veel ondernemers anders de eindstreep niet halen.’ Goed is dat het kabinet nu voor het eerst enig zicht biedt op een gedeeltelijke heropening van de economie vanaf eind maart, met de opening van de terrassen en meer mogelijkheden voor de detailhandel, stellen de ondernemersorganisaties in een persbericht.
Lees hier de volledige reactie van MKB-Nederland en VNO-NCW.
KHN: 'Iets perspectief is absoluut beter dan in het duister tasten'
Het is fijn dat er perspectief wordt geboden aan de horeca, maar het is onvoldoende, vindt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Het is een stap, maar wel een heel kleine stap. Absoluut onvoldoende. We moeten ervoor waken dat het kabinet denkt dat met het openen van de terrassen 'de horeca' is geholpen", zegt de directeur van KHN.
Volgens Beljaarts zijn er veel horecazaken die geen terras hebben. Ook zullen de ondernemers die wel een terras hebben, veel minder omzet kunnen maken dan normaal. De Jonge zei tijdens de persconferentie al dat er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras komt. Beljaarts is ,,wel blij dat er nu iets van perspectief wordt geboden, want dat is absoluut beter dan in het duister tasten.''
De branchevereniging voor de horeca blijft in gesprek met het kabinet. Zo staat er woensdag weer een overleg op de planning.

INretail: aanpassing kopen op afspraak was nodig
Brancheorganisatie non-food INretail vindt het 'goed nieuws' dat de regels voor kopen op afspraak vanaf dinsdag 16 maart worden aangepast naar één klant per 25 vierkante meter. 'Dit was hard nodig, omdat de regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels. De retail weer veilig heropenen is de enige echte oplossing voor het omzetprobleem. De aangekondigde aanpassing van kopen op afspraak is goed, maar nog steeds een tussenstap'.
'Het kabinet zet een stap in de goede richting, maar de enige echte oplossing is het weer volledig heropenen van de winkels en dat kan veilig. Dat hebben we al acht maanden bewezen.'
INretail heeft de Nederlandse staat vandaag gedagvaard en de rechter uitgelegd, waarom zij per direct heropening van winkels eist. De rechter doet uiterlijk vrijdagochtend 10.00 uur uitspraak. Lees daar meer over via deze link.
Per 31 maart mogelijk ruimte voor terrassen - en andere sectoren?
Aangezien er vanaf 31 maart mogelijk ruimte voor terrassen komt, kwam tijdens de persconferentie-Rutte ook aan bod of dat betekent dat andere sectoren per dan mogelijk ook verder open kunnen. Veel sectoren hebben immers een plan gepresenteerd om zo veilig mogelijk open te kunnen. Waarom noemt het kabinet dan alleen de mogelijke versoepeling voor de horeca?
,,De meeste sectoren kunnen het zo veilig organiseren dat je zou denken dat alles wel open kan. Maar een deel van die contacten verloopt niet veilig, hoe goed je het ook probeert te organiseren. Dat is geen verwijt, maar een constatering", aldus De Jonge. ,,We nemen risico's, dat weten we. Maar geen onverantwoorde risico's, zodat de zorg straks niet overbelast raakt. De situatie nu is erg kwetsbaar."

Negatieve reisadvies naar buitenland verlengd tot 15 april
Het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland is inderdaad verlengd tot 15 april, zoals eerder al doorsijpelde via 'de wandelgangen'. Demissionair premier Rutte stelde te hopen dat tijdens de volgende persconferentie, op 23 maart, een perspectief te kunnen schetsen voor reizen in de mei- en zomervakantie.
Via deze link de reacties van toerisme-ceo's Judith Eyck (Zoover/Vakanties.nl) en Elske Doets (Doets Reizen).

En hierom blijft avondklok van kracht
Experts schatten dat de avondklok in combinatie met de visiterestricties het coronavirus met zo'n 10 procent remt. Ondertussen zijn contactberoepen wel weer aan de slag gegaan, is het onderwijs deels heropend, kan winkelen op afspraak weer, maar zitten Nederlanders nog altijd met de heftige beperking van hun vrijheid om naar buiten te gaan.
En dat zit partijen op het Binnenhof ook niet lekker. ,,Dat het helpt bij de bestrijding van het virus is belangrijk natuurlijk”, zegt een coalitiebron. ,,De experts adviseren het, dat is ook het enige argument dat geldt. Niet dat mensen ‘meegroeien’ zoals de minister zei.” Demissionair minister Grapperhaus verwees naar substantieel draagvlak voor de maatregel, maar volgens de laatste uit een reeks RIVM-peilingen scoren de avondklok en de thuisbezoekregels het laagste van alle maatregelen en voorschriften. Aan de enquête deden ruim 54.000 mensen mee.
De avondklok wordt verlengd tot en met de nacht van 30 maart, maakte demissionair premier Rutte vanavond bekend.

Persconferentie-Rutte: alle maatregelen op een rij
- De harde lockdown blijft van kracht tot en met 30 maart
- En dat is dus inclusief avondklok. Alleen tijdens de verkiezingen geldt de avondklok niet.
- Het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt verlengd tot 15 april
- Terrassen blijven dicht tot 31 maart
- Voor winkelen op afspraak zijn nieuwe regels per 16 maart: in winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter blijven volgens de huidige afspraken maximaal twee klanten welkom; daarboven wordt de norm 1 klant per 25 vierkante meter met een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel.
Demissionair minister De Jonge biedt perspectief: mogelijk rond Pasen versoepelingen, mits...
Demissionair minister De Jonge waarschuwde in de persconferentie voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus, maar durfde het toch ook aan perspectief te bieden: als we ons houden aan de corona-afspraken en de R blijft rond 1, dan zijn rond Pasen verdere versoepelingen weer mogelijk. De Jonge doelt daarmee op het openen van terrassen en meer ruimte voor de detailhandel.
Rutte kondigt wijzigingen in 'winkelen op afspraak' aan
Demissionair premier Rutte vertelde tijdens de persconferentie dat er voor het 'winkelen op afspraak' toch een en ander gaat veranderen, en dat per 16 maart: voor winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter blijven volgens de huidige afspraken maximaal twee klanten welkom, maar daarboven wordt de norm 1 klant per 25 vierkante meter met een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel. Het timeslot van minimaal tien minuten, winkel alleen en minimaal vier uur tussen het maken van een afspraak en het winkelen zelf.

'Geen nieuwe versoepelingen, wel correcties en kleine aanpassingen'
Demissionair premier Rutte stelde zojuist tijdens de persconferentie dat op basis van cijfers van het OMT het niet verstandig is nieuwe versoepelingen vanaf 16 maart aan te kondigen, maar 'wel correcties en kleine aanpassingen'. De besmettingscijfers en bezetting in ziekenhuizen zijn stabiel, maar op een te hoog niveau.
Rutte kondigde aan dat alle coronamaatregelen worden verlengd tot 30 maart.
Dit vertelde Mark Rutte ons nog voor de persconferentie
CBS: recordaantal ondernemers stopte
Het aantal ondernemers dat er vorig jaar mee stopte, is voor het eerst in tijden fors gestegen: 140.000 en dat is 20 procent meer dan een jaar eerder en het hoogste aantal sinds 2007 meldt het CBS.
Zo sloten 470 restauranthouders de deuren, ongeveer 10 procent meer dan een jaar eerder en 450 cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen. Het aantal bedrijfsopheffingen nam vooral in het derde en vierde kwartaal een flinke spurt. Dat zou te maken kunnen hebben met de gedeeltelijke lockdown die het kabinet halverwege oktober afkondigde voor de horeca.
De blog van Jan Meerman, INretail-voorzitter: 'Ze weten niet wat ze ondernemers aandoen. Ik snap het als winkels open gaan'
Ook kleine reisondernemers luiden nu de noodklok
De reisbranche met kantoor aan huis komt voor geen enkele overheidsregeling in aanmerking. Cristina Fernandes en Barbara Mazzotta van Realtours luiden de noodklok en maakten deze video met een oproep aan de politiek, en dan met name Rutte, Hoekstra en Keijzer. ,,Geef ons een eenmalig compensatiebedrag, zodat we het tot de zomer kunnen uitzingen.”
Bekijk hieronder de video en/of klik op de link voor het gehele artikel.
Drie uur voor de persconferentie: dit is wat we denken te weten
Vanavond om 19.00 uur is er de persconferentie-Rutte en met wat er uit 'de wandelgangen' intussen is doorgesijpeld zijn dit de voor ondernemers belangrijke en verwachte mededelingen op rij:
De avondklok wordt verlengd tot 30 maart.
Het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot 15 april.
Terrassen blijven dicht, in ieder geval tot en met Pasen.
Het winkelen op afspraak blijft intact.
OMT-lid De Jong: 'Als terrassen leiden tot minder samenscholingen, dán openen'
Als het openstellen van terrassen zou leiden tot minder samenscholingen dan kan het een goed idee zijn om deze te openen, stelt AMC-viroloog en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong op AT5. Maar ook: ,,De Engelse mutatie neemt langzaam de andere varianten over, dat is ook reden van zorgen. Als je puur naar deze data kijkt, dan is er geen ruimte voor versoepelingen. Maar je kijkt ook naar de samenleving, dan is daar wel reden voor. Het is altijd een afweging tussen risico's."
Bekijk via deze link de video met De Jong.

