liveblog Maatregelen
Teruglezen: de persconferentie van 26 november
In deze liveblog lees je de reacties over en gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen, ontwikkelingen rondom de variant omicron, door ondernemers, branche-organisaties en andere experts uit het bedrijfsleven.
Laatste update: 10 december 2021 10:30
DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN.
Op dinsdag 14 december is de volgende persconferentie, de Liveblog daarover is te volgen via deze link.
Dagelijks verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Vaccinatiecampagne van bedrijven zoals in Duitsland hier (nog) niet aan de orde
Om de vaccinatiegraad tegen corona omhoog te krijgen hebben in Nederland actieve bedrijven vooralsnog geen plannen voor een gezamenlijke campagne. In Duitsland zijn er ruim 150 grote bedrijven en merken die zich uitspreken voor vaccinatie, maar een rondgang onder de Nederlandse divisies van diezelfde ondernemingen leert dat een dergelijk initiatief hier niet aan de orde is. Zelfs als een aantal firma's hier niet onwelwillend tegenoverstaat.
Zo passen Duitse divisies van Shell onder andere hun slogan aan om mensen over te halen zich te laten vaccineren. Shell Deutschland spreekt over 'Deutschland hat die Energie zum Impfen'. Op het moment dat Shell in Nederland zou worden gevraagd om aan een dergelijke campagne mee te doen, dan zal het daar op dat moment over beslissen, laat het bedrijf desgevraagd weten.
Werkgeversorganisaties mkb-Nederland en VNO-NCW zeggen nog geen initiatieven te hebben gezien in Nederland die op Duitsland lijken.
Grootste stijging aantal faillissementen in Nederland sinds begin coronacrisis
Uit cijfers van de KVK blijkt dat 154 bedrijven in Nederland in november failliet gingen. Dat zijn er 55 meer dan in oktober van dit jaar, toen 99 ondernemingen op de fles gingen. Het is de grootste stijging van het aantal faillissementen sinds april vorig jaar, toen de pandemie uitbrak.
Het aantal faillissementen daalde aanzienlijk, doordat veel bedrijven sinds de start van de coronacrisis overheidssteun ontvingen. In april vorig jaar gingen bijna 350 bedrijven failliet. Vervolgens werd een daling ingezet tot ongeveer 100 faillissementen in afgelopen augustus.
Deze langdurige afname is door de stijging in november nu ten einde, meent Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, tegen de KVK.
Winkels, sportscholen en kappers sinds avondlockdown eerder open
Nu winkeliers en kappers van het demissionaire kabinet eerder dicht moeten, gaan ze ook eerder open. Tegelijk merken sportscholen dat mensen vaker overdag komen sporten, zo blijkt uit een rondvraag van NU.nl.
Grote ketens als Hunkemöller, TK Maxx, Blokker en Rituals openen gemiddeld een uur eerder dan voorheen. Ook tuincentra en kleinere winkels in wijkcentra hanteren aangepaste hun openingstijden. De vervroegde openingstijden kunnen er volgens brancheorganisatie INretail voor zorgen dat bezoekers meer verspreid kunnen winkelen op momenten dat het door de feestdagen juist drukker is.
Sommige sportscholen gaan nu ook vroeger open, zegt algemeen directeur Ronald Wouters van fitnesscluborganisatie NL Actief. ,,Er wordt nu overdag aanzienlijk meer gesport dan voordat de sportscholen om 17.00 uur moesten sluiten. Mensen zijn hun tijd anders gaan indelen."
Kappers hebben massaal hun openingstijden vervroegd. ,,Er zijn veel zaken die nu al om 7.30 of 8.00 uur 's ochtends hun kapsalon openen", aldus een woordvoerder van brancheorganisatie ANKO. De verwachte decemberdrukte speelt daarbij mee.

Burgemeesters vragen overheid om coronavisie voor lange termijn
De samenleving is toe aan een langetermijnvisie voor de coronacrisis. Het kabinet moet nu niet steeds een paar weken vooruitkijken, maar juist een duidelijke lijn kiezen. "De langere termijn is belangrijker dan wel of geen 2- of 3G. Maak als overheid een duidelijke keuze. De huidige maatregelen lopen over twee weken af. Wat is het alternatief?", stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de burgemeesters namens de 25 veiligheidsregio's, in dit artikel.
Starters krijgen geen TVL in het nieuwe coronasteunpakket
Het demissionaire kabinet is voor starters de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) vergeten in het nieuwe coronasteunpakket. Dat zeggen D66 en CDA, die eisen dat minister Blok van Economische Zaken ook de starters meeneemt in het steundebat, dat deze week in de Tweede Kamer wordt gevoerd. De NOW-regeling geldt wel voor de beginnende ondernemers. Lees er hier alles over.
,,Ook in de vorige rondes was er weinig aandacht voor starters, de reden is dat men uitvoeringsdruk ervaart bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die met het uitvoeren is belast. Starters zijn immers niet allemaal op dezelfde dag begonnen, zijn afkomstig uit allerlei verschillende sectoren, het zijn lastige uitvoeringen en men is bang voor fraude", stelt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL.
Won Yip doneert 40.000 euro voor ic-medewerkers
Horecaondernemer Won Yip geeft het VU Medisch Centrum in Amsterdam 40.000 euro om medewerkers van de intensive care-afdeling tegemoet te komen in kosten die zij deze maanden voor hun werk moeten maken. Vorige week betaalden medewerkers van het VUmc nog 5 euro per dag voor parkeren. De raad van bestuur heeft dat beleid inmiddels aangepast; parkeren is gratis, zoals dat eerder tijdens de pandemie ook gebeurde.
De donatie van Yip wordt nu gebruikt als bijdrage in de kosten voor flexibel kinderopvang voor verplegend ic-personeel. Yip hoopt dat andere ondernemers hem volgen. ,,Niet omdat wij geld te veel hebben. Het is gewoon noodzaak en anders gebeurt er niets." Lees hier het hele artikel.

Kabinet bevriest omstreden 2G-plan: meer tijd nodig
Het kabinet bevriest het 2G-plan, waardoor verschillende sectoren uitsluitend toegankelijk zouden zijn voor gevaccineerden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair zorgminister Hugo De Jonge dat er te weinig politiek draagvlak is én dat de cijfers nog niet laag genoeg zijn om überhaupt te kijken naar heropening. Lees hier het hele artikel.
Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht
Nederlandse werkgevers zien vooralsnog weinig heil in de invoering van een vaccinatieplicht. Ze zijn groot voorstander van inentingen tegen het coronavirus, maar een verplichting zoals Duitsland wil invoeren gaat ze te ver. Een enkeling verwacht, hoe ongewenst ook, dat een verplichting onontkoombaar is.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een gezamenlijke verklaring dat het belangrijk is om de vaccinatiegraad in Nederland omhoog te krijgen. Maar dit kan volgens de belangenbehartigers voorlopig nog op zo’n manier dat ongevaccineerden vrijwillig een prik halen. Ook werkgeversvereniging AWVN laat weten in zijn algemeenheid geen groot voorstander van verplichtingen te zijn, dus ook niet voor een verplichte inenting.
Supermarkten wijzen de suggestie dat het personeel verplicht moet worden ingeënt stellig af, hoewel ze voorstander van vaccinaties zijn. ,,Supermarkten en foodservicebedrijven zijn essentieel om Nederland elke dag van eten en drinken te voorzien", beargumenteert de koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). ,,Er kan geen drempel bestaan om deze cruciale rol te vervullen."
Follow the Money: 'Onderbouwing coronatoegangsbewijs onbetrouwbaar'
De regering en het OMT onderbouwen de invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB) met onbetrouwbare modellen, aldus Follow the Money. Het onderzoeksplatform sprak met kritische wetenschappers die de twee rekenmodellen fileren die ten grondslag liggen aan de invoering van het CTB.
Het ene model komt van TU Delft-onderzoekers ten tijde van de Fieldlabs-experimenten. De geraadpleegde experts noemen het Delftse model onvoldoende gedegen om er belangrijk beleid op te baseren. Het andere is van een Britse denktank onder leiding van voormalig premier Tony Blair, verbonden aan een commerciële lobby voor een digitaal identiteitsbewijs met biometrische data. Over het wetenschappelijke gehalte van dit rekenmodel zijn de deskundigen resoluut: lachwekkend.
Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit aan de VU in Amsterdam, noemt het bedienen van dergelijke bronnen door het kabinet en het OMT zelfs ‘volksverlakkerij’.
Reisbranche verliest kort geding: overheid hoeft reisadvies niet aan te passen
De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft de rechter bepaald. Tientallen reisorganisaties hadden dat in een kort geding geëist omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen nu onjuiste reisadviezen afgeeft als het gaat om de coronapandemie.
Zo wordt ook voor gevaccineerde Nederlanders een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is. Dat betekent dat de overheid aanraadt alleen af te reizen naar zo'n land als het echt noodzakelijk is en er dus niet naartoe op vakantie te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt in zijn reisadvies wel onderscheid tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers.
De rechter oordeelde dat het onderscheid dat door het ministerie wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU ,,misschien niet consequent is, maar dat het daarmee nog niet onrechtmatig is". Daarnaast kan de overheid niet worden verplicht onderscheid te maken tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers, vindt de rechter.
De zaak was aangespannen door 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren. ,,Hoezeer we ook landsgrenzen opwerpen, het virus trekt zich daar niets van aan", zegt oprichter Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel, dat onder meer reizen organiseert naar het Afrikaanse Kaapverdië. Hij denkt dat de reisadviezen zo inconsequent zijn dat mensen die steeds vaker niet serieus nemen.
Volgens hem is de WHO ook kritisch op reisbeperkingen. ,,Die werken niet maar veroorzaken wel veel persoonlijke en economische schade", aldus Van Eijndhoven. Hij laat weten dat de reisorganisaties zich beraden op vervolgstappen 'om te komen tot betrouwbare reisadviezen voor gevaccineerde Nederlanders'.
Nederland voor derde week op rij: helemaal donkerrood
In heel Europa neemt het aantal coronagevallen toe. Vrijwel het hele continent kleurt rood of donkerrood, de twee hoogste waarschuwingsniveaus op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke week maakt.
Nederland staat voor de derde week op rij helemaal op donkerrood. Limburg is opnieuw de grootste brandhaard. Daar zijn in de afgelopen twee weken, de periode waar het ECDC naar kijkt, 29.299 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2616 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Anders gezegd: op elke 38 Limburgers is er één momenteel besmet.

Inflatie torenhoog, maar kabinet grijpt (nog) niet in
Prijsstijgingen - van energie tot boodschappen - rijzen de pan uit, maar het kabinet wil nog niet ingrijpen. Partijen in de Tweede Kamer zijn woedend, maar staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) vraagt om kalmte, meldt AD.nl.
Groeiende zorg in politiek Den Haag: de alsmaar oplopende inflatie. De stijgende energieprijzen, door schaarste, zijn momenteel de katalysator, maar ook boodschappen zijn fors duurder geworden. In ons land kwam de inflatie in november zelfs uit op 5,6 procent: nooit eerder deze eeuw stegen de prijzen zo snel.
Hans van Tellingen: 'QR-code in winkels is advies, geen verplichting'
Consumentengedragsonderzoeker Hans van Tellingen (Strabo) stelt dat de QR-code en 2G in winkels 'hooguit een advies zou kunnen zijn van de demissionaire regering, geen verplichting'. Volgens Van Tellingen zijn er nagenoeg geen besmettingen in winkels en 'dit soort barrières erg slecht zijn voor de klandizie'.
Van Tellingen meent dat een winkel gastvrijheid dient uit te stralen naar elke mogelijke klant. En dat gebeurt niet als er klanten kunnen worden geweigerd. Hij noemt de verplichte QR-code en 2G in winkels een ‘wassen neus’. ,,Omdat het geen verplichting is, zou ik ervoor opteren om het niet in te voeren."
74 procent ondernemers overweegt verkoop bedrijf binnen tien jaar
De coronacrisis heeft veel ondernemers aan het denken gezet: moet ik verkopen, of juist aankopen om te groeien? Maar liefst 74 procent denkt aan verkoop binnen tien jaar, terwijl 70 procent van de ondernemers eveneens naar aankoop en groei kijkt. Dat blijkt uit de jaarlijkse bedrijfsovernamemonitor die specialist Marktlink op de markt loslaat.
In de eerste zes maanden van 2021 hebben in Nederland 55 procent meer bedrijfsfusies en overnames plaatsgevonden dan in dezelfde periode in 2020. ,,Veel bedrijven hebben het onzekere sentiment van de coronacrisis achter zich gelaten en kijken weer positief vooruit,” aldus Tom Beltman, partner bij Marktlink.
Het romantische beeld van een bedrijfsopvolging binnen de eigen familie is volgens Beltman aan erosie onderhevig: 75 procent van de Nederlandse ondernemers verkoopt het bedrijf meteen aan een derde partij als de juiste prijs wordt geboden. Slechts 25 procent van de ondernemers geeft de voorkeur aan bedrijfsopvolging door een familielid, blijkt uit de bedrijfsovernamemonitor.
Meerman (INretail): Organisatie QR-code niet-essentiële winkels per regio
INretail-directeur Jan Meerman gaat ervan uit dat volgende week duidelijk wordt waar en hoe de QR-code voor niet essentiële winkels zal worden toegepast. ,,De wet zoals die nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen, is een zogenaamde kaderwet. Dat betekent dat de minister de komende dagen de exacte toepassing ervan gaat bepalen. Hij kan nog besluiten waar en voor welke niet-essentiële winkels hij de nieuwe maatregelen verplicht stelt en welke maatregelen dat dan zijn. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de toepassing per regio wordt bekeken,” aldus Meerman. Hij verwacht dat er ook winkels zullen zijn waar alles verplicht wordt: ,,QR-code, mondkapje, maximaal aantal klanten tegelijk binnen én anderhalve meter afstand. Dat is een vierdubbele veiligheid.”
De vraag is hoe ondernemers in de retail straks conform de nieuwe regels gaan controleren. ,,We gaan ervan uit dat invoering hiervan in alle redelijkheid gebeurt. Het wordt onmogelijk om bij elke deur extra mensen neer te zetten, die zijn er niet en daar is geen geld voor. We denken aan zuilen waar klanten zelf kunnen inchecken en polsbandjes die klanten binnen dragen nadat ze zijn gecheckt. Hoe dit precies in de praktijk gaat gebeuren is iets dat de komende dagen met justitie, EZK en de burgemeesters wordt besproken.”
Meerman ziet ook mogelijkheden voor de wijze waarop de gemeente Houten de nieuwe regels wil invoeren: ,,Zij gaan het vanuit de gemeente in overleg met de ondernemers organiseren. Boa’s worden ingezet en betaald uit een apart potje dat speciaal hiervoor door de overheid beschikbaar is gesteld.”

Lees ook: 'Het Amerikaanse overheidsoptreden tijdens de coronaperiode is veel gezonder en realistischer'
Vakantiebeurs gaat niet door
De Vakantiebeurs, die van 12 tot en met 16 januari zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, wordt afgelast vanwege de coronapandemie. Op de Vakantiebeurs komen veel exposanten uit de hele wereld en voor velen van hen is het te onzeker of en hoe ze kunnen komen, aldus een verklaring.
,,De Vakantiebeurs is een publieksevent met een bijzondere, informele sfeer en heel veel gezamenlijke activiteiten. Het moet echt een zorgeloos evenement zijn. En het ziet er met de stijgende besmettingen niet naar uit dat het dat kan zijn. Dat, gecombineerd met de lastige positie van onze internationale exposanten, maakt dat we dit besluit hebben moeten nemen", zegt topman Albert Arp van de Jaarbeurs in een toelichting.
Thecla Amoureus van de Vakantiebeurs zegt dat er veel animo was van exposanten om deel te nemen. ,,Maar we begrijpen de onzekerheid voor veel internationale gasten. We gaan onze energie nu richten op een mooie editie in januari 2023."
Kabinet wil eerst overleg over reisadvies RIVM
Het kabinet wil eerst met Europese landen overleggen voordat het aanbevelingen van het RIVM over reismaatregelen overneemt. Het RIVM adviseert onder meer om alle reizigers, dus ook gevaccineerden, zich te laten testen voordat ze naar Nederland reizen. Ook adviseert het een quarantaineplicht voor ongevaccineerde reizigers van buiten de EU.
Maar demissionair minister Hugo de Jonge wil eerst met andere landen overleggen, om zo 'een lappendeken' aan maatregelen te voorkomen, aldus een ministeriewoordvoerder. Het kabinet vroeg om advies nadat de Omikron-variant werd ontdekt op een vlucht vanuit Zuid-Afrika.
Volgens het RIVM zouden alle reizigers een negatieve PCR-test moeten overleggen die niet ouder is dan 48 uur. Als dat niet kan, dan zou een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur oud is en een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud volstaan. Ook adviseert het RIVM dat iedereen een zelftest doet op de dag van aankomst en vijf dagen later een test bij de GGD.
Een woordvoeder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat hiermee een eerste stap is gezet en dat Nederland de adviezen onder de aandacht gaat brengen bij andere EU-lidstaten. ,,Nederland kan hierin niet alleen optrekken, maar we nemen hiermee wel het initiatief." Hij benadrukt dat er momenteel al strenge regels gelden voor reizen vanuit zuidelijk Afrika, zoals een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht van minstens vijf dagen.

Jan Meerman (INretail) niet verrast door besluit Eerste Kamer: 'Blijft symboolpolitiek'
Directeur Jan Meerman van INretail is niet verrast door het nieuws over het besluit van de Eerste Kamer, eerder vandaag. Eerder al noemde hij invoering van het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels 'schieten met een kanon op een mug'. En die mening heeft hij nog steeds.
'Het is symboolpolitiek, dat CTB. Deze maatregel heeft weinig tot geen effectiviteit. Je zorgt voor overlast in winkels door discussies met mensen die geen pas hebben. Misschien is het zelf gevaarlijker als je niet weet dat je besmet bent en met een groen vinkje door een winkel loopt,' schreef hij in zijn blog, via deze link te lezen.
QR-code voor niet essentiële winkels: ook Eerste Kamer stemt in met inzet buiten supermarkt
De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.
Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de coronapas in deze sectoren in te zetten. Deze verplichting gold al enige tijd in de horeca en de cultuursector. Sinds zondag gelden al strengere maatregelen voor deze sectoren, zoals een sluiting om 17.00 uur en het gebruik van mondkapjes. Ook andere locaties moeten aan het eind van de middag sluiten, zoals sportscholen.
Invoering uitgebreide coronapas onduidelijk
Het is nog niet duidelijk wanneer de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs ingaat. Het demissionaire kabinet zal hiervoor nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers.
Lees hier het volledige artikel.
Wil je weten welke bedrijven welk bedrag aan NOW-steun hebben gekregen?
Het NOW-register, ook van de vijfde aanvraagperiode, is openbaar. Hieronder vind je de link en kun je dus zien welke bedrijven voor welk bedrag NOW-steun hebben aangevraagd. Het is een flink document (een PDF) maar: de bedrijfsnamen staan in alfabetische volgorde.

Won Yip verwacht kaalslag bij ondernemers: 'Het is gewoon op'
Horecaondernemer Won Yip luidt de noodklok voor ondernemers. ‘Het is geen kwestie meer van niet kunnen of niet willen. Het is gewoon op.' Yip verwacht een kaalslag, meldt hij in zijn nieuwe blog. Stoppen of failliet gaan. Desondanks heeft hij een paar tips voor de overheid...

Han de Hair (Exclusieve Sportcentra): 'Wij zijn een deel van de oplossing en dat wordt niet gezien’
Om vijf uur 's middags dicht. Ook de sportscholen. 'De vitaliteitsmotor van Nederland stokt wederom, en onterecht', om de bewoordingen van Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) letterlijk te gebruiken. 'Wat mij enorm tegen de borst stuit is dat onze regering weer ontkent dat wij juist een deel van de oplossing zijn'.
In sportcentra werken we aan de gezondheid van mensen, dat is misschien wel de belangrijkste pilaar in deze strijd tegen het coronavirus. En juist dat wordt nu mensen weer ontnomen, moeilijk gemaakt. Sporters worden wéér geraakt, vertelt De Hair in dit artikel.

Corona-zelftesten in veel winkels en online uitverkocht
De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht, meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) aan ANP. Mensen die een zelftest willen kopen hoeven zich echter geen zorgen te maken, zegt de organisatie. "De pijplijn is goed gevuld. Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld", aldus een woordvoerder.
Demissionair premier Mark Rutte riep tijdens de persconferentie vrijdag, met sinterklaasavond in aantocht, mensen op zich te testen voor ze op bezoek gaan. Sinds de persconferentie zijn de "toch al hoge omzetten" in drogisterijen met nog eens 50 procent toegenomen, aldus CBD. Bij webshops was dat zelfs nog wat meer.
PZO: 'Voor zelfstandigen weinig aandacht in steunpakketten'
,,Je kunt niet telkens dezelfde ondernemers de dupe maken van de coronapandemie. Het is zaak om te gaan bekijken hoe we met het virus kunnen leven zodat ondernemers zich weer kunnen gaan richten op ondernemen”, zegt Margreet Drijvers van zelfstandigenorganisatie PZO in dit artikel.
'Hoogste tijd voor een plan vanuit kabinet'
,,Tot op heden lijkt er voor zelfstandigen weinig aandacht in de vernieuwde steunpakketten. Opvallend is dat de Tozo niet wordt teruggebracht. Er is op dit moment weliswaar de vereenvoudigde Bbz, maar die is strenger dan de Tozo die we voorheen hadden. Bovendien is ook de TVL vaak onbereikbaar voor zelfstandigen doordat als voorwaarde wordt gesteld dat zij een aparte oprit moeten hebben voor hun onderneming”.
Vroeg sluiten betekent vroege drukte in sportscholen
Toenemende kritiek op communicatie overheid en OMT
De Tweede Kamer lijkt akkoord te gaan met het lockdownpakket dat gisteren inging, maar de kritiek blijft scherp en het draagvlak broos. Ambtenaren en experts waarschuwen voor verdeeldheid, schrijft het AD.
De rust moet terugkomen in de besluitvormingscyclus en OMT-leden moeten zo veel mogelijk als collectief communiceren, stelt een ambtelijke adviesgroep. ,,Om tegenstrijdigheden in de communicatie te voorkomen.'' Diezelfde ambtenaren vragen zich af of een persconferentie nog wel werkt. ,,Het kabinet wordt geadviseerd te kijken naar andere communicatiemiddelen.''
Afgelopen vrijdag keken vijf miljoen mensen naar de persconferentie, maar dat betekent dat ook miljoenen Nederlanders de boodschap misten.
Meerdere horecazaken tijdelijk dicht vanwege nieuwe coronaregels
Veel horecazaken sluiten de deuren nu er een avondlockdown van kracht is. Ook in de regio Rotterdam gaan diverse horecazaken voorlopig dicht vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Ondernemers zien het onder de huidige regels niet meer zitten om open te blijven.
,,Voor het merendeel van de horeca betekenen deze regels feitelijk een volledige lockdown", aldus Robèr Willemsen, de voorman van Koninklijke Horeca Nederland, op AD.nl.

