Bekijk de video:
TALKSHOW 'DE ONDERNEMER KIEST': WIE IS WIE?
Judith Tielen (VVD), was eigenaar van een adviesbureau en had verschillende banen in het bedrijfsleven voordat zij in 2017 plaatsnam in de Tweede Kamer.
Steven van Weyenberg (D66) bekleedde verschillende topfuncties bij de rijksoverheid voordat hij in 2012 in de Kamer kwam.
Paul Smeulders (GroenLinks) combineerde jarenlang een baan als wethouder in Helmond met de rol van adviseur bij Natuurmonumenten. Sinds 2018 in de Kamer.
Hans Biesheuvel, gastheer en voorzitter van ONL voor ondernemers.
Doorbetaling loon bij ziekte van 2 naar 1 jaar
Het manifest van ONL benoemt het: minder regels voor werkgever en werknemers. En daar is iedereen het over eens. Een mkb-bedrijf kun je niet vergelijken met een grote corporate die HR-adviseurs in de dienst heeft. VVD en D66 willen het financiële risico van doorbetaling van loon bij ziekte van de werknemer terugbrengen van twee naar één jaar. Van Weyenberg vertelt in de talkshow onder meer: ,,Voor elke ondernemer die ik spreek is loondoorbetaling bij ziekte het eerste, tweede en derde pijnpunt. Ze zijn bang daardoor kopje onder te gaan. Ondernemers willen niet na hoeven denken over regels als ze aan het knippen zijn of op een ladder hun werk doen..”
Tielen: ,,Werkgevers en werknemers zijn samen een bedrijf aan het runnen. Samen maken zij klanten blij. Het is heel ingewikkeld als blijkt dat je tegenover die werknemer komt te staan terwijl je denkt dat je alles hebt geregeld. Dat is de grootste angst voor ondernemers. GroenLinks wil ondernemers financieel steunen bij doorbetaling voor zieke werknemers."
Smeulders onderschrijft de regeldruk: ,,Als overheid bemoei je je pas met de arbeidsmarkt als het niet goed gaat. Maar dat moet permanent gebeuren: een leven lang ontwikkelen, loopbaanbegeleiding, hoe kun je mensen omschalen naar een andere sector. Wij willen een veel actiever arbeidsmarktbeleid van de overheid.” Van Weyenberg: ,,Van een leven lang leuteren naar een leven lang leren.”
Lees ook: Verkiezingsuitslag: VVD wint, D66 met stip op twee
Rechtspositie en ruimte voor zzp-ondernemers
ONL-voorzitter Hans Biesheuvel zag zzp-ondernemers tot aan corona fantastisch draaien. ,,Daarna werd het in één klap voor veel zelfstandigen moeilijk. Voor de toekomst moeten er goede afspraken worden gemaakt. De zzp-ondernemer is niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie.”
,,De zelfstandige staat er in Den Haag niet goed op en dat baart me zorgen. Aan de onderkant hebben we het over schijnzelfstandigheid", vertelt Van Weyenberg. ,,Je kunt iemand niet 4 euro per uur betalen en hem een zelfstandige noemen. Je moet uit vrije wil kunnen kiezen hoe je wilt werken, met onderhandelingsmacht tegenover de opdrachtgever.”
De VVD pleit met D66 voor een fiscaal juridische rechtspositie voor de zzp-ondernemer. ,,Na de crisis hebben we juist enorm behoefte aan zelfstandigen die kansen zien en innoveren. Ze staan voorop om te zorgen dat de economie op gang komt. Daarom moeten we nu de zzp herkenbaar te maken. Als iemand zegt: ‘ik weet welke risico’s bij het ondernemerschap horen en ik wil dat risico dragen’, dan moet dat kunnen. Een zzp-ondernemer moet zelf kiezen welke opdrachten hij of zij aanneemt en voor welke tarieven. Als we dat vastleggen kunnen we ook de discussie over schijnzelfstandigen oplossen.”
