Nieuws Maatregelen

Ondernemersorganisaties: 'Kabinet moet ruimhartiger zijn met steunmaatregelen'

Wees ruimhartiger voor ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland aan de Tweede Kamer en het kabinet. Ze doen het voorafgaand aan het debat van vandaag over de extra steunmaatregelen die vorige week zijn bekendgemaakt.

Van onze redactie 3 november 2020

Vnoncw ingrid thijssen

Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW): ,,Nu de gedeeltelijke lockdown langer gaat duren, is het broodnodig een tandje bij te zetten om te voorkomen dat gezonde bedrijven over de kop gaan."

Volgens de ondernemersorganisaties moet het kabinet er een tandje bijzetten om ondernemers de winter door te helpen. ,,We vonden het al aan de magere kant, maar dat geldt helemaal als vanavond de gedeeltelijke lockdown wordt verlengd en er een aanscherping van de maatregelen komt."

Vanwege de al geldende beperkingen en de aanscherpingen die vanavond mogelijk volgen, zijn vier zaken in elk geval nodig, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo moet er een steviger tegemoetkoming van de vaste lasten komen voor gesloten sectoren (horeca) en moet de steun aan ondernemers in de evenementenbranche en cultuur snel worden uitgekeerd en geïntensiveerd.

Haast maken met opzetten van voucherbank

Omdat er op het terrein van reizen waarschijnlijk nog verdere beperkingen komen, moet er nu echt met spoed een voucherbank worden opgezet. Die kan voorkomen dat reisorganisaties in de financiële problemen komen doordat consumenten massaal hun geld terugvragen. Tot slot pleiten de organisaties ervoor de hoge WW-premie voor tijdelijke krachten voorlopig een jaar buiten spel te zetten. Voor het toenemend aantal ondernemers dat tijdelijke krachten moet inhuren om eigen medewerkers in thuisquarantaine te vervangen, lopen de kosten enorm op.

Lees ook: Hulp voor werkgever: VNO-NCW en MKB-Nederland lanceren Vitaal Bedrijf

,,Vanwege de beslissing half oktober voor een gedeeltelijke lockdown zijn extra steunmaatregelen afgesproken met maatwerk voor de zwaar getroffen sectoren", zegt Ingrid Thijssen als voorzitter van VNO-NCW. ,,Daar zijn we blij mee en daarover hebben we stevig onderhandeld met het kabinet. Maar het was toen al aan de magere kant."

Eerdere inspanningen tenietdoen

,,Nu de gedeeltelijke lockdown langer gaat duren en vanavond mogelijk verdere beperkingen komen, is het broodnodig een tandje bij te zetten om te voorkomen dat in de kern gezonde bedrijven in deze sectoren onnodig over de kop gaan. Dat zou alle eerdere inspanningen bovendien tenietdoen om deze bedrijven door de crisis te helpen."

"Als we nu te zuinig zijn met steun aan die zwaarst getroffen sectoren, is het risico dat vele bedrijven alsnog omvallen en zij andere bedrijven daarin meesleuren"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ,,Je kunt eigenlijk niet een bedrijf voor 100 procent sluiten en dan de vaste lasten slechts voor 60 procent vergoeden. Dat betekent dat ondernemers nog steeds een groot deel van de vaste lasten uit eigen zak moeten betalen, terwijl ze niet of nauwelijks omzet hebben."

Ondernemers teren al maanden op op hun reserves, zegt Vonhof. ,,Als we nu te zuinig zijn met steun aan die zwaarst getroffen sectoren, is het risico dat vele bedrijven alsnog omvallen en zij andere bedrijven daarin meesleuren." Hij verwijst naar Duitsland, waar bedrijven tot vijftig medewerkers in aanmerking komen voor een vergoeding van 75 procent van hun omzet van dezelfde maand het voorgaande jaar.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'We moeten ervoor zorgen dat we niet ook nog in een sociale crisis belanden'

Tijd slim benutten om te kijken wat wél kan

Volgens de ondernemersorganisaties moet de komende tijd slim worden benut om na te gaan wat wél kan. Daarom werken ze met verschillende branches, zoals Koninklijke Horeca Nederland, om te beproeven hoe bijvoorbeeld bepaalde horecagelegenheden straks toch weer veilig open kunnen. ,,We moeten alles op alles zetten om tot een slimmer pakket aan maatregelen te komen, dan steeds weer de deuren dicht te gooien. Er is veel meer maatwerk nodig", aldus Vonhof.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.