Nieuws Maatregelen

Afschaffing partnertoets Tozo verworpen, hoop gevestigd op de TONK-regeling

De motie over de afschaffing voor de partnertoets in de Tozo is afgekeurd door de Tweede Kamer. Dit is een harde klap voor ondernemers die het hierdoor niet gaan redden. De hoop is nu gevestigd op de TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten), maar hier zitten nog wel wat haken en ogen aan aldus Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland.

Zoë van Es 4 februari 2021

TOZO regeling geld corona crisis

VZN riep het kabinet op om de partnertoets bij de Tozo-regeling te laten vallen. Deze is echter door de Tweede Kamer verworpen. Foto: redactie

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN): 'Partnertoets, TVL, zelfstandigen vragen oplossingen, hulp'

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) riep het kabinet op om gedurende deze tweede, verlengde lockdown de partnertoets bij de Tozo-regeling te laten vallen. Nu deze regeling door de Tweede Kamer is verworpen merkt Cristel van de Ven dat ondernemers hun hoop vestigen op de TONK-regeling.

Ook pleitte VZN voor opheffing van de drempelwaarde in de TVL-regeling. Deze is momenteel 3.000 euro vaste lasten per kwartaal. Dat bedrag is voor veel zelfstandig ondernemers te hoog, terwijl zij wel degelijk hoge vaste lasten hebben, bijvoorbeeld voor de huur van een werkruimte, leasecontracten, verzekeringen en pensioenopbouw. Hier zit gelukkig wel beweging in. De drempelwaarde in de TVL-regeling is verlaagd naar 2.000 euro.

''Wij vrezen dat deze regeling niet de oplossing gaat bieden, die zoveel zelfstandigen hard nodig hebben''

Cristel van de Ven, voorzitter VZN

VZN maakt zich zorgen over de TONK-regeling

De TONK-regeling is een noodmaatregel voor huishoudens die door omstandigheden in ernstige financiële problemen dreigen te komen. De verwachting is dat 1 maart 2021 de uitwerking met gemeenten van de TONK gereed is. De TONK-regeling gaat met terugwerkende kracht gelden van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.

,,De Tozo-regeling is een landelijke regeling die op gemeentelijk niveau wordt uitgevoerd. Omdat de TONK binnen het juridisch kader van de bijzondere bijstand wordt uitgevoerd, kunnen gemeenten eigen keuzes maken", aldus Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland. ,,De uitvoering van de TONK-regeling kan dus per gemeente verschillen. Dit kan betekenen dat zelfstandig ondernemers een andere behandeling krijgen van hun gemeente, afhankelijk van waar zij wonen. Hierdoor zijn wij niet positief gestemd over de TONK-regeling. Wij vrezen dat deze regeling niet de oplossing gaat bieden, die zoveel zelfstandigen hard nodig hebben."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.