Laat zzp-ondernemers eerst op gang komen en het eerste jaar liquiditeit opbouwen, daarna kunnen ze zelf beslissen over zaken als arbeidsongeschiktheid, pensioen en scholing
Judith Tielen (VVD)
Sociale zekerheid voor werkenden
GroenLinks zet breed in. Smeulders: ,,Wij willen naar een stelsel van sociale zekerheid voor alle werkenden. Voor iedereen een arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat veel zzp-ondernemers nu niet hebben. Iedereen denkt dat overkomt me niet, totdat het jou overkomt. Je gaat relaxter met de discussie over wel of niet zzp-ondernemer om als er een bodem is voor iedereen, waar je niet onder kunt gaan.”
Sociale zekerheid is ook voor D66 belangrijk: een basisverzekering voor iedereen, pensioen mag je zelf inrichten. VVD wil zzp-ondernemers zelf laten beslissen: ,,Laat zzp-ondernemers eerst op gang komen en het eerste jaar liquiditeit opbouwen, daarna kunnen ze zelf beslissen over zaken als arbeidsongeschiktheid, pensioen en scholing.”
Als de TONK er straks is en een gemeente zegt dat ze er niet genoeg geld voor hebben, zorgen wij dat er meer geld voor beschikbaar wordt gesteld
Steven van Weyenberg (D66)
Schrappen partnertoets: gemeenten kunnen het niet aan
Het schrappen van de partnertoets, waarom houdt de coalitie die toets nog in stand? Van Weyenberg: ,,Het ligt iets anders. Er komt een nieuwe regeling die hetzelfde moet doen maar met het hele gezin rekening houdt. Wij zeiden maanden geleden al: als het kan, moet die toets er nu af. Toen kregen we van de gemeenten te horen dat ze het niet konden uitvoeren. Ze zijn de TONK aan het maken en kunnen het schrappen van de partnertoets er niet bij hebben. Dan ga ik niet voor stemmen in de wetenschap dat het niet gebeurt. Als de TONK er straks is en een gemeente zegt dat ze er niet genoeg geld voor hebben, zorgen wij dat er meer geld voor beschikbaar wordt gesteld.”
Biesheuvel krijgt signalen dat gemeenten nog niet klaar zijn voor de TONK. van Weyenberg daarover: ,,Liever nu nog wat vertraging dan een andere regeling die pas in juli klaar zou zijn.” Tielen: ,,Als je terugkijkt over het jaar zijn een aantal massaregelingen met heel veel geld opgediend. Nu is er meer behoefte aan maatwerk, dat is lastiger. Het is verdedigbaar dat TONK meer tijd kost. We proberen iedereen door de crisis heen te krijgen.”
Wij willen naar een stelsel van sociale zekerheid voor alle werkenden. Voor iedereen een arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat veel zzp-ondernemers nu niet hebben
Paul Smeulders (GroenLinks)
Rapport Borstlap blijft liggen
ONL heeft voor de crisis input geleverd voor het rapport van de commissie Borstlap waarin regulering van werk centraal staat. Van opvolging van de aanbevelingen (die met elkaar in verband staan) is het door corona nog niet gekomen. Hoewel de meeste partijen delen van het rapport hebben overgenomen in hun verkiezingsprogramma’s.
Smeulders: ,,Ik denk dat je geen enkele politieke partij kunt verwijten ergens voor te staan. GroenLinks is de enige partij die het goedkoper maakt voor werkgevers om mensen in dienst te nemen. Met een breed kabinet kunnen we de komende vier jaar een nieuwe economie na de crisis opstarten en de situatie van werkgevers, werknemers en zzp-ondernemer borgen."
D66: terugbetalen schulden uitstellen naar oktober 2022
Tielen stelt dat het rapport Borstlap balans probeert aan te brengen zodat de arbeidsmarkt wendbaarder wordt. ,,Dat is nodig. Flex werken moet niet doorslaan, maar vaste banen ook niet.” Van Weyenberg: ,,Je moet allebei doen. Doorgeslagen flexibiliteit aan werknemerskant kun je alleen maar oplossen als je ruimte biedt aan zelfstandigen en kleine ondernemers laat durven om mensen aan te nemen. Maar de crisis duurt langer. We moeten wel dit jaar door zien te komen. We moeten nu al aangeven dat schulden niet vanaf oktober 2021 maar vanaf oktober 2022 moeten worden terugbetaald. Dan heb je ruim een jaar om eerst een klein beetje op adem te komen. Volgens mij hebben ondernemers dat verdiend.”
Lees ook: Dit vertelde Mark Rutte ons nog voor de persconferentie