Nieuws Maatregelen
Ook Kapper Sonja ziet het (bijna) niet meer zitten
Bijna drie jaar geleden besloot kapster Sonja Prenen voor zichzelf te beginnen. Met twintig jaar ervaring in loondienst bij kapsalons, zou dat moeten lukken. Ze kocht met haar man een ander huis, verbouwde de garage tot kapsalon met twee stoelen en opende in oktober 2018 haar eigen zaak: Kapper Sonja. Simpel en duidelijk, zonder poespas. Na ruim zes weken in de tweede lockdown, begint de angst en onzekerheid toe te slaan. Het totaal ontbreken van overheidssteun breekt haar op, zowel financieel als emotioneel.

Ook kapster Sonja Prenen pleit voor overheidssteun, en snel ook. 'Iedereen denkt dat wij overheidssteun krijgen, maar dat is dus niet zo'. Foto's: Kees Bennema.
Sonja Prenen, kapster in Breda. Een optimistisch en realistisch mens, hardwerkende ondernemer, maar het totaal ontbreken van enige overheidssteun breekt haar nu op, zowel financieel als emotioneel. ,,Ik snap heel goed dat ik dicht moest. De regering moet nu eenmaal strenge maatregelen treffen. Maar dan zou het toch wel heel fijn zijn als daar een geldelijke compensatie vanuit de overheid tegenover stond.”
Tijdens de eerste lockdown ontving ze één maand een uitkering in het kader van de TOZO-regeling. In de huidige lockdown komt ze niet in aanmerking voor een steunbedrag. Dat heeft alles te maken met de partnertoets. ,,Iedereen denkt dat wij overheidssteun krijgen, maar dat is dus niet zo."
Lees ook: Kappers slaan alarm om spelregels lockdown: ‘We krijgen helemaal niets’
ANKO: Pensioenpot opeten komt veel voor
Gonny Eussen, woordvoerder van brancheorganisatie ANKO, herkent dit: ,,Veel kapsters hebben inderdaad een partner met een inkomen. Dat wil niet zeggen dat dit ook voldoende is voor alle kosten die het gezin heeft. Wij pleiten in Den Haag dan ook voor afschaffing van of een gestaffelde partnertoets. Dat zou veel eerlijker zijn.”
Prenen hierover: ,,Wij kunnen op zich onze vaste lasten nog betalen en eten kopen. Maar alle ‘extra’ dingen, dat lukt niet meer. Wij hebben twee schoolgaande kinderen die komend schooljaar allebei een hbo-studie beginnen. Onlangs bleek dat mijn dochter een bril nodig heeft; tja, daar hebben we dan even geen geld voor, maar dat kan natuurlijk niet. Al dit soort kosten moet ik uit mijn pensioenpot halen.” Ook dit is iets dat ze bij de ANKO heel veel horen.
"Wij pleiten in Den Haag dan ook voor afschaffing van of een gestaffelde partnertoets. Dat zou veel eerlijker zijn”
'Hoezo ‘we doen het samen’?!'
Ondertussen bekruipt Prenen het gevoel dat de Haagse kreet ‘we doen het samen’ niet voor haar geldt. ,,Ik neem de maatregelen heel serieus, maar begrijp af en toe echt de logica ervan niet. In mijn kleine salon, waar ik vóór de lockdown telkens één klant toeliet, alles desinfecteerde, een mondkapje droeg en waar mogelijk 1,5 meter afstand hield, is al die tijd echt niemand besmet geraakt. Toch moet ik dicht en ergens snap ik dat ook. Tegelijkertijd kun je bij wijze van spreken tien keer op een dag naar de supermarkt gaan als je dat leuk vindt! Op zulke momenten zakt bij mij de moed weleens in de schoenen.”
Druk van klanten is groot
Prenen wordt dagelijks gebeld door klanten met het verzoek of ze ‘toch niet even kan komen om te knippen’. Laatst belde een man die haar via via gevonden had met deze vraag. ,,Hij voegde eraan toe ‘of vind je dat een onbeschofte vraag?’, schetst Prenen. ‘Ja, dat vind ik het. Weet u wel wat het met mij doet?!’ Ik raak daar steeds meer geïrriteerd over. Mensen denken vooral aan zichzelf en niet aan wat het met een kapster doet dat ze haar werk niet meer kan doen.”
Nog buiten het feit dat illegaal knippen een boete van 4000 euro oplevert voor de kapster en 400 euro voor de betreffende klant, denkt geen haar op het hoofd van Prenen eraan om dat te gaan doen. ,,Maar het wordt wel steeds lastiger om, zonder enige steun, daar weerstand aan de bieden.” ,,Heel herkenbaar dit”, aldus Eussen, ,,de druk vanuit klanten is heel groot.”
Lees ook: Illegaal knippen om te overleven, kappersbond Anko begrijpt het
Kappers naar het Binnenhof
Afgelopen donderdag stond Eussen met haar collega’s bij het Binnenhof met een kappersstoel. Ze nodigden de politici uit om plaats te nemen in die stoel, waarbij ze in plaats van in de spiegel in de ogen van wanhopige kappers keken op een beeldscherm. ,,Dat kwam wel binnen bij de politici”, merkte Eussen. ,,In het debat dat volgde zijn er kamerbreed vragen over gesteld. Dat hebben we dan in elk geval al bereikt. Nu nog een regeling. Wat ons betreft in de vorm van een eenmalige gift of desnoods een voorschot op de regelingen die in maart van kracht worden. Het water staat de kapsters echt aan de lippen.”
Kapster Sonja weet ondertussen niet meer wat ze moet doen en overweegt te stoppen. ,,Dat wil ik natuurlijk helemaal niet, maar zo doorgaan kan ook niet. Nogmaals: iedereen denkt dat wij overheidssteun krijgen, maar dat is niet zo. Toen ik op 14 december de laatste klant heb geknipt, ben ik mijn huis in gegaan en tot op heden niet meer teruggegaan naar mijn salon. Ik weet dat het opgeruimd moet worden en rommel is niks voor mij, maar ik kan het gewoon nog niet opbrengen om te gaan opruimen.”