Nieuws Maatregelen

Leegstand binnensteden: zes EZ-wethouders luiden noodklok bij Wiebes en Keijzer

De wethouders Economische Zaken van verschillende grote steden maken zich ernstig zorgen om de leegstand in binnensteden door de coronacrisis. Ze luiden de noodklok in een brief aan minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer.

Femke van Rooijen 19 december 2020

Winkelstraat lockdown leegstand corona

Foto: Angeliek de Jonge/AD.

‘We willen voorkomen dat we door de crisis eerst een onnodig grote achterstand oplopen, alvorens we met herstel aan de slag gaan’, schrijven de wethouders in de brief. Ze doen een dringend beroep op het kabinet om hierin samen te werken met de grote steden, schrijft het AD.

De wethouders van Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Den Haag en Groningen maken zich zorgen over de binnensteden, die in de eerste maanden van de crisis zwaar getroffen werden. Ze verwachten dat de huidige lockdown een nog grotere impact zal hebben, wat in snel tempo kan leiden tot meer leegstand in de binnensteden.

Lees ook: Hans van Tellingen: 'Kabinet, red de winkelier en sta afhalen aan de deur toe'

'Risico te groot dat vastgoed in ongewenste handen komt'

Volgens de wethouders hebben gemeenten weinig invloed op waar die leegstand zich voordoet. „We hebben onvoldoende instrumenten om hierop te kunnen sturen”, stelt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure. „We vinden het risico te groot dat dit vastgoed in ongewenste handen komt en er verloedering intreedt. Dit tast het unieke karakter van grote binnensteden aan.”

De wethouders vragen de minister in hun brief om meer ruimte om na de lockdown te experimenteren, om zo het perspectief voor ondernemers te verbeteren. ‘Wij willen samen met u aan de slag met een grootstedelijke agenda om de juiste mix van maatregelen en instrumenten te bewerkstelligen en te zoeken naar maatwerk en experimenteerruimte.’ Binnenkort wordt de minister uitgenodigd voor een gesprek waarin de wethouders het willen hebben over concrete maatregelen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.