Nieuws Maatregelen

Eendaagse festivals mogen na 13 augustus doorgaan onder strikte voorwaarden

Eendaagse festivals mogen na 13 augustus weer doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Het kabinet had festivals tijdelijk verboden wegens de snelle toename van het aantal besmettingen, maar sommige evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen toch weer doorgaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt. De festivals mogen in ieder geval tot 1 september doorgaan met hooguit 750 bezoekers.

Van onze redactie 2 augustus 2021

Rutte festivals overleg

Demissionair minister-president Mark Rutte op het Binnenhof voorafgaand aan het overleg over de coronacrisis. Foto: ANP

Het kabinetsbesluit is een domper voor organisatoren van grote festivals en duizenden Nederlanders die al een kaartje hadden voor een groot festival in augustus, zoals Dutch Valley en Tropikali. Het kabinet had het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd of deze eendaagse festivals verantwoord konden doorgaan. Dat lijkt nu niet het geval, zo laat Rutte weten. ,,Helaas is de situatie nu dat eendaagse festivals tot 1 september alleen onder strikte voorwaarden kunnen doorgaan’’, zegt Mark Rutte tegen het AD.

Volgens hem gaat het wel de goede kant op met het aantal coronabesmettingen in Nederland. ,,We zien gelukkig nog steeds dat het aantal positieve testen afneemt. We zien ook dat het aantal ziekenhuisopnames aan het ‘plateauen’ is. We verwachten dat het in de komende tijd gaat afnemen. Volgens het OMT zijn er daarom nu geen extra maatregelen nodig.’’

Het evenement moet tevens in de openlucht zijn, of de tent aan vier kanten open. De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Als dit voor festivals onhaalbaar is kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte. De financiële regelingen daarvoor worden verruimd, zo liet staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) afgelopen week al weten.

MyChannels Video ID: 241467

Financiële compensatie voor festivals die onhaalbaar zijn

Sinds vorig jaar april is vrijwel geen muziekfestival meer doorgegaan. Eerder rees de vraag bij festivalondernemers of een tweede festivalloze zomer het einde zou kunnen betekenen voor de unieke Nederlandse festivalcultuur. Organisatoren vrezen dat alleen de grote evenementen zullen overleven en de kleintjes het onderspit delven.

ID&T maakte in juli bekend stappen te ondernemen nadat nieuwe maatregelen tegen het coronavirus waren aangekondigd. Het is niet duidelijk of het kort geding nu doorgaat. ID&T Groep en een veertigtal mede-eisers laten via een persbericht weten dat de advocaat die de organisatoren bijstaat contact heeft opgenomen met de landsadvocaat om het OMT-advies en de onderbouwing van het besluit op te vragen. Op basis van die stukken zal ID&T besluiten of het kort geding wordt doorgezet.

ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1 Weekend Festival, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake.

Lees ook: ID&T is blij met extra coronasteun, maar nog altijd ontsteld om maatregelen

Alliantie van Evenementenbouwers reageert teleurgesteld op kabinetsbesluit

,,Met het verbod tot 1 september op evenementen zonder vaste zitplaatsen voor meer dan 750 bezoekers, krijgt de evenementenbranche weer een zware teleurstelling te verwerken", aldus de Alliantie. ,,Een hard besluit en uiteraard opnieuw een grote klap, een hele trieste constatering en bittere pil voor de branche die al zo lang gesloten is."

Wel is de Alliantie blij dat er op korte termijn duidelijkheid is verschaft door het kabinet. de beslissing. ,,Het garantiefonds en recent aangekondigde regeling zullen de financiële pijn moeten verzachten."

Op 13 augustus volgt een officiële persconferentie waarin het kabinet de plannen en regels voor de komende weken bekend zal maken.

"In september verwachten wij 55.000 bezoekers uit verschillende landen. Zij treffen voorbereidingen en maken kosten om erbij te zijn. Denk aan vluchten, hotels, vervoer. Er is nog veel onzekerheid"

ASOT-show van Armin van Buurens verwacht vooralsnog door te gaan in september

Festivalorganisator ALDA van ondermeer Armin van Buurens State of Trance (ASOT) vindt het jammer dat er een definitieve streep gaat door alle grote eendaagse festivals. Directeur en medeoprichter van ALDA, Allan Hardenberg: ,,De afgelopen weken waren pittig vanwege het constant hollen of stilstaan, de vele onzekerheden en het niet kunnen beantwoorden van vragen van bezoekers, artiesten, leveranciers en andere partners. Het kabinetsbesluit is een ontzettend bittere pil, maar geeft ons deels duidelijkheid. Toch is er ook nog veel onzekerheid.”

De festivalorganisator wil dan ook snel meer duidelijkheid over meerdaagse festivals na 1 september. Allan: ,,Op 4 en 5 september verwachten wij 55.000 bezoekers uit verschillende landen, waarvan meer dan de helft buitenlandse bezoekers. Zij treffen voorbereidingen en maken kosten om erbij te zijn. Denk aan vluchten, hotels, vervoer. We ontvangen dagelijks veel vragen, maar antwoorden hebben we op dit moment niet."

Lees ook: Meer geld beschikbaar voor door corona afgelaste evenementen

'Commerciële eendaagse festivals feitelijk van de baan deze zomer'

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) stelt dat met het kabinetsbesluit commerciële eendaagse festivals met maximaal 750 bezoekers feitelijk van de baan deze zomer. ,,Ken jij festivals met 750 mensen?” Is de retorische vraag van directeur Berend Schans in het AD ,,Ik niet. Zelfs op de kleinste festivals zijn minimaal 1500 mensen, maar de meesten zitten op minimaal tienduizend. Het is echt een heel pijnlijke dag.”