Terrassen waarschijnlijk tot Pasen gesloten
Het lijkt er sterk op dat het kabinet voor versoepelingen van de coronamaatregelen vooral naar volgende maand kijkt. De avondklok wordt waarschijnlijk verlengd tot 30 maart, de hbo’s en universiteiten blijven ook nog tot dan op slot. Tijdens de persconferentie van vanavond zal het gaan over Pasen, de meivakantie en de zomer, zo verwacht AD.
De waarschijnlijke besluiten op een rij: de avondklok wordt verlengd tot 30 maart, het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot 15 april, de hogescholen en universiteiten blijven nog zeker tot 1 april dicht. Dat geldt ook voor de terrassen, die waarschijnlijk tot Pasen gesloten zullen blijven. Veel meer ruimte voor detailhandel wordt ook niet voor april verwacht, hooguit rekt het kabinet de 'kopen op afspraak-regeling' voor grote winkels al eerder wat op.
Kabinet werkt aan bewijs van niet-besmettelijkheid voor meer vrijheden
Een bewijs van niet-besmettelijkheid om mensen meer vrijheden te geven. Dat is waar het kabinet momenteel aan werkt. Zo'n coronapaspoort biedt meer vrijheden voor gevaccineerden, mensen die zich hebben laten testen of mensen die onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. NOS meldt dat mensen met zo'n bewijs weer naar concerten, festivals of de bioscoop kunnen.
Het wordt nu 'technisch en juridisch' mogelijk gemaakt zodat het coronapaspoort ingevoerd kan worden als de discussie hierover is afgerond. Coronaminister Hugo de Jonge zegt dat er nog wel wat vragentekens zijn. Zo moet er nog worden vastgesteld of gevaccineerden geen rol hebben in verspreiding van het coronavirus. ,,En wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect", zegt de minister. ,,Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten."
De Jonge zegt dat er al een app bestaat die een code van een testbewijs op je telefoon kan maken. ,,We kunnen die app zo aanpassen dat deze eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs. Zaak is daarbij wel dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is."
Uitspraak kort geding INretail komt uiterlijk vrijdagochtend
De uitspraak van de rechter in het kort geding dat is aangespannen door INretail komt uiterlijk vrijdagochtend. De winkeliersvereniging hoopt de heropening van niet-essentiële winkels bij de Staat af te dwingen.
Je leest hier het complete artikel over de gang van INretail naar de rechter.