Toerismesector loopt dit jaar zo'n 2 biljoen dollar mis door coronapandemie
De toerismesector loopt dit jaar wereldwijd 2 biljoen dollar (1,77 biljoen euro) aan inkomsten mis door de coronapandemie. Tegelijk is het herstel van dit jaar nog 'broos' te noemen voor de sector. Lees hier het hele artikel.
Omicron-variant coronavirus: mogelijk aanvullende reismaatregelen
Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de omicron-variant van het virus aangetroffen.
Demissionair minister De Jonge laat zich, zo bleek uit een persmoment eerder vanmiddag, door het RIVM adviseren om mogelijk en onder meer tot aanvullende reismaatregelen te komen en wil niet uitsluiten dat extra maatregelen binnen Nederland nodig zijn als omicron een grote bedreiging blijkt. Lees er in dit artikel (wordt in de loop van de dag telkens geupdate) meer over.
FNV vindt dat winkels hun reclamebeleid moeten aanpassen
Grote winkelketens zouden verstandiger om moeten gaan met hun reclamebeleid. Door de vele sale-reclames is het de afgelopen tijd 'onverantwoord druk' in de winkels en distributie. Daarover klaagt vakbond FNV in het weekend tussen de bekende koopjesdagen Black Friday en Cyber Monday.
Meer over de achterliggende redenen lees je in dit artikel.

De coronamaatregelen op een rij:
Winkels en horeca zijn dicht tussen 17.00 en 05.00 uur, met uitzondering van supermarkten en drogisterijen, die mogen tot 20.00 uur open blijven.
Coronatoegangsbewijzen en placeren in de horeca blijven verplicht. Ongeveer eenderde van de totale capaciteit kan worden benut. Bij verplaatsen binnen geldt een verplichting van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden. Afhalen/bezorgen blijft mogelijk.
Het advies voor reizen, thuisbezoek en thuiswerken is per direct dringender. Voor thuisadvies geldt een maximum van vier en één huishouden per keer. Doe zo veel mogelijk een zelftest. Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan,
Ook de amateursport gaat aan banden, trainen is na 17.00 uur niet toegestaan, alleen de profs mogen door - zonder publiek.
Anderhalve meter afstand én een mondkapje is verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, musea, beurzen, bioscopen en theaters. Er kunnen dus minder mensen naar binnen.
En er is nog een advies: als je op bezoek gaat of bezoek ontvangt, doe dan een zelftest. Per dag zijn thuis vier gasten welkom.
Medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld tandartsen, houden normale openingstijden - zij mogen dus wél in de avond open zijn.

VNO-NCW en MKB-Nederland: vraagtekens bij effectiviteit sommige coronamaatregelen
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden 'het triest dat het kabinet opnieuw genoodzaakt is ingrijpende coronamaatregelen te nemen die ondernemers hard treffen' en plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van sommige maatregelen, zoals het vroeger sluiten van niet-essentiële winkels, is te lezen in deze reactie.
,,Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Terwijl de sector zelf goede plannen heeft om klanten juist te spreiden."
Kappers: 'Er gaat wel weer een uurtje van de openingstijden af'
,,Het zag er eerder deze week veel somberder uit.” Geen wonder dat veel mensen nog snel even naar de kapper gingen, gelet op de mogelijke coronamaatregelen die de kappersbranche zouden raken. Gonny Eussen van de branchevereniging ANKO zegt op AD.nl: ,,Er gaat wel weer een uurtje van de openingstijden af, dat is niet niks.” Lang niet alle kappers zijn hersteld van het inkomensverlies door vorige lockdowns. ,,Ze hebben betalingsachterstanden of de potjes waarop ze inteerden nog niet aangevuld. En in deze periode voor de feestdagen wordt juist veel omzet gedraaid.”
Lees de blog van reisondernemer Elske Doets: 'Het Amerikaanse overheidsoptreden tijdens de coronaperiode is veel gezonder en realistischer'
Robèr Willemsen (KHN): 'Dit is werken met een pappen-en-nathouden-scenario'
Koninklijke Horeca Nederland noemt het een ‘beroerde uitkomst’, de coronamaatregelen die zijn aangekondigd in de persconferentie. ,,We hadden liever gezien dat er kort en hard werd ingegrepen”, zegt voorzitter Robèr Willemsen.
,,Nu werken we opnieuw met een ‘pappen en nathouden’ scenario. Ik hoop oprecht dat het kabinet een zorgvuldige afweging heeft gemaakt en dat deze maatregelen op korte termijn de gewenste effecten laten zien, zodat we zo snel mogelijk weer volop kunnen ondernemen." Een uitgebreidere reactie lees je via deze link.


Evenementenbranche: 'Nieuwe maatregelen mokerslag'
In de evenementenbranche komen de nieuwe maatregelen als een mokerslag aan. ,,Als branche die al lange tijd last heeft van de eerder genomen maatregelen zijn nu de laatste maatregelen toch als zwaar en belastend ervaren”, vertelt Willem Westermann van Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) op AD.nl. ,,We hopen dat met deze zware maatregelen binnen korte tijd tot oplossingen voor de huidige problemen kan worden gekomen.”
Perspectief en routekaart
De branche zoekt daarbij naar perspectief en een routekaart voor volgend jaar, twee aspecten die volgens VVEM nog niet aanwezig zijn en die de komende weken wel tot stand moeten komen. ,,De genomen maatregelen laten geen tot bijna geen ruimte voor activiteiten. Daarom is de aangeboden steun ook broodnodig.”

VZN: 'Avondlockdown heeft wederom gevolgen voor grote groep zelfstandigen'
De zojuist aangekondigde avondlockdown heeft wederom gevolgen voor een groep zelfstandig ondernemers, met name zij die werken in de horeca, retail-, cultuur- en evenementensector, stelt VZN-voorzitter Cristel van de Ven kort na de persconferentie.
,,Wij blijven op het standpunt dat wij al gedurende de gehele coronapandemie verkondigen: compenseer zelfstandig ondernemers die door kabinetsbesluiten hun beroep niet of slechts ten dele kunnen uitoefenen. Zij lopen, buiten hun toedoen, inkomsten mis.” VZN pleit voor herinvoering van TOZO 1, dus zonder partnertoets, en voor een TVL-regeling zonder drempelwaarde en eis van een apart bedrijfsadres. Van de Ven: “Dat is steun op maat voor de wederom getroffen zelfstandigen. Na ruim anderhalf jaar van keer op keer de broekriem aantrekken, verdienen zij dat”. VZN staat open voor gesprekken hierover met het kabinet.

Volgend 'weegpunt' coronamaatregelen: dinsdag 14 december
,,We hopen op een normale kerst, maar ook daarvoor kunnen we geen garanties geven. We gaan kijken wanneer we verantwoord de volgende stappen kunnen zetten", stelde demissionair premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie. Belangrijke datum daarbij: dinsdag 14 december, door Rutte het nieuwe 'weegpunt' genoemd.
,,We weten dat dit nodig is voor drie weken en dat we op 14 december terugkomen. Wat er daarna gebeurt, is nog niet te zeggen. Wat er de komende weken gebeurt, zal bepalend zijn, ook voor kerst en oud en nieuw. De steunpakketten trekken we wel door tot zeker begin komend jaar, vanwege die onzekerheid. Ik vraag mensen ook echt om zich te houden aan de bezoekadviezen, ook tijdens Sinterklaas. Als het echt niet anders kan, doe dat dan met anderhalve meter afstand en zo veel mogelijk testen."
INretail over persconferentie: 'Veiligheid wordt (h)erkend'
INretail is tevreden met de (h)erkenning dat winkels veilig zijn, stelt de brancheorganisatie kort op de persconferentie-Rutte. 'De maatregelen die door het kabinet bekend werden gemaakt voor de winkels zijn met opluchting ontvangen. Voor consumenten is het prettig dat zij de komende weken iedere dag tot 17.00 uur hun decemberaankopen kunnen doen'.
Tevredenheid is er ook over Black Friday. INretail roept ondernemers op ook zaterdag en zondag waakzaam te blijven op afstand houden en de andere geldende veiligheidsadviezen en -maatregelen.
De oproep aan consument blijft om rustige aankoopmomenten te kiezen (ochtend, middagpauze, begin van de week) voor het doen van feestdagenaankopen. Voor de non-food retail is de feestdagenperiode de belangrijkste tijd van het jaar.

'Advies reizen, thuisbezoek, thuiswerken per direct dringender'
,,Het advies voor reizen, thuisbezoek en thuiswerken wordt per direct dringender. Voor thuisadvies geldt een maximum van vier en één huishouden per keer. Doe zo veel mogelijk een zelftest. Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan", stelde demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie.
,,Werkplekken zijn een belangrijke bron van besmettingen. Ik wil iedereen vragen het thuiswerken en afstand houden bespreekbaar te maken. Het onderwijs blijft open. Niet omdat er geen of weinig besmettingen zijn, maar omdat de maatschappelijk impact gigantisch zou zijn. Het vraagt wel extra afspraken. Denk aan looproutes in scholen, mondkapjes in gangen. We vragen ouders kinderen zoveel mogelijk alleen naar school te laten komen. En twee keer per week een zelftest voor docenten en scholieren."
'Zondag 28 november omdat nog veel voorbereidingen nodig zijn'
Dat de aangescherpte coronamaatregelen pas op aanstaande zondag ingaan, heeft te maken met de tijd die nodig is voor de voorbereidingen.
Volgens demissionair premier Mark Rutte komt het 'de naleving ten goede' als sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca tijd hebben om alles in te regelen, zoals het neerzetten van tafels op anderhalve meter afstand en het afzeggen van reserveringen.
Rutte: ,,Afgelopen maandag zaten we nog op het punt dat het nog niet nodig was om extra maatregelen te nemen naast mensen wijzen op het belang van de basismaatregelen. We weten nog niet of het pakket van 12 november werkt, dat zien we dit weekend. Door nu een nieuw advies te vragen en nieuwe maatregelen te nemen, houden we controle."
Persconferentie coronamaatregelen: minder mensen naar onder meer horeca en beurzen
Er kunnen minder mensen naar de horeca, het theater, bioscoop en doorstroomlocaties zoals beurzen. Dat komt omdat het demissionaire kabinet hier de 1,5 meter afstand verplicht in de strijd om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ook moeten hier mondkapjes tijdens het lopen worden gedragen.
In de praktijk betekent de terugkeer van het afstand houden, ook op plekken waar de coronapas al wordt gevraagd, dat de bezetting teruggaat naar een derde van de capaciteit.
Op doorstroomlocaties waar de coronapas al wordt gevraagd, bijvoorbeeld op beurzen, wordt bovenop de anderhalve meter afstand en het mondkapje nog een maatregel toegevoegd: hier gaat een maximum van één persoon per vijf vierkante meter gelden.
Rutte: 'Steunpakketten voor ondernemers worden verlengd'
,,Ondernemers die hard getroffen worden laten we niet in de steek. Afschuwelijk dat zij opnieuw met strenge maatregelen te maken krijgen. De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd, en daar zijn reeds gesprekken met brancheorganisaties over.
De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen een hoger percentage van de geschatte vaste lasten vergoed.
Alle nieuwe coronamaatregelen gaan zondag om 05.00 uur in en gelden in ieder geval tot en met 18 december.
Demissionair premier Rutte kondigt inderdaad deze nieuwe coronamaatregelen aan
De persconferentie werd met een week vervroegd, nut en noodzaak werden sinds die aankondiging steeds duidelijker. Mogelijke coronamaatregelen lekten uit, met name de avondlockdown, en dat werd vanavond door demissionair premier Rutte inderdaad bevestigd: horeca, niet-essentiële winkels en cultuurgelegenheid gaan tussen 17.00 uur ‘s avonds en 05.00 uur ‘s ochtends dicht.
Dinsdag 14 december is er een nieuw 'weegmoment'.
En, zegt Rutte: ,,We zijn niet doof voor kritiek. Ongetwijfeld zal uit allerlei evualaties blijken hoe terecht die kritiek was. Er is geen manier om dit foutloos te doen. We proberen mensen steeds opnieuw te overtuigen van belang van naleven basisregels. Blijkbaar slagen we, en ik slaag ikzelf, er minder goed in dat verhaal over het voetlicht te brengen."
Bonden en werkgevers willen plan om nieuwe lockdowns te voorkomen
Vakbonden en ondernemersorganisaties willen zo snel mogelijk met het demissionaire kabinet in gesprek over een coronaplan dat Nederland weer perspectief moet bieden en voorkomt dat er steeds weer nieuwe lockdowns nodig zijn. Dat laten de bonden FNV, CNV, VCP en organisaties als VNO-NCW en LTO Nederland zojuist weten in een gezamenlijke verklaring, is in dit artikel te lezen.
Doe-ondernemers: 'Misschien liever een volledige lockdown. Nu is het onze 'eigen schuld' als we niks verdienen'

Dat er maatregelen moeten worden genomen om de huidige coronacijfers omlaag te krijgen, begrijpt Kees Hunink als geen ander. Het gezicht van de Amsterdamse tafeltennisbar Pong, House of Ping snapt alleen weinig van restricties die hem boven het hoofd hangen, zegt hij in dit artikel tegen De Ondernemer.
,,Eerst om 20 uur sluiten om er vervolgens nog maar eens drie uurtjes van af te snoepen; wat is precies het verschil? Ik zie het al helemaal gebeuren dat iedereen nu nóg vroeger begint met borrelen om het in hoog tempo door te trekken tot 17 uur. Het maakt dus totaal geen verschil, mensen willen in het weekend hoe dan ook de deur uit.”
Black Friday verloopt volgens winkeliers rustig
Black Friday verloopt rustig en veilig door het hele land. Dat zegt winkelbrancheorganisatie INretail tegen ANP. Volgens de winkeliers komt dat doordat er door klanten goed gevolg wordt gegeven aan de oproep om op een gunstig moment te gaan winkelen. Daarnaast helpt mee dat winkels hun kortingen niet meer allemaal concentreren op één dag maar over meerdere dagen spreiden. Het is ook rustiger doordat het in grote delen van Nederland regent.
Volgens INretail, dat de drukte in de winkelstraten monitort, was het om 14.00 uur zelfs minder druk dan het gemiddelde van de laatste acht vrijdagen. Vorig jaar moesten winkels op sommige plekken in Nederland nog eerder dicht omdat het te druk was. Bij PostNL is het op Black Friday wél een stuk bedrijviger dan normaal, maar volgens een woordvoerder is er goed op voorbereid.
Hans Biesheuvel (ONL): 'We moeten van die lockdowns af'
Met het advies van het OMT om een avondlockdown in te stellen, waarbij horeca en detailhandel na 17.00 uur dicht moet, en de daaropvolgende kabinetbeslissing in het verschiet, lijkt de oproep van Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland bij BNR op een achterhoedegevecht. In gesprek met het radiostation is hij in ieder geval positief dat er niet wordt gekozen voor een volledige lockdown. ,,Zo blijft er nog een beetje lucht voor ondernemers om wat te verdienen. Aan de andere kant spreek ik heel veel ondernemers deze dagen en die snakken naar duidelijkheid. Het MKB heeft op dit moment niet het weerstandsvermogen om van lockdown naar lockdown te gaan."
Voor de horeca is het natuurlijk wel een ramp, beaamt Biesheuvel. ,,We merken dan ook dat ondernemers er heel verschillend over denken. Ik zit nu in een café dat het vooral van de lunch moet hebben. Dus zij zeggen: zolang ik tot 17.00 uur open mag blijven, kan ik in elk geval mijn huur betalen. Maar als je een sterrenrestaurant bent en je moet het van het diner hebben, dan heb je hier niets aan."
Horeca-ondernemer Herman Hell: 'Het probleem ligt niet bij de horeca, de oplossing dus ook niet'

De horeca gaat zo goed als zeker wederom met nieuwe coronamaatregelen te maken krijgen. Een sluitingstijd van 17:00 in plaats van 20:00 uur lijkt het advies te zijn van het OMT aan het kabinet. De Rotterdamse horeca-ondernemer Herman Hell (Westerpaviljoen, Zalmhuis) vindt het symboolpolitiek. ,,Het probleem ligt niet bij de horeca, want er vinden amper besmettingen plaats. De oplossing ligt er dus ook niet,’’ zegt hij in gesprek met De Ondernemer.
Vanaf zondag avondlockdown
Vanaf zondag gaat de ‘avondlockdown’ in, voor zeker drie weken. Dan moeten horeca, cultuurgelegenheden en niet-essentiële winkels tussen 17.00 uur ‘s avonds en 05.00 uur ‘s ochtends dicht. Scholen kunnen openblijven. Dat bevestigen Haagse ingewijden na kabinetsberaad. Supermarkten kunnen wel openblijven tot 20.00 uur 's avonds. Op scholen zouden leerlingen - vanaf groep zes - wel mondkapjes moeten dragen om verspreiding van het virus te voorkomen. Urenlang vergaderde een kernteam van ministers donderdag in het Catshuis, vandaag nam het kabinet een besluit. Het RIVM rekende op verzoek nog de precieze effecten van deze ‘avondlockdown’ door. Die resultaten zijn blijkbaar overtuigend.
Elske Doets: 'Amerikaans coronabeleid is realistischer dan dat van Nederland'

Elske Doets is al tientallen jaren super enthousiast over de Amerikaanse manier van zaken doen. En de coronaperiode heeft die liefde alleen maar verder aangewakkerd, zo legt ze in deze blog uit. ,,Het Amerikaanse overheidsoptreden tijdens de coronaperiode is veel gezonder en realistischer. Had Nederland op dit punt maar een fractie meer Amerika in zich," schrijft ze in haar nieuwste blog.
Rotterdam stelt kleine ondernemers schadeloos na rellen
De gemeente Rotterdam deelt in totaal een voorschot uit van 19.000 euro voor kleine ondernemers op de Coolsingel die materiële schade hebben geleden na de rellen van vorige week vrijdag. De rellen zorgden voor schade bij tientallen ondernemers. Met het voorschieten van het schadebedrag hoopt de gemeente dat de ondernemingen weer hersteld kunnen worden in aanloop naar de feestdagen. Reparaties hoeven dan niet te wachten op de uitkering van verzekeraars en/of het verhalen van schade op de daders.
,,Met deze regeling helpen we kleinere ondernemers de schade zo snel mogelijk te herstellen en zorgen we tegelijkertijd dat onze gloednieuwe Coolsingel richting de feestdagen weer helemaal spic en span is en winkelend publiek aantrekt", aldus wethouder Economie Roos Vermeij. ,,Zo krijgen Rotterdamse winkeliers binnen de beperkte openingstijden in ieder geval zoveel mogelijk ruimte om omzet te draaien en het hoofd boven water te houden." De eerste voorschotten worden vrijdagmiddag overgemaakt.
Kabinet broedt op 'avondlockdown'
Het kabinet broedt op een lockdown in de avonduren door niet-essentiële gelegenheden als winkels, kappers, theaters en cafés te sluiten tussen vijf uur ‘s avonds en vijf uur ‘s ochtends. Scholen zouden dan open kunnen blijven. Ministers aarzelen of het genoeg is. Urenlang vergaderde een kernteam van ministers donderdag in het Catshuis, vandaag neemt het complete kabinet een besluit. Op tafel in de ministerraad ligt een lockdownpakket waarbij vanaf 17.00 uur veel van het sociale leven op slot gaat, maar scholen wel open kunnen blijven, bevestigen ingewijden aan het AD.
Al is niets definitief: het RIVM rekent op verzoek nog de precieze effecten van deze ‘avondlockdown’ door. Het kabinet wil niet weer te weinig doen om de besmettingsgolf de kop in te drukken. De maatregelen van twee weken geleden haalden immers onvoldoende uit.
Effect avondlockdown: recorddrukte voor pakketbezorgers
Een volledige sluiting van niet-essentiële winkels zal opnieuw leiden tot een enorme stijging van het aantal online bestelde pakketjes. Zeker als het kabinet vanavond, dus ruim een week voor pakjesavond, al een harde lockdown aankondigt. Naar aanleiding van transactiedata van de eerste drie weken van november stelt ABN AMRO dat de pakketbezorgers daardoor met recorddrukte te maken zullen krijgen.
Zo kijkt de reisbranche naar de plannen voor een boosterprik
Wie binnen Europa wil reizen, moet een boosterprik hebben, vindt de Europese Commissie. Het coronabewijs krijgt dan naast de vaccinaties ook het bewijs van een boosterprik. Hoe kijkt de reisbranche daarnaar? (video AD)
'Oh Oh Den Haag': wat zou jij als minister van Financiën, Toerisme of Zelfstandigen het kabinet adviseren?
Presentator Jelle Maasbach vroeg het voor de radiorubriek ‘Oh Oh Den Haag’ vier personen: reisondernemer Elske Doets (minister van Toerisme), crypto-expert Devin Schoor (minister van Financiën), vitaliteitscoach Martin Hersman (minister Vitaliteit) en Cristel van de Ven (minister van Zelfstandigen), voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland, in de live radio-uitzendingen tijdens de Week van de Ondernemer. Luister mee.
Twaalf steden nemen maatregelen om drukte in winkelstraten te monitoren
De twaalf Nederlandse gemeenten met de drukste winkelstraten van het land zetten dit Black Friday-weekend tellers, stewards en boa’s in om onbeheersbare drukte te voorkomen. Bij de ingang van diverse winkels worden bovendien bewakers ingezet. Het gaat om honderden mensen die actief zullen zijn in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Breda, Groningen, Maastricht, Arnhem, Nijmegen en Haarlem.
INretail-directeur Jan Meerman meldt dit in zijn nieuwe blog voor De Ondernemer. Ook zet INretail eigen mensen in. Zij helpen met tellen en zijn aanspreekpunt voor retailers. Als de drukte te groot wordt, zoals vorig jaar gebeurde in Rotterdam, Breda en Eindhoven, worden ter plaatse maatregelen getroffen zoals een oproep om niet te komen, verplichte looprichting of – indien nodig – eerder sluiten van winkels.

KHN ziet grote zorgen binnen de branche, annuleringen van tafelreserveringen loopt op
Aanbieders van reserveringssystemen zetten zich schrap voor de nieuwe maatregelen die restaurants mogelijk op hun bordje gaan krijgen. De ervaring van Resengo en Heerlijk.nl is dat de systemen vaak veel verkeer moeten verwerken rond de aankondiging van nieuwe maatregelen. Die worden morgen verwacht tijdens de vervroegde persconferentie van Rutte en De Jonge.
De woordvoerder van Heerlijk.nl zegt tegen Nu.nl dat het aantal reserveringen nog altijd oploopt: deze week zijn het er opnieuw meer dan de week ervoor. Het aantal afzeggingen gaat echter harder, waardoor er alsnog een dalende trend zichtbaar is. Het zijn met name de mensen die al een poosje geleden hadden gereserveerd die nu afzeggen. Grotere zakelijke groepen hebben een tijd geleden al afgezegd. Daar komen nu de kleinere kantoren bovenop.
Dat zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herkenbare geluiden. ,,Vanwege de onrust rondom de stijgende coronacijfers zijn er inmiddels behoorlijk wat bedrijfsfeesten en kerstborrels geannuleerd. De zorgen binnen de branche zijn groot."

Tuincentra hopen 'van ganser harte' open te kunnen blijven
Tuincentra hopen "van ganser harte" open te kunnen blijven. Dat zegt Peter Paul Kleinbussink, directeur van tuincentra Intratuin, vooruitlopend op de coronapersconferentie van morgenavond. ,,We hopen nog steeds dat we met de maatregelen die we vorig jaar hebben genomen open kunnen blijven. Alle draaiboeken liggen klaar, dat kan meteen ingevoerd worden.” Voorgaande coronamaatregelen in winkels betroffen toen onder meer verplicht winkelen met een karretje en een maximumaantal mensen per vierkante meter afhankelijk van de grootte van de winkel.
Door de aangekondigde persconferentie komen de laatste paar dagen al iets meer klanten naar de Intratuin-winkels, ziet Kleinbussink. ,,We zien verhoogde aantallen klantbezoeken en aankopen."
Gelekt OMT-advies: 'Doorstroomlocaties, winkels en horeca om 17:00 uur dicht'
Horeca, niet-essentiële winkels en zogeheten doorstroomlocaties moeten om 17.00 uur dicht en scholen mogen open blijven, dat zijn ieder geval de gelekte adviezen van het OMT aan het kabinet om de coronamaatregelen mee aan te scherpen. Zo melden anonieme bronnen aan de NOS. Of het kabinet dit ook opvolgt is nog niet bekend, daar volgt morgen een beslissing over. In de tussenliggende tijd volgen nog verschillende overleggen met de verschillende brancheverenigingen.

Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleit voor terugkeer van intelligente lockdown
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleit voor de terugkeer van de intelligente lockdown, waarin alleen de horeca en kappers gedwongen de deuren moeten sluiten. De werkgeversorganisatie is bezorgd over de mogelijke algehele sluiting en vreest een schadepost van 680 miljoen euro per week.
RND-directeur Eus Peters berekent in De Telegraaf dat de vorige algehele sluiting ondernemers miljoenen heeft gekost en dat zij slechts een deel van het verlies hebben kunnen compenseren de afgelopen maanden. In het geval van een harde lockdown eist Peters dan ook dat alle ondernemers volledig gecompenseerd worden.
De RND roept het kabinet op om in ieder geval click & collect en het afhalen van spullen bij winkeliers mogelijk te maken. Maar Peters ziet het liefst een intelligente lockdown, zoals in april vorig jaar. ,,Toen waren de horeca en kappers bijvoorbeeld gesloten, maar de winkels gewoon open.” Bovendien stelt de RND-directeur dat de meeste besmettingen niet in winkels plaatsvinden.
Topdrukte bij kappers: klanten willen geknipt worden vóór mogelijke lockdown
Kappers hebben het donderdag en vrijdag zeer druk, meldt De Telegraaf. In aanloop naar de coronapersconferentie op vrijdagavond willen veel mensen nog even snel geknipt worden. Veel kappers gaan ervan uit dat demissionair premier Mark Rutte hen vrijdagavond vertelt dat ze opnieuw de deuren moeten sluiten, terwijl december voor hen juist een topmaand is vanwege de feestdagen.
Vorig jaar werd de decembermaand al deels gemist door de toenmalige lockdown en dit jaar lijkt het scenario zich te herhalen. Brancheorganisatie ANKO sluit het eveneens niet uit dat de kappers de scharen weer neer moeten leggen. Bij de afgelopen persconferentie van 12 november werden kappers gerekend tot de niet-essentiële winkels, wat hen toen een drieweekse beperking van de openingstijden opleverde. Volgens ANKO zijn de kappers financieel nog lang niet hersteld van de vorige lockdowns. De brancheorganisatie gaat daarom 'knokken voor volledige schadelosstelling’.

Viroloog UMCG: weinige andere opties dan lange lockdown
Nederland krijgt mogelijk een lange lockdown. Dat zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG tegen BNR. De viroloog ziet weinig andere opties omdat het aantal besmettingen zal toenemen, terwijl de GGD-capaciteit op z'n maximum is. Daardoor zal het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger liggen. ,,We zeiden al weken dat er ingegrepen moet worden, nu zijn er nog maar weinig opties open. Eentje is de harde lockdown, er zal heel wat dicht moeten.''
Niesters zegt niet te begrijpen waarom er niet al begonnen is met het uitdelen van boosterprikken. ,,In andere landen is men daar al massaal mee bezig.'' Die logistiek moet volgens de virloog beter opgezet worden, desnoods door het uit te besteden aan het leger. ,,Maar als je nu prikt, heb je de komende week nog geen oplossing.''
INretail: 100 procent financiële compensatie bij sluiting
Winkeliers houden de adem in. De kans bestaat dat niet-essentiële winkels opnieuw de deuren moeten sluiten door de torenhoge coronacijfers. Brancheorganisatie INretail eist 100 procent financiële compensatie bij sluiting.

De Jonge: 1G-beleid amper uitvoerbaar en duur
Als iedereen zich moet laten testen om binnen te komen bij bepaalde locaties, zoals in de horeca, is dat in de praktijk eigenlijk niet uitvoerbaar. Het beleid - ook wel 1G genoemd - is ingrijpend, moeilijk te organiseren en ook erg kostbaar, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een verzoek van de Kamer om uit te zoeken hoe een 1G-beleid zou uitpakken. Onder meer de ChristenUnie wilde dat graag.
Uit berekeningen komt naar voren dat de kosten hoog zijn maar ook moeilijk in te schatten. Het laagste bedrag in de verschillende scenario's komt uit op 138 tot 155 miljoen euro per week terwijl het hoogste bedrag oploopt van 1,4 tot zelfs 2,2 miljard euro per week. De kosten hangen niet alleen af van de testen die gebruikt zouden moeten worden (sneltesten of PCR-testen) maar ook van het gedrag van mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen minder vaak naar locaties zullen gaan waar ze zich moeten laten testen voor toegang - ook al zijn ze gevaccineerd of genezen. Dat geldt voor alle sectoren maar de daling zal het grootst zijn bij restaurants en overige horeca, aldus de minister.
Retail past zich vrij probleemloos aan, merkt wel meer onvrede
Winkelbedrijven hebben zich woensdag vrij probleemloos aangepast aan de 'nieuwe situatie' waarbij klanten verplicht 1,5 meter afstand moeten houden, waar eerder een dringend advies gold. Zo zijn de looproutes in de winkels weer van kracht en zijn posters en stickers om klanten te wijzen op de coronamaatregelen weer opgeplakt. Ook kuchschermen en zeeppompen zijn terug uit het magazijn gehaald. Verder geven bedrijven aan dat er groeiende onvrede heerst onder het winkelend publiek. Reacties vanuit de retail op de anderhalvemeterregel lees je hier.
Vrijdagavond persconferentie De Jonge en Rutte
Niet op 3 december, maar komende vrijdag is een nieuwe persconferentie in verband met de oplopende coronacijfers. Dat heeft minister De Jonge zojuist aangekondigd. Morgen komt het OMT met een nieuw advies over eventuele maatregelen, vrijdag neemt het kabinet op basis van het advies een besluit. ,,Het beeld is somber en zorgelijk, we zien al weken heel hoge aantallen besmettingen, een flinke toename van patiënten in ziekenhuizen ook. De afgelopen twee dagen kwamen er al ruim 700 patiënten erbij. Dat is te hoog, we moeten een kentering zien. Of we moeten die kentering forceren.”
Op de meest recente persconferentie werd gesproken over een 'harde klap' met een tijdelijke lockdown. Op basis van de continu oplopende cijfers en toenemende berichten uit ziekenhuizen van capaciteitsproblemen lijkt die aanpak mislukt. Afgelopen dagen hebben verschillende OMT-leden zich publiekelijk uitgelaten over de noodzaak van nieuwe maatregelen.
Thuiswerkverkeer KPN neemt met eenderde toe
Het thuiswerkverkeer op het vaste KPN-netwerk is na de nieuwe coronamaatregelen van de overheid met bijna eenderde toegenomen. Dat blijkt uit de jongste Stand van het Netwerk, waarin KPN de drukte op het netwerk monitort en waarover je meer leest in dit artikel.
In de eerste week na de nieuwe maatregelen steeg het thuiswerkverkeer gemiddeld tussen 25 en 30 procent in vergelijking met de eerste week van november, toen het strengere thuiswerkadvies nog niet van kracht was. Toch wordt er minder thuisgewerkt dan begin dit jaar, toen het thuiswerkadvies ook van kracht was.
'Levensgrote kans dat scholen maandag dicht blijven'
De kans dat de scholen weer op slot gaan, is levensgroot. Dat melden onderwijsbronnen rond het kabinet. Het is volgens insiders een absolute noodgreep om de coronabesmettingen naar beneden te brengen. Het onderwijsveld is ondertussen verdeeld over een sluiting, mede door de reeds ontstane leerachterstanden door het afstandsonderwijs.
Het is een opvallende kentering, aangezien het Outbreak Management Team (OMT) in het vorige advies aan het demissionaire kabinet liet weten dat de scholen absoluut open moesten blijven omdat nóg een scholensluiting kinderen veel schade zou toebrengen. Volgens insiders wordt er achter de schermen al gesproken over een sluiting van twee weken, die mogelijk vanaf komende maandag in zal gaan. De kinderen krijgen die periode weer afstandsonderwijs, net als bij de twee voorgaande scholensluitingen. Een Kamermeerderheid lijkt zich achter dit besluit te scharen. Een schoolsluiting heeft naast impact op kinderen ook druk voor werkende ouders, die een deel van het onderwijs op zich moeten gaan nemen.
Kabinet vandaag bijeen: nieuwe maatregelen hangen in de lucht
Een lid van het OMT stelt dat er ‘een klein wonder’ moet gebeuren willen extra ingrepen onnodig blijken. ,,Het kan, er kan een kentering komen, gedrag is allesbepalend. Maar het ziet er nu natuurlijk heel slecht uit.”
Het kabinet komt vandaag bijeen om de nijpende coronacijfers te bespreken. Nieuwe maatregelen hangen in de lucht, de persconferentie wordt waarschijnlijk vervroegd. Lees hier wat het kabinet vandaag bespreekt.
'Kerst kan coronahaard worden, dus snel maatregelen nodig'
Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling bij elkaar op bezoek gaan, winkelen en reizen, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen.
Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een 'directe manier om de verspreiding onder controle te krijgen'. Boosterprikken 'verlengen de controle over de verspreiding na de directe impact van de maatregelen'. Als voorbeelden van maatregelen noemt het ECDC het dragen van mondkapjes, werken vanuit huis en beperking van het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Daarnaast kunnen landen een maximum stellen aan het aantal mensen dat mag meedoen aan "sociale en publieke evenementen bij eindejaarsvieringen". Ook na de jaarwisseling moeten die regels nog lang blijven gelden, verwacht het ECDC.
Ministerie van Financiën: geen btw-vrijstelling meer op mondkapjes
Ondanks een recordaantal coronabesmettingen komt er geen nieuwe verlaging van de btw op mondkapjes en zelftests, zo meldt het ministerie van Financiën. De prijzen van de kapjes zijn nu dusdanig laag dat het demissionaire kabinet het niet nodig vindt een btw-vrijstelling in te voeren. Daarnaast zijn er gratis zelftests beschikbaar.
Steunmaatregel NOW besproken na mogelijk verlenging maatregelen
De Tweede Kamer bespreekt woensdag de steunmaatregelen die het kabinet weer in het leven heeft geroepen wegens de aangescherpte coronaregels. Een ruime meerderheid pleit inmiddels ook voor de terugkeer van de loonsteunregeling NOW als de maatregelen langer duren. Het kabinet kondigde eerder aan in het derde kwartaal 1,3 miljard euro uit te trekken om bedrijven te ondersteunen na de recente coronamaatregelen. Bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) rekenen.
De NOW maakte geen deel uit van de steunregeling die het kabinet in eerste instantie aankondigde voor het vierde kwartaal, maar is wel een optie die het kabinet "in de achterzak" houdt. De coalitiepartijen bepleitten dinsdag dat de loonsubsidie moet worden verstrekt aan bedrijven als de 'milde lockdown' langer doorgaat dan drie weken. De PvdA wil dat, naast de NOW, ook de steun voor zelfstandigen weer wordt opengesteld.
Reisbranche verloor 50 procent aan inkomsten en wil extra steunmaatregelen
Bedrijven die reizen aanbieden moeten het dit jaar met gemiddeld 50 procent minder omzet doen dan voor de pandemie. Daarnaast heeft bijna een op de drie personeelsleden de reissector inmiddels verlaten, zo stelt belangenvereniging ANVR, die dan ook actie verlangt van het demissionaire kabinet. Welke steunmaatregelen precies nodig zijn heeft de ANVR nog niet gezegd, meer is te lezen in dit artikel.
Diederik Gommers roept op tot harde lockdown
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen, verwacht dat binnen nu en tien dagen sprake is van code zwart. Dat betekent dat ziekenhuizen moeten kiezen wie ze nog kunnen helpen, en wie niet. Om zo'n rampscenario te voorkomen, roept hij het demissionaire kabinet op een harde lockdown in te voeren. Dat zei Gommers dinsdagavond tijdens een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer.
Om het tij te keren, zijn volgens Gommers heel zware maatregelen, zoals een lockdown, nodig. ,,Want het kan niet zo zijn dat we straks in code zwart zitten, terwijl het land nog open is. Dat ik moet zeggen: 'We geven palliatieve zorg aan je moeder, terwijl mensen nog aan winkelen zijn en in de kroeg zitten'.

Biesheuvel: 'NOW-regeling met terugwerkende kracht'
Als de coronamaatregelen - zoals nu wordt verwacht - langer dan drie weken duren, dan moeten bedrijven volgens de coalitiepartijen ook een beroep kunnen doen op loonsteun van de overheid. VVD, D66, CDA en ChristenUnie bepleiten de terugkeer van de NOW-regeling tijdens een debat over het economisch steunpakket op woensdag, is te lezen in dit artikel.
Het kabinet heeft eerder al gezegd dat de loonsubsidie een mogelijkheid is als de 'milde lockdown' langer duurt.
ONL-voorzitter Hans Biesheuvel pleitte vanmorgen bij BNR voor een NOW-regeling met terugwerkende kracht, belastinguitstel en de cap op TVL omhoog van 1,8 naar 2,5 miljoen euro. 'Het is cruciaal dat de kamer nu doordrukt en zorgt voor deze steun', vertelde hij onder meer.
Personeelsorganisaties: 'Geen QR-code op werkvloer'
Het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om de controle van coronatoegangsbewijzen op de werkvloer toe te staan, moet worden ingetrokken. Dat vinden FNV, CNV en VCP. Volgens de vakorganisatie tast het wetsvoorstel, dat inmiddels al naar de leden van de Tweede Kamer is gestuurd, de rechten van werknemers aan en moet het daarom afgewezen worden, is te lezen in dit artikel.
Anderhalve meter afstand houden per woensdag weer verplicht
Anderhalve meter afstand houden tot elkaar is per woendag 24 november weer verplicht voor iedereen van achttien jaar en ouder. De anderhalvemeterregel geldt op dit moment nog als dringend advies. Plekken waar het coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in de horeca, zijn uitgezonderd van de aanscherping.