Schans verwacht dat alleen festivals die op subsidie draaien een programma voor 750 bezoekers kunnen rondkrijgen. ,,Zij hebben misschien de mogelijkheid het programma aan te passen, om op die manier toch wat artiesten en zzp’ers aan het werk te houden. Voor festivals die het van kaartverkoop moeten hebben, is dit geen optie. Het wordt voor de meeste festivals de tweede zomer die wegvalt. En heel spannend of ze dat kunnen opvangen.”

Lees ook: Veel festivalorganisatoren zetten noodgedwongen streep door 2021

De organisatie van Dynamo Metalfest dat jaarlijks plaatsvindt in Eindhoven noemt de beslissing van het kabinet 'belachelijk' en heeft via de website laten weten het evenement voor dit jaar te cancelen. ,,We ontvangen onder normale omstandigheden altijd duizenden metalheads en uiteraard waren er al veel meer tickets verkocht" Mensen die al kaarten hadden kunnen die bewaren voor de volgende editie.

Beginnende artiesten kunnen zich op festival in de kijker spelen

De festivalcultuur in Nederland is toonaangevend in de wereld, en dan met name door de mix tussen hoofdacts en jong talent, de extravagante decors, malle subactiviteiten, kunstperformances, videoshows, balletvoorstellingen. En dat alles met een camping ernaast. ,,Voor Covid-19 heb ik overwogen het Nederlandse festivalbezoek te deponeren als immaterieel erfgoed”, zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, tegen Het Parool.

De tijd dat één podium, wat bierpompen en een frietkraam al een festival genoemd werd, ligt vijftien jaar achter ons. Het randgebeuren is inmiddels belangrijker dan de acts op het podium en op de vele kleine podia is plek voor jong talent. Poppodia en festivals versterken elkaar. Beginnende artiesten uit het clubcircuit krijgen de kans zich op festivals letterlijk in de kijker te spelen, en na een succesvol festivaloptreden maken ze dan vaak nog een clubtoertje. ,,De clubs zijn de humuslaag van de festivals”, zegt Van Bellen. ,,Het is eigenlijk een alternatief survivalweekend. Zo’n vakantie waar je moeier terugkomt, dan je er naartoe gaat. Je even helemaal laat gaan op een plek waar de rest van de wereld niet bestaat.”

Lees ook: Bierbrouwers storen zich aan zwalkend kabinetsbeleid rond festivals: 'Gooit bedrijfsvoering in de war'

De branche vreesde een tweede festivalloze zomer. Dat is nu deels van de baan, eendaagse evenementen mogen vanaf 14 augustus doorgaan. Toch dreigt een kaalslag. Jesse Limmen, veteraan van het Magneet Festival: ,,De organisaties met veel vlees op de botten zullen wel doorgaan, maar de creatieve, kleine, sympathieke initiatieven gaan het niet redden.”

Laat 'do it yourself punkmentaliteitfestivals' niet verloren gaan

Dj en house-pionier Joost van Bellen vult aan: ,,Ik hou mijn hart vast. Alleen de hele grote zullen overleven, de kleintjes delven het onderspit. Dat is doodzonde als die waaier van verschillende do it yourself punkmentaliteitfestivals misschien verloren gaat.”

Van Bellen maakt zich ook zorgen over de expertise die verloren is gegaan; veel vakmensen uit de branche hebben inmiddels ander werk gezocht.

"De sector wordt aantal jaar teruggeworpen, maar is veerkrachtig en creatief. De branche gaat vast weer bloeien en groeien"

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals

Bij het publiek zal oerbehoefte blijven bestaan festivals te bezoeken

Berend Schans maakt zich minder zorgen over een zogenoemde braindrain. Volgens hem is er altijd al een grote doorloop. Werknemers in de festivalbranche vragen zich op een gegeven moment toch af: wil ik nog langer in de nacht werken? De coronacrisis heeft wel gewerkt als katalysator voor die beslissing. Schans gelooft dan ook niet dat dit het einde is van de Nederlandse festivalcultuur: ,,Het is zeker waar dat de sector een aantal jaar is teruggeworpen. Maar we zijn veerkrachtig en creatief, de branche gaat vast weer bloeien en groeien en terugkeren naar het niveau van 2019. De oerbehoefte van het publiek zal er altijd zijn.”

Dancedocent Van Bergen heeft er dan ook vertrouwen dat de sector deze klap te boven zal komen: ,,Deze industrie is veerkrachtig genoeg, al zal er wel een krimp komen en er zijn al veel banen verloren gegaan. Maar de bezoekers zijn trouw en dedicated.”

Festivalwereld zet tegen de miljard om

In 2019 – die goede, oude tijd – waren er ruim 1100 muziekfestivals in Nederland, met in totaal 19,5 miljoen bezoekers. De festivalwereld is een op zichzelf staande industrie geworden met gespecialiseerde beveiliging en horeca, de aanleg van een tijdelijke infrastructuur, ecotoiletten, licht- en decorbouwers. Er bestaan geen harde cijfers over hoeveel geld er jaarlijks in omgaat, maar volgens Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, loopt dat ‘tegen het miljard’.

Lees ook: Bierbrouwers storen zich aan zwalkend kabinetsbeleid rond festivals: 'Gooit bedrijfsvoering in de war'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws