Nieuws Maatregelen
Nachthoreca draait overuren richting De Nacht Staat Op: 'Niet legaal, wel legitiem'
,,Ik vind het spannend. Opwindend ook wel. Eindelijk weer eens dat gevoel waar we zo van houden.” Het is het antwoord van Eelko Anceaux op de vraag of gevoel regeert in de aanloop naar komende zaterdagnacht. De oprichter van De Marktkantine in Amsterdam staat aan de vooravond van De Nacht Staat Op, de grote protestactie onder nachtclubs. ,,Het is niet legaal wat we gaan doen, maar wel legitiem. En daarom voelt dit goed.”

De Marktkantine was vol tijdens de laatste Amsterdam Dance Event. Fotoarchief Marktkantine
Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen
Het is precies een week geleden dat ‘De Nacht Staat Op’ het levenslicht zag en sinds dat moment draaien de eigenaren van de betrokken nachtclubs overuren om alles voor zaterdag geregeld te hebben. De deuren van je club openen is namelijk een koud kunstje, maar de juiste mensen bij elkaar krijgen voor een strak georganiseerde avond is een heel ander verhaal. Helemaal nu veel (nacht)horecabazen hun mensen richting andere branches zagen vertrekken.
Beveiligingsbedrijven net als nachthoreca in problemen geraakt
Anceaux geeft aan dat hij op een avond als komende zaterdag zo’n zestig man personeel nodig heeft. ,,Wat we allemaal nodig hebben? Barkeepers, runners, clubmanagers, beveiligers, garderobepersoneel, technici voor licht en geluid en verkeersregelaars voor buiten het pand. Het grootste deel van deze krachten hebben we niet in vaste dienst en moet dus worden ingehuurd bij externe bedrijven. Een portier mag je niet eens zelf in dienst hebben en het is lastig om ze te vinden. Beveiligingsbedrijven zijn net als ons in de problemen geraakt door de maatregelen en zagen veel mensen vertrekken. Het was een flinke klus om iedereen bij elkaar te krijgen, maar het is gelukt.”
Eelko Anseaux, oprichter De Marktkantine. Foto: Prisma Compositional
"Mogelijk open tot middernacht.. Het is opnieuw een bevestiging dat de overheid de nachthoreca totaal niet serieus neemt"
Kantoormedewerkers trotseren spoelbakken tijdens De Nacht Staat Op
Robin Bekkers van poppodium Fluor uit Amersfoort weet precies waar Anceaux het over heeft. Om het aankomende feest genaamd Super Zwoel te organiseren, is er dag en nacht gebeld om het operationele team bij elkaar te krijgen. ,,We hebben veel gebruik gemaakt van uitzendbureaus speciaal voor horeca, maar ook een beroep gedaan op onze eigen kennissen en vrienden. We hebben mensen van kantoor zelfs zover gekregen dat zij zaterdag de spoelbakken gaan trotseren.”
Een deel van de opgetrommelde krachten steekt de handen op vrijwillige basis uit de mouwen voor Fluor. Het andere deel wordt betaald. Iets dat zal gebeuren uit de opbrengsten van de entreegelden. Bekkers: ,,In eerste instantie was het onze bedoeling om dit feest gratis toegankelijk te maken. Omdat we op social media echter al snel ontdekten dat dit wel heel erg veel mensen op de been zou brengen, hebben we toch besloten een entreeprijs van 7,50 euro te vragen. Zo voorkom je toch die extreme drukte voor de deur. De kaartjes gingen dinsdagavond in de verkoop en waren letterlijk binnen tien seconden uitverkocht. Het lijkt wel alsof we Justin Timberlake en Beyoncé hier op de planken krijgen.”
Robin Bekkers, programmeur poppodium Fluor. Foto: Mitchel Lensink
Super Zwoel begint zaterdagavond om 23.00 uur en duurt tot 05.00 uur. Dekkers heeft er zin in. En ondanks dat politie heeft aangegeven niet zullen handhaven, zegt hij op zijn hoede te zijn. ,,Dit voelt toch een beetje alsof je drop uit de snoepwinkel steelt.”
Gezag met een goede reden tarten tijdens De Nacht Staat Op
Anceaux geeft aan dat hij zaterdag tijdens zijn stijf uitverkochte avond met de bekende dj’s Joris Voorn en Olivier Weiter absoluut niet met een schuldgevoel zal zitten. ,,Wat we doen is niet legaal, maar wel legitiem. We zijn als nachthoreca genegeerd en geschoffeerd door de overheid. De nachthoreca was keer op keer de partij die als eerste werd gesloten en vaak werden we niet eens benoemd tijdens de persconferenties. Ik begrijp dat we het gezag tarten, maar het gebeurt met een goede reden. Bovendien hebben we ons door de jaren heen heel verantwoordelijk opgesteld als het gaat om overheidsmaatregelen en regelgeving. We zijn een goed georganiseerde bedrijfstak geworden dus ik voel me heel goed bij dit aanstaande protest. De nachtcultuur is ontzettend belangrijk voor de internationale uitstraling van de stad Amsterdam en moet simpelweg overeind gehouden worden.”
Mogelijke versoepelingen halen niets uit voor nachthoreca
Dat Haagse bronnen ondertussen melden dat de openingstijden voor de horeca met ingang van komende week zullen worden verruimd tot 00.00 uur en dat de anderhalve meter komt te vervallen, laat Anceaux overigens compleet koud. ,,Open tot middernacht.. Het is opnieuw een bevestiging dat de overheid de nachthoreca totaal niet serieus neemt. Dit wordt ook niet geaccepteerd. Wat er nu weer gebeurt, is de kern van dit hele verhaal. Men begrijpt het ook niet meer. Het draagvlak verkruimelt.”