Winkeliersvereniging INretail 'met pijn in de buik' bij de rechter
Winkeliersvereniging INretail staat met 'pijn in de buik' bij de rechter in Den Haag om via een kort geding heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden.
De advocaten stellen dat er 'ongekende schade' wordt aangericht bij winkeliers door de coronamaatregelen van de overheid. ,,Het lot van deze retailers is in handen van de rechtbank." Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Dat kost volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.
Via deze link lees je het gehele artikel hierover.
SER: Testbewijs voor versneld en veilig open als tijdelijke maatregel
Om delen van de samenleving zo snel mogelijk weer open te stellen, zouden negatieve testbewijzen als toegangsbewijs voor bijvoorbeeld bioscopen en festivals een goede oplossing kunnen zijn. Dat stelt de Denktank Coronacrisis, met daarin de Sociaal-Economische Raad (SER). Wel zou het hierbij volgens de experts om een tijdelijke maatregel moeten gaan. Het advies wordt maandag aangeboden aan het kabinet.
,,Van deze inzet moet weer worden afgestapt zodra dit veilig en verantwoord kan", aldus de SER. ,,De inzet van testbewijzen is onderdeel van een set aan veiligheids- en gedragsmaatregelen. Denk aan goede ventilatie, een buitensituatie, afstand houden, handhygiëne, op een vaste plek zitten, en een mondkapje dragen." De SER pleit voor de ontwikkeling van een richtlijn ‘die laat zien hoe hoog het risico is op besmetting bij een activiteit, en of op basis daarvan een testbewijs ingezet zou moeten worden’.
Wopke Hoekstra vandaag live op De Ondernemer Facebook en LinkedIn
CDA-lijsttrekker en demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra is vandaag studiogast in het Ondernemershuis in Den Haag. Het live vraaggesprek met hem en ONL-voorzitter Hans Biesheuvel is van 12.30 tot 13.15 uur te volgen op onze social media-kanalen Facebook, LinkedIn en op onze website.
Horecaondernemer Won Yip: 'Afrekening NOW en TVL wordt een drama'
Hij is boos. Won Yip, topondernemer met horecazaken in Amsterdam en Scheveningen, is zijn vertrouwen in de overheid compleet verloren. Vanaf de eerste lockdown tot eind vorig jaar is Won Yip met collega-horecaondernemers continu in de weer geweest om oplossingen te bedenken. Tijd en geld hebben zij erin gestoken om protocollen en andere ideeën te ontwikkelen. Er kwam geen enkele reactie van de overheid.
'De NOW en TVL. Ik geloof niet in 'hier heb je een zak met geld en zoek het verder maar uit'. Zo werkt het niet. Wij geen ondernemer geworden om steun te ontvangen. Compensatie, dat klinkt al anders. En de afrekening, dat wordt een drama'.
Bekijk hieronder ons video-interview met Won Yip, ook te bekijken (en te lezen) via deze link.
'Negatief reisadvies buitenland verlengen tot 15 april'
Het kabinet lijkt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april te gaan verlengen, melden ingewijden aan het AD. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben.
In november werd voor de meeste landen een negatief reisadvies afgegeven. Alleen voor het Caribisch deel van het koninkrijk gold dat toen nog niet. Vanaf half december zette het kabinet alle landen in de wereld op ‘code oranje’. Demissionair premier Rutte zou maandag wel willen aangeven dat - als het beter gaat met het aantal coronabesmettingen - meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer.
Lees via deze link wat de ceo's Judith Eyck (Zoover/Vakanties.nl) en Elske Doets (Doets Reizen) van de mogelijke verlenging vinden.
Van Weyenberg (D66): 'Betaling uitgestelde belastingen doorschuiven naar 2022'
In de talkshow De Ondernemer Kiest, via deze link te bekijken, pleit D66-kamerlid Steven van Weyenberg voor het doorschuiven van het betalen van uitgestelde belastingen naar 2022. Het zou vanaf oktober dit jaar via een regeling moeten gaan gebeuren, maar Van Weyenberg wil dat beginpunt dus later. ,,We moeten nu al aangeven dat schulden niet vanaf oktober 2021 maar vanaf oktober 2022 moeten worden terugbetaald. Dan heb je ruim een jaar om eerst een klein beetje op adem te komen. Volgens mij hebben ondernemers dat verdiend”, vertelt hij in de talkshow.
Demissionair premier Rutte: 'Of er meer kan? Ik ben nu niet hoopvol'
'Als ik cijfers nu zie, ben ik niet heel optimistisch', vertelt demissionair premier Mark Rutte ons in aanloop naar de persconferentie van 8 maart. 'Misschien gebeurt er nog iets, maar ben nu niet hoopvol'. In deze video reageert Rutte onder meer ook op de rechtszaken van INretail (maandag) en Koninklijke Horeca Nederland, een OMT met ondernemers en of zijn VVD nog wel dé ondernemerspartij is.
Avondklok mogelijk nog de hele maand maart
Onze collega's van het AD melden dat de avondklok in ieder geval de volle maand maart nog van kracht blijft. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het bericht over de avondklok is doorgesijpeld na het Catshuisoverleg zaterdag, wat ook breder niet geleid lijkt te hebben tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid.
Maandag kort geding INretail tegen de Staat
Brancheorganisatie INretail eist via de rechter heropening van winkels, het kort geding is in de ochtend van de dag van de persconferentie, maandag 8 maart. ,,Het kan volgens de eigen routekaart van de overheid en het kan veilig. Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. Ook in het buitenland zijn winkels weer open. De sluiting was een extra verzwarende maatregel bij het scenario ‘zeer ernstig’ en is nu disproportioneel', stelt INretail. Via deze link lees je het gehele artikel hierover.
