Nieuws Maatregelen
Uurtjes schuiven en reservering afbellen: dit doet avondlockdown met doe-horeca
Personeel op andere plekken onderbrengen, reserveringen afbellen en creatief omspringen met de momenten waarop een horecagelegenheid wél open mag zijn. Het leek er een lange tijd op dat horecaondernemers er voorgoed afscheid van konden nemen. Met de avondlockdown die vanavond tijdens de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge wordt afgekondigd, begint de ellende (ook) voor doe-horeca echter weer van voren af aan.

Ook de doe-horeca raakt door de avondlockdown opnieuw in de problemen. Nooij Photography
Tot en met de persconferentie verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Dat er maatregelen moeten worden genomen om de huidige coronacijfers omlaag te krijgen, begrijpt Kees Hunink als geen ander. Het gezicht van de Amsterdamse tafeltennisbar Pong, House of Ping snapt alleen weinig van restricties die hem boven het hoofd hangen. ,,Eerst om 20 uur sluiten om er vervolgens nog maar eens drie uurtjes van af te snoepen; wat is precies het verschil? Ik zie het al helemaal gebeuren dat iedereen nu nóg vroeger begint met borrelen om het in hoog tempo door te trekken tot 17 uur. Het maakt dus totaal geen verschil, mensen willen in het weekend hoe dan ook de deur uit.”
Persconferentie gebruiken om volledige lockdown aan te kondigen
,,Het lijkt mij een beter idee om alles nu gewoon weer even helemaal dicht te gooien”, vervolgt hij. ,,We maken nu meer kosten dan dat we omzet draaien en op voldoende overheidssteun hoeven we straks waarschijnlijk ook niet meer te rekenen. ‘Jullie hebben de kans gekregen te ondernemen tot 17 uur, eigen schuld als je daar niets mee doet’, kunnen ze dan zeggen. Beter nu even streng in lockdown en de focus op het onderwijs.” Om er met een knipoog aan toe te voegen: ,,Misschien hebben we dan over twintig jaar wél goede beleidsmakers in het kabinet die ook nog eens investeren in de zorg.”
"We hadden ons team aan medewerkers net weer op grootte na de vorige lockdown en dan dit…"
Kees Hunink, het gezicht van tafeltennisbar Pong, House of Ping. Nooij photography
Personeel opnieuw elders onderbrengen door avondlockdown
Hunink steekt niet onder stoelen of banken dat hij de huidige situatie ‘gewoon kut’ vindt, maar de ondernemersdrang in hem en zijn twee compagnons valt te prijzen. ,,We zijn nu aan het kijken of we er op zaterdag en zondag nog iets leuks van kunnen maken. Misschien een gezellig lunch tussen 12.00 en 17.00 uur ofzo. Dat zou betekenen dat we twee uur eerder openen dan normaal en dat is ook echt nodig omdat het personeel ook gewoon aan het werk moet blijven. Het is het streven om de beter getrainde medewerkers twee shifts per week te laten draaien. Voor de anderen is helaas even geen plek meer en dan heb ik het over een man of tien. Ik ben nu aan het kijken of ik ze ergens anders kan onderbrengen. Heel vervelend dit. We hadden ons team aan medewerkers net weer op grootte na de vorige lockdown en dan dit…”
Tekst gaat verder onder de foto.
Lees ook: Ondernemer Herman Hell: coronaprobleem ligt niet bij de horeca, de oplossing dus ook niet
Tweeduizend reserveringen misgelopen terwijl persconferentie nog moet beginnen
Guido van Rijmenam van JEU de Boules Bar in Utrecht is ondertussen al een tijdje bezig met het afbellen van reserveringen. Waar hij er in het verleden nog vertrouwen in had dat de horeca nog enigszins gespaard zou worden als het gaat om coronamaatregelen, is hij nu vooral pessimist. ,,Ik denk dat deze avondlockdown tot medio januari zal duren en dat gaat ons een gigantisch aantal reserveringen kosten. Dat heeft het overigens ook al gedaan sinds we weten dat er zwaardere maatregelen aan zitten te komen. Werkgevers willen geen uitjes meer organiseren omdat het gevaar van besmetting op de loer ligt terwijl anderen zich er simpelweg niet senang meer bij voelen om in een drukke omgeving te zijn. Als ik het sommetje even snel in mijn hoofd maak, zijn we al zeker tweeduizend reserveringen misgelopen.”
Ook van JEU de Boules Bar, dat onderdeel is van Brothers Horeca Group (BHG), wordt nu creativiteit verwacht als het gaat om het maximaal benutten van de openingsuren. Rijmenam: ,,Op woensdag, donderdag en vrijdag gaan wij pas om 16 uur open. Vullen we dat ene overgebleven uurtje met groepjes van drie of vier man, dan levert dat niets op. Om die reden zijn we nu aan het kijken naar voorrang voor bedrijfsuitjes waarbij de budgetten toch iets ruimer zijn.”
Lees ook: ABN Amro: avondlockdown leidt tot recorddrukte voor pakketbezorgers
,,Dit zijn de plannen die nu bij de eigenaren van BHG op tafel liggen, maar het zou ook zomaar kunnen dat we doordeweeks sluiten om alleen in het weekend op te zijn. Dit bedrijf bestaat uit twintig locaties waar ook de restaurants van Meneer Smakers bijvoorbeeld bij horen. Erg populair in Utrecht en Arnhem. Het zou zomaar kunnen dat er wordt geschoven met personeel om de maaltijden van Meneers Smakers bij iedereen thuis te kunnen krijgen.”
Inhoud persconferentie bewijst dat er niets is veranderd
De tent om 17.00 uur sluiten betekent voor Rob Rijnholt van The Poolbar in Amsterdam dat hij nog maar 10 procent van zijn omzet overhoudt. De horecaondernemer noemt het ‘verschrikkelijk’ wat er momenteel weer gebeurt en zegt het gevoel te hebben volledig terug bij af te zijn. ,,We zijn in een jaar tijd geen stap verder gekomen. Ik ben blij dat ik een onderneming heb die inmiddels zo’n acht jaar bestaat en dat ik niet net pas begonnen ben. Dan ben je verloren. Inderdaad, ik hou het maar positief omdat ik geloof dat dat de enige manier is om hier doorheen te komen.” Tekst gaat verder onder de foto.
Rob Rijnholt, eigenaar The Poolbar in Amsterdam.
Doorlopen tijdens kroegentocht in avondlockdown
Opvallend genoeg bespaart Rijnholt in deze zware tijd niet op zijn personeel. Hoewel hij heel goed weet dat dit de financiële lasten kan drukken, weigert hij afscheid te nemen van zijn fulltimers. ,,Het is zakelijk gezien misschien niet de beste beslissing, maar in menselijk opzicht wel degelijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit zich op de lange termijn terugbetaalt. Ik wil binding met mijn mensen houden en om die reden organiseer ik samen met bevriende horeca-eigenaren kleine kroegentochtjes. Daar mogen de klanten uiteraard ook gebruik van maken. Ze moeten dan wel een beetje doorlopen, want zoveel tijd voor een gezellige borrel is er voorlopig niet meer